ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Την ανάγκη ύπαρξης πολλών αντιπυρικών ζωνών επισήμανε ο βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσης Ακτύπης ως βασική προληπτική ενέργεια για τον περιορισμό των πυρκαγιών, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος, με θέμα την ενημέρωση των μελών για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη δράση για το κλίμα και τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. 

          Ορμώμενος από την πρόσφατη εμπειρία των πυρκαγιών της Ζακύνθου που έκαψε περισσότερα από 10.000 στρέμματα προέβη σε αυτό το συμπέρασμα, προσθέτοντας παράλληλα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία αποτελεσματικών αντιπυρικών ζωνών αποτελεί τόσο η ελεγχόμενη αποψίλωση των δασών πριν από μία πυρκαγιά όσο και ο καθαρισμός των καμένων μετά από αυτήν καθώς και η προμήθεια του αναγκαίου για το σκοπό αυτό εξοπλισμού, όπως τα ερπυστριοφόρα. Επιπλέον στηλίτευσε την ακαμψία και δυσκινησία των δασαρχείων σε αιτήματα αποψίλωσης των πολιτών η οποία πυροδοτεί τέτοια φαινόμενα.

Στη συνέχεια, αφού υπογράμμισε ότι η έξαρση των πυρκαγιών είναι συνέπεια και της κλιματικής αλλαγής,  ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε και στον ανθρώπινο παράγοντα.

Κλείνοντας υπερτόνισε την ανάγκη θέσπισης πολύ αυστηρού θεσμικού πλαισίου τόσο για τους εμπρηστές όσο και για την απαγόρευση οικοπεδοποίησης των καμένων εκτάσεων και την επιβολή υποχρεωτικής αναδάσωσης.

Το οπτικοακουστικό υλικό της τοποθέτησης του βουλευτή μπορείτε να το παρακολουθήσετε στην ακόλουθη υπερσύνδεση:

https://www.facebook.com/100003478469247/videos/pcb.2285050451620881/2285044621621464/?type=3&theater