Η Ολομέλεια της Βουλής επικύρωσε τις τέσσερις συμβάσεις που παραχωρούν τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία Τotal-ExxonMobil-EΛΠΕ.

Θετική ψήφο έδωσαν 181 βουλευτές της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Ελληνικής Λύσης, αρνητική 27 βουλευτές από το ΚΚΕ και το Μέρα25 ενώ υπήρξαν και 74 «παρών» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, είχε εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών»: «Η επιλογή μας για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων βασίστηκε στην προϋπόθεση ύπαρξης ενός σοβαρού δημόσιου βραχίονα άσκησης πολιτικής, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχυρή τη συμμετοχή του Δημοσίου, αλλά και σε μία πολύ μεγάλη στροφή, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή της πολιτικής της χώρας στις ανάγκες του περιβάλλοντος. Αντίθετα η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του Δημοσίου από τα ΕΛΠΕ».

Το θέμα είχε αναδείξει πρόσφατα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Κατά την ψηφοφορία υπήρξε διαφοροποίηση από τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Νίκος Φίλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σάκης Παπαδόπουλος και Κώστας Ζουράρις ψήφισαν «κατά» για τις συμβάσεις και όχι «παρών».

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η Ελληνική Λύση ψήφισε υπέρ της σύμβασης για το Ιόνιο, όμως καταψήφισε τις δύο συμβάσεις που αφορούσαν στην Κρήτη, συνεπώς οι ψήφοι για τις συγκεκριμένες συμβάσεις διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • 172 υπέρ
  • 36 κατά
  • 74 παρών 
ΠΗΓΗ : Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ