ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Σε «βελούδινη» αποχώρηση εξωθεί η κυβέρνηση μερίδα υπαλλήλων της Βουλής  με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η οποία αποτελεί εφαρμοστικό νόμο του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Ολομέλεια.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι έως την 1/1/2013 ο αριθμός των υπαλλήλων του κοινοβουλίου θα μειωθεί αισθητά καθώς θα αναγκαστούν να βγουν σε  συνταξιοδότηση δεκάδες εργαζόμενοι και κατ επέκταση θα αποφευχθεί να τεθεί θέμα διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, σήμερα Δευτέρα και αμέσως μετά την δημοσίευση της ΠΝΠ,  κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης τουλάχιστον 10 εργαζόμενοι του κοινοβουλίου προκειμένου να αποφύγουν το νέο καθεστώς, ενώ τις 2 τελευταίες εβδομάδες ανάλογες αιτήσεις έχουν συμπληρώσει άλλοι 55 υπάλληλοι.

Πιο αναλυτικά, η νέα ρύθμιση τους εξαιρεί από το δικαίωμα που λέει ότι δημόσιος υπάλληλος που  θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα εως την 31.12.2010 ανεξαρτήτως του πότε θα σταματήσει να εργάζεται θα συνταξιοδοτηθεί με το καθεστώς του 2010. Έτσι μόνο για τους υπαλλήλους της Βουλής και ασχέτως του αν είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010, ισχύει πλέον ότι αν βγουν στη σύνταξη από 1/1/2013 θα πάρουν σύνταξη με τα σημερινά δεδομένα και με πολύ μειωμένη σύνταξη της τάξης του 20% και αυτό μόνο στην περίπτωση που έχουν συμπληρώσει το 67ος ηλικίας.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με την ΠΝΠ από 1.1.2013 «Για τον υπολογισμό της σύνταξης, τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Βουλής εφαρμόζονται οι διατάξεις της συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων του Δημοσίου κατά περίπτωση όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά για τους τακτικούς υπαλλήλους των Υπουργείων. Ως μισθός για τον υπολογισμό της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων λογίζεται ο συντάξιμος μισθός τακτικού υπαλλήλου Υπουργείου αντίστοιχης κατηγορίας με τα ίδια έτη υπηρεσίας όπως αυτός ισχύει κάθε φορά σύμφωνα με τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις». Να σημειωθεί ότι εως τώρα ο υπολογισμός της σύνταξης των υπαλλήλων της Βουλής δεν υπολογιζόταν με βάση τον μισθό του τακτικού υπαλλήλου Υπουργείου, αλλά σύμφωνα με τον δικό τους.
πηγή πρώτο θέμα