Αμείωτη η ροή των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, με τις εικόνες από τη Μυτιλήνη να είναι συγκλονιστικές - Καραβάνια προσφύγων ταξιδεύουν προς την κεντρική Ευρώπη.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε αυτό που όλοι φοβούνται και κανείς δεν αναλαμβάνει να πάρει την ευθύνη και να το αποτρέψει: Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, οι πρόσφυγες θα πεθαίνουν στο δρόμο από το κρύο.
Ήδη όμως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία ξέρουν καλά τι σημαίνει «νεκρός πρόσφυγας», καθώς στη θάλασσα, όχι μόνο από το κρύο, αλλά και εξαιτίας θαλασσοταραχής ή εξαιτίας της απληστίας των δουλεμπόρων που δεν διστάζουν να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές μπροστά στο κέρδος, πεθαίνουν καθημερινά στη Μεσόγειο. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Λέσβο υπολογίζουν ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, πάνω από 60 άνθρωποι χάθηκαν στο Αιγαίο, ενώ ταυτόχρονα «έσπασε το ρεκόρ» αφίξεων με 56.000 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 18 έως τις 24 Οκτωβρίου.
«Κάθε ημέρα μετράει» είπε ακόμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσπαθώντας να πείσει τους ηγέτες της ΕΕ που διστάζουν να αναλάβουν δράση πως τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Το γεγονός αυτό γνωρίζει καλά ο δήμαρχος της Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός, που εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί να φροντίσει περί τους 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες που υπολογίζεται πως περνούν καθημερινά από το νησί.
Ο δήμαρχος, μιλώντας στον βρετανικό Independent, αναφέρει ένα απλό παράδειγμα: Την τελευταία εβδομάδα, που στη Λέσβο έβρεχε συνεχώς, μια οικογένεια Σύρων προσφύγων είχε κατασκηνώσει στην είσοδο του δημαρχείου, για να προφυλαχθεί από την καταιγίδα. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως 16.000 πρόσφυγες βρίσκονται στο νησί, περιμένοντας να καταγραφούν και να φύγουν. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, ήδη ο ουρανός έχει πέσει στο κεφάλι μας», λέει ο κύριος Γαληνός για να δώσει το μέγεθος του προβλήματος.