Παρίσι
Σε επιδρομές με στόχο την ISIS στην Συρία προχώρησε για δεύτερη κατά σειρά νύχτα η γαλλική αεροπορία, πλήττοντας θέσεις στη Ράκα -την ώρα που στο εσωτερικό της Γαλλίας η αντιτρομοκρατική προχώρησε τη νύχτα σε πάνω από 100 έρευνες.
Το Παρίσι είχε διαμηνύσει ήδη την επομένη των επιθέσεων πως δεν θα υποχωρήσει από τη δραστηριότητα εναντίον των τζιχαντιστών, ενώ ο Ολάντ -περιμένοντας τον αμερικανικό ΥΠΕΞ την Τρίτη- είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του σε Εθνοσυνέλευση και Γερουσία πως η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο.
Παράλληλα, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον καταζητούμενο 26χρονο, Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Θεωρείται στην παρούσα φάση ο κεντρικός καταζητούμενος στο πλαίσιο της έρευνας και πιθανότατα ο όγδοος δράστης των επιθέσεων.
Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η γαλλική αεροπορία προχώρησε τη νύχτα ξανά σε επιδρομές εναντίον της ISIS στη Ράκα.
Τα πλήγματα έγιναν στη 01:30 (ώρα Παρισιού) από δέκα μαχητικά εναντίον δύο στόχων που καταστράφηκαν ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι επιχειρήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ολάντ με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ο οποίος θα βρεθεί στο Παρίσι την Τρίτη. Πρόκειται για τον πρώτο υψηλόβαθμο αξιωματούχο από το εξωτερικό που πηγαίνει στη γαλλική πρωτεύουσα μετά τις επιθέσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, τη νύχτα Δευτέρας προς Τρίτη έγιναν 128 έρευνες της αντιτρομοκρατικής σε όλη την γαλλική επικράτεια.
Δεν αφορούν όλες οι έρευνες, όπως και εκείνες της προηγούμενης ημέρας, τις ίδιες τις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά γίνονται με στόχο πρόσωπα στις «παρυφές» ισλαμιστικών δικτύων βάσει του νομικού πλαισίου κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Την ίδια ώρα τα μέτρα ασφαλείας βρίσκονται στο κόκκινο στη Γαλλία αλλά και στο Βέλγιο - όπου οδηγεί το «νήμα» ορισμένων από τους δράστες, μεταξύ άλλων και του περιβάλλοντος του καταζητούμενου.
Πιο «θερμό» σημείο στο Βέλγιο ήταν τις περασμένες ημέρες το Μόλενμπεκ της ευρύτερης περιοχής των Βρυξέλλων, όπου έγιναν και οι επιδρομές στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας.
Ενδεικτικό του επιπέδου συναγερμού είναι η αναβολή του φιλικού αγώνα ποδοσφαίρου Βελγίου-Ισπανίας που θα γινόταν την Τρίτη.
Πάνω από 5.000 άτομα στη Γαλλία «χαρακτηρισμένα» για ισλαμισμό
Ο πρώτος από τους δράστες που είχε ταυτοποιηθεί, ο γάλλος υπήκοος Ομάρ Ισμαΐλ Μοστεφάι, είχε ήδη μπει από το 2010 στο στόχαστρο των γαλλικών υπηρεσιών για σχέσεις με ακραία ισλαμιστικά δίκτυα. Στο φάκελό του υπήρχε το περίφημο «S» -ένδειξη που χρησιμοποιείται για πρόσωπα «νεδιαφέροντος» αναφορικά με την κρατική ασφάλεια.
Η ένδειξη «S» δεν περιορίζεται στους ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές: Μπορεί να αφορά χούλιγκαν και μέλη της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς.
Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 10.000 τέτοιοι φάκελοι στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), όπως ανέφερε μεταξύ άλλων και ο πρωθυπυργός Μανουέλ Βαλς.
Οι μισοί εξ αυτών έχουν την ένδειξη S για σχέση με ριζοσπαστικά ισλαμιστικά δίκτυα. Στους φακέλους ανατρέχουν οι αρχές όταν ελέγχεται ή συλλαμβάνεται κάποιος, χωρίς αναγκαστικά να σημαίνει ότι η δραστηριότητά τους παρακολουθείται.
Πηγή:ingr