ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ο νόμος 3838/2010 -γνωστός και ως νόμος Ραγκούση- είναι αντισυνταγματικός, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή να παγώσει η εφαρμογή του νόμου.Εντός επτά ημερών, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου καλούνται να συντάξουν εκ νέου τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι σχετικές διατάξεις του νόμου 3838/2010 έδιναν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα με τη χορήγηση ιθαγένειας
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου την επόμενη εβδομάδα θα δώσει στην δημοσιότητα το νέο, συμβατό με την απόφαση του Δικαστηρίου, νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση του νόμου Ραγκούση αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της γ.γ. της Κυβέρνησης έχει ως εξής:

«Με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά καλούνται ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για άμεση εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας τόσο με την γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Εθνος, όπως το Δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί. Παράλληλα ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου όπως εντός 7 ημερών προετοιμάσει και δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την ως άνω απόφαση του Δικαστηρίου».


πηγή proto thema