Τι επισημαίνουν οι ειδικοί - Επιτακτική ανάγκη η ενημέρωση των πολιτών και η σωστή διαχείριση των self test
Ένα νέο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, και σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με τη διαχείριση των απορριμάττων των self test.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να πετάμε τα self test στα σκουπίδια, ούτε βεβαίως στην ανακύκλωση καθώς αυτό το υγρό που περιέχει το self test, μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Συνεπώς, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλήγουν στην ανακύκλωση τα self test.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Πέτρος Σαμαράς, «τώρα, τα εκατομμύρια τεστ δημιουργούν πρόβλημα. Δεν το πετάμε στην ανακύκλωση και για τα σκουπίδια τίθεται ένα θέμα, γιατί αυτό το υγρό που περιέχει επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου».
«Δεν πρέπει να το πετάμε στον κάδο. Θα πρέπει να γίνεται ίδια περίπου διαχείριση όπως στα φαρμακεία με τα ληγμένα φάρμακα. Θα μπορούσαν όμως να υπάρχουν και συγκεκριμένα σημεία διάθεσης, με ειδικούς κάδους», προσθέτει ο κ. Σαμαράς.
Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες  είναι οι εργαζόμενοι και μαθητές που υποβάλλονται σε διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), κάθε εβδομάδα.

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ newmoney.gr (VIDEO) : (Self test| Πώς μπορούν να απειλήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα – «Καμπανάκι» από ειδικούς)