ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με ξεναγήσεις που έχουν ως θέμα «Η τέχνη της Επτανησιακής Σχολής στη Ζάκυνθο το 18ο και 19ο αιώνα. Η εξελικτική πορεία της ζωγραφικής στην πολυπολιτισμική κοινωνία του νησιού». Το Μουσείο Ζακύνθου θα ανοίξει για το κοινό ειδικά για αυτές τις ξεναγήσεις, που θα πραγματοποιηθούν από 18 έως 22 Μαΐου και ώρα 12:00.

 

            Μέσα από την περιήγηση σε έργα της Επτανησιακής Σχολής της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Ζακύνθου, θα σκιαγραφηθεί η εξέλιξη της ζωγραφικής στη Ζάκυνθο του 18ου και 19ου αιώνα.

            Στο νησί της Ζακύνθου και στα Επτάνησα γενικότερα οι κοινωνικές συνθήκες ήταν ώριμες για την εφαρμογή καινοτομιών στη ζωγραφική τέχνη και τον προσανατολισμό της προς τη Δύση, με νέους τρόπους έκφρασης. Η χρήση της ελαιογραφίας και της προοπτικής, η φυσιοκρατική -πάνω απ' όλα- απόδοση (κατά το νατουράλε) ανθρώπου και περιβάλλοντος, αλλά και άλλοι νεωτερισμοί, συντέλεσαν στο να θεωρείται η επτανησιακή ζωγραφική από πολλούς μελετητές η αφετηρία της νεοελληνικής ζωγραφικής.   

            Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

            Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σε όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό συγκεκριμένο θέμα, που συνδέεται με τα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.  

            Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές». Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας είναι η μετεξέλιξη της κοινωνίας μας σε μία κοινωνία με όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτή τη διαδικασία τα μουσεία πρέπει και μπορούν να  έχουν έναν καθοριστικό ρόλο. Έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές».

            Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει το μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Τιμώμενο μουσείο για φέτος είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων), όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από  15 έως  24 Μαΐου.

            Επισημαίνεται ότι τη 18η Μαΐου, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία.