Νεότερη Ενημέρωση

    Η Χορωδία και μαντολινάτα Λευκίμμης Κέρκυρας  θα είναι κοντά μας προσκεκλημένη αποκλειστικά από την Επιτροπή του Βενετσιάνικου Γάμου.

 

 Το  πρόγραμμα καταρτίστηκε από κοινού με προτάσεις μας τις οποίες αποδέχτηκαν ώστε τις 11:00 πρωινή της 12ης Μαρτίου να πραγματοποιηθεί περατζάδα στην πλατεία ρούγα για το κάλεσμα του «Γάμου» και το βράδυ αφού ενσωματωθούν στην Πομπή του «Γάμου» με τα Μαντολίνα  και τις Κιθάρες τους θα κλείσουν την παράσταση με καντάδες και επτανησιακά ακούσματα με ιόνιο άνεμο και μαέστρο τον Κο Θ. Σμοίλη.

 Την Κυριακή 11:00 Πρωινή αναχωρούν για Κέρκυρα.

 Σε ότι δε αφορά   το μέρος του εγκριθέντος ποσού της μετακίνησης τους, έγινε με δική τους πρωτοβουλία προς την Περιφέρεια κ αντιπεριφέρεια  Ζακύνθου χωρίς εμείς να έχουμε αιτηθεί σχετικά και κατά συνέπεια το εγκριθέν ποσό δεν αποτελεί επιχορήγηση προς το Δρώμενο του Βενετσιάνικου Γάμου.

 Την διαμονή (φιλοξενία) της αποστολής ανέλαβε με ιδιωτική πρωτοβουλία ο Κος Χρήστος Ξένος (Καπετάνιος)  και τον οποίον ευχαριστούμε.

Η Αποστολή του «Βενετσιάνικου Γάμου στο Τζάντε 16ος Αιώνας» του Αντώνη Μιλάνου βρέθηκε την 1η Μαρτίου 2016, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και συγκεκριμένα στην εκπομπή ΟΝΕΡΤ. Οι εντυπώσεις παραγωγών, σκηνοθετών και εργαζομένων στην ΕΡΤ ήταν Μοναδικές κ το θέαμα τους άφησε κατάπληκτους.
Ο απόηχος εξαιρετικός, τα σχόλια κολακευτικά, από πολλά δε μέρη της Ελλάδας δεχτήκαμε μηνύματα για πληροφορίες προκειμένου να συμμετέχουν στην παράσταση. Στεκόμαστε περισσότερο στο ενδιαφέρον των Πατρινών και Αθηναίων και τούτο είναι ιδιαίτερα κολακευτικό να θέλουν να συμμετέχουν στο δικό μας «διαφορετικό» τριήμερο !!!! Ευχαριστούμε το Δήμο Ζακύνθου που κατόρθωσε να πραγματοποιηθεί η αποστολή στην ΕΡΤ. Η προσπάθεια γίνεται από κοινού για το καλό αποτέλεσμα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Ο Βενετσιάνικος γάμος στο Τζάντε, 16ος αιώνας

 

Παρακολουθήστε την παράσταση που έγινε θεσμός από το 2004, με ένα πρωτότυπο και φαντασμαγορικό σκηνικό που θα σας μεταφέρει σε αλλοτινές εποχές. Είναι το πρώτο Βενετσιάνικο δρώμενο στην νεότερη πολιτιστική ιστορία της Ζακύνθου, που προκαλεί την φαντασία και μας μεταφέρει στον 16ο αιώνα, με κουστούμια θεατρικά, αδιαφιλονίκητης κομψότητας και χάρης, με τους τυμπανιστές, σαλπιγκτές, τοξοτές, όργανα εποχής, τα προικιά, τα καπίτουλα, τη Λεντίκα, και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Εμπνευστής του δρώμενου ο Ζακυνθινός ζωγράφος και ιδρυτής του «Μιλάνειου Ναυτικού Μουσείου» Αντώνης Μιλάνος.

Σε αυτό το γλέντι σας περιμένουμε να υποδεχθούμε το νικητή γαμπρό!!!
Στα αριστερά της φωτογραφίας η ψυχή του Βενετσιάνικου Γάμου κ.Σταματία Γασπαράτου - Μιλάνου

Ο Βενετσιάνικος γάμος αποτελεί ένα δρώμενο, που μας μεταφέρει την φαντασία μας, στον 16ο αιώνα.. Η μεγαλειώδης πομπή του Βενετσιάνικου γάμου, αρχίζει από τη πλατεία του Αγίου Παύλου, στην δυτική πλευρά της πόλης, στην συνέχεια διασχίζει την Αλεξάνδρου Ρώμα, η οποία είναι ο πιο ιστορικός δρόμος της πόλης και καταλήγει σε μια από τις κεντρικές πλατείες της Ζακύνθου, την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Εκεί είναι στημένη μια σκηνή, στην οποία καταλήγει όλη η πομπή του γάμου. Στην συνέχεια γίνεται, με τις απαραίτητες τιμές, η τελετή του γάμου παρουσία του νοδάρου(συμβολαιογράφου). Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλειώδη πομπή του γάμου ανοίγει με τυμπανιστές και σημαιοφόρους. Ακολουθούν οι νεόνυμφοι και οι κοντινοί συγγενείς τους. Η νόνα (γιαγιά) μεταφέρεται μέσα σε λεντίκα (κλειστό φορείο εξαιρετικής τέχνης μέσα στο οποίο μετέφεραν τους ευγενείς) ενώ ακολουθούν τα σεντούκια της νύφης με τα προικιά. Την πομπή πλαισιώνουν οι προσκεκλημένοι, οι οποίοι φορούν ακριβή αντίγραφα στολών του 16ου αιώνα, ενώ κορίτσια κρατούν κάνιστρα με ροδοπέταλα και μπομπονιέρες. Στην συνέχεια ακολουθεί το γαμήλιο γλέντι, με αναγεννησιακούς χορούς και πολλά τοπικά παραδοσιακά εδέσματα όπως είναι τα ζαχαροκούκα (κουφέτα), ορτζάδες ( σουμάδα) και πάντολες (παντεσπάνι). Ας ελπίσουμε ότι αυτό το έθιμο, που αποτελεί σταθμό για την σύγχρονη ιστορία της Ζακύνθου καθώς συνδέει την Ζάκυνθο του 16ου αιώνα με την σημερινή, να μην χαθεί στο πέρασμα των χρόνων και ότι και οι επόμενες γενιές των Ζακυνθινών θα συνεχίσουν να διοργανώνουν τον Βενετσιάνικο γάμο στο Τζάντε.

Photo:Ο Εμπνευστής και Δημιουργός του Βενετσιάνικου Γάμου στο Τζάντε 16ος Αιώνας, Ζωγράφος – Καραβογράφος, Αντώνης Μιλάνος