ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

  • Την Τρίτη 13/11/2018, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων σε ξενοδοχείο της πόλης της Ζακύνθου
Μια ανθρώπινη πόλη χωρίς αυτοκίνητα είναι ο μεγάλος στόχος που τέθηκε το βράδυ της Τρίτης 13 Νοέμβρη, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε στο ξενοδοχείο Παλατίνο.
Εκεί παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ξενοδόχοι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, επιχειρηματίες, εθελοντές, έμποροι, δικηγόροι, υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, η Τροχαία, καθώς και το Επιμελητήριο.
Ουσιαστικά ξεκίνησε μια στοχευμένη προσπάθεια, που απώτερος σκοπός της είναι να αλλάξουμε νοοτροπία ως πολίτες και να επιλέξουμε ως μέσο μετακίνησης εντός της πόλης είτε τα μίνι μπας, είτε τα ποδήλατα.
Προτάθηκε, και συμφώνησαν όλοι σε αυτό, πως είναι απαραίτητη η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης του Δήμου Ζακύνθου, καθώς και των προτάσεων που έχει κάνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Πάνος Λιβέρης.
Έγινε επίσης αποδεκτό να εφαρμοστεί πιλοτικά εντός του έτους η μη στάθμευση οχημάτων στην παραλιακή οδό Κ. Λομβάρδου και οι δύο πλευρές του δρόμου να χρησιμοποιηθούν ως ποδηλατόδρομοι διπλής κατεύθυνσης από τον Άγιο Διονύσιο έως το Ξενία. Για να λάβει χώρα ο συγκεκριμένος σχεδιασμός απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τόσο του Λιμεναρχείου, όσο και του Λιμενικού Ταμείου. Επίσης μικρά λεωφορεία να εκτελούν δρομολόγια από Άγιο Διονύσιο έως Ξενία, δίχως να καταβάλλουν οικονομικό αντίτιμο οι πολίτες (δωρεάν).
Μέσα στην πόλη πρέπει να υπάρχουν μόνο τα αυτοκίνητα των μόνιμων κατοίκων, τα οχήματα των πελατών των ξενοδοχείων, τα ταξί και οι άμαξες.
Επίσης, τέθηκε από όλους το ζήτημα με την εξεύρεση χώρων στάθμευσης στα πέριξ της πόλεως, με τους εκπροσώπους του Δήμου να επισημαίνουν πως ήδη εγκρίθηκε η ενοικίαση οικοπέδου κοντά στο ΚΤΕΛ, ενώ θα προχωρήσει και η απαλλοτρίωση άλλων χώρων που βρίσκονται εντός πόλης.
Άλλα σημεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό είναι ο χώρος της Λαϊκής αγοράς (μαρίνα), ο τραπεζοειδής του λιμανιού (εφόσον επισκευαστεί και είναι ασφαλής) και το Μουσικό Γυμνάσιο.
Όλα αυτά βέβαια αποτελούν προτάσεις των φορέων και των Συλλόγων. Η ευθύνη της υλοποίησης ανήκει πρωτίστως στον Δήμο και δευτερευόντως στην Περιφέρεια.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η πρόταση να πεζοδρομηθούν τα μικρά δρομάκια που συνδέουν τις οδούς Τερτσέτη, Αλεξάνδρου Ρώμα και Φωσκόλου.
 
Η συστράτευση που επιχειρείται έχει ως κύριο μέλημα να αναβαθμίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την ποιότητα ζωής στην πόλη, η οποία πρέπει επιτέλους να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και τώρα που η Ζάκυνθος βάλλεται από τους σεισμούς, παραμένει το χάος και η αναρχία με τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα στην Αλεξάνδρου Ρώμα.
Αν δεν αντιληφθούμε όλοι πως έφτασε Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ, τότε τίποτα δεν πρόκειται να γίνει. Ο κάθε πολίτης οφείλει να βάλει το λιθαράκι του για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Για τον λόγο αυτό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επαναληφθεί η συνάντηση των φορέων και των Συλλόγων της Ζακύνθου, με στόχο να συμμετέχουν ακόμη περισσότεροι στο συγκεκριμένο εγχείρημα, ενώ θα ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημέρα που θα εφαρμοστεί πιλοτικά η μη διέλευση οχημάτων στην πόλη.
Σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται για το καλό όλων, δεν πρέπει να λείψει κανείς. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας.
Είναι στο χέρι μας να πείσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας ότι αύτο που πάει να γίνει είναι προς όφελός μας.
Και φυσικά εφόσον υλοποιηθεί και το πρόγραμμα "Open Mall", το οποίο στην παρούσα φάση το χειρίζονται ο Δήμος και το Επιμελητήριο, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη καλύτερα, αφού μέσα από αυτό προβλέπονται μια σειρά από δράσεις, όπως είναι: Α) Αναβάθμιση προσόψεων των επιχειρήσεων. Β) Κατασκευή πεζοδρομίων και φωτισμός. Γ) Δωρεάν Ίντερνετ για όλους. Δ) Σταθμοί ποδηλάτων. Ε) Δημιουργία Ιστορικού Κέντρου Πόλης. Τα μέτρα αυτά αφορούν ένα μήκος 2 περίπου χιλιομέτρων. Από την πλατεία Σολωμού έως τα Καμίνια. Βασική προϋπόθεση είναι να εγκριθεί το πρόγραμμα έως τα τέλη Νοέμβρη.
Ας δούμε μια άλλη εικόνα στην πόλη. Μια εικόνα βελτιωμένη και καλύτερη σε καίρια σημεία, όπως είναι η Αλεξάνδρου Ρώμα, η παραλιακή και η Στήλη των Πεσόντων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να πάρει γενναίες αποφάσεις και εμείς οι πολίτες να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και να τις αποδεχτούμε.
Με αυτόν τον τρόπο θα κατορθώσουμε να ζούμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας, αλλά και να περιορίσουμε τα παράπονα που δεχόμαστε από τους τουρίστες, οι οποίοι λένε ότι η πόλη μας είναι αφιλόξενη.
Αν τα κατάφεραν ο Βόλος και τα Τρίκαλα, γιατί όχι και ΕΜΕΙΣ;
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ-ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!

*photo:papantonis