Ανακοίνωση της ΝΕ Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός τουρισμού κ Θεοχάρης γνώριζε από τις 25 Ιουλίου το πρόβλημα με την Thomas Cook. Οι κ.κ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Αντιπεριφερειάρχης και Βουλευτής Ζακύνθου, η κ Χριστίνα Τετράδη είχαν ενημερωθεί και τι ακριβώς έπραξαν;

Μείζον πολιτικό ζήτημα αναδεικνύεται εν μέσω της σοβαρής κρίσης που έπληξε τον τουριστικό κλάδο στο σύνολο του αλλά και στα ιόνια νησιά και τη Ζάκυνθο, μετά την κατάρρευση ενός εκ των δύο μεγαλύτερων Touroperatos παγκοσμίως, της Thomas Cook.

Εμβρόντητοι οι χιλιάδες επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και προμηθευτές στον τουριστικό κλάδο που βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση και στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Εμβρόντητοι και όσοι αντιλαμβάνονται την δεινή διαπραγματευτική θέση που θα βρεθούν τον επόμενο χρόνο από την διαμόρφωση μονοπωλιακών συνθηκών στην παγκόσμια τουριστική αγορά

Εμβρόντητοι λοιπόν όλοι οι ανωτέρω, πληροφορήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό τουρισμό κ. Θεοχάρη ότι στις 25 Ιουλίου κατά την συνάντηση του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook είχε «αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και συμφώνησε να παρακολουθεί το πλάνο, που του παρουσιάστηκε από την εταιρεία». Ακόμα να δηλώνει πως «Η υποχρέωση μας ήταν να διατηρήσουμε την ηρεμία στην αγορά και να μην έχουμε εμείς ευθύνη πρόκλησης γεγονότων που θα ήταν δυσάρεστα».

Προφανώς ο κ. υπουργός τουρισμού μπέρδεψε το ρόλο του υπουργού τουρισμού της ελληνικής κυβέρνησης με αυτό του στελέχους της πολυεθνικής. Για αυτό μετά την συνάντηση περιόρισε τον ρόλο του σε καθησυχαστικές δηλώσεις ότι όλα πάνε καλά με την Thomas Cook (Business as Usual) και κυρίως ξέχασε να προχωρήσει στην σύνταξη ενός κεντρικού σχεδίου (plan B έστω) για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κατάρρευσης.

Κρίσιμα ερωτήματα όμως καλούνται να απαντήσουν και οι κ.κ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Αντιπεριφερειάρχης και Βουλευτής Ζακύνθου, η κ Χριστίνα Τετράδη μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ειδικότερα αν ζήτησαν ενημέρωση από τον υπουργό Τουρισμού μετά την δημόσια συνάντηση του στις 25 Ιούλη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook και με δεδομένο το γεγονός ότι η μετοχή της εν λόγω εταιρείας είχε καταρρεύσει από τον Μάιο του 2019 και υπήρχε έντονη φημολογία για επικείμενη κατάρρευση του μεγάλου touroperator;

Κυρίως όμως τι ακριβώς έπραξαν προκειμένου να διαφυλάξουν τα συμφέροντα του τουριστικού κόσμου στην Ζάκυνθο και στα Ιόνια Νησιά;

Καλύπτονται άραγε από τα μετρά στήριξής που ανακοινωθήκαν μετά από τρεις κυβερνητικές συσκέψεις και που είναι εμφανώς πρόχειρα και κατώτερα των προσδοκιών τόσο στο επίπεδο της προστασίας των θέσεων εργασίας των εργαζομένων και καταβολής των δεδουλευμένων τους. Αλλά και στο επίπεδο της χορήγησης των αναγκαίων πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Καλές είναι οι φιέστες και τα πανηγύρια με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τουρισμοί, ωστόσο η ουσιαστική πολιτική στήριξης αυτού του κρίσιμου και ευαίσθητου κλάδου για την ανάπτυξη της Ζακύνθου, των ιόνιων νησιών και της πατρίδας μας απαιτεί πολύ περισσότερα πράγματα.

Ειδικά μάλιστα από όσους εκ των τοπικών αρχών επαίρονται ότι η πολιτική τους συγγένεια με την σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί εγγύηση για την υπεράσπιση των τοπικών συμφερόντων της Ζακύνθου.