-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 

Ποιος έβαλε και βάζει πλάτη στην «επένδυση»
Αξιότιμοι κ. βουλευτά Δ. Ακτύπη και  περιφερειάρχη κ. Ρ. Τσαγκαροπούλου-Κράτσα;
Τον Μάϊο του 2014, σε μια χώρα χρεωκοπημένη από ένα κλεπτοκρατικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα, ένας αυτόκλητος «ιδιοκτήτης» και μια λιβανέζικη εταιρεία real estate, επιχείρησαν να διαπιστώσουν  πόσο ανοχύρωτοι στην αρπαγή ήταν οι φυσικοί πόροι μας: η γη, τα δάση, οι παραλίες. Σε μια έκταση-φιλέτο 15.000 στρεμμάτων στην ΒΔ ορεινή Ζάκυνθο,  πάνω από την διάσημη παραλία του «Ναυαγίου», σκάρωσαν, ελέω ενετοκρατίας, μια σκανδαλώδη και καταχρηστική αγοραπωλησία με 625 ευρώ το στρέμμα, στην οποία μάλιστα έθεσαν και το περιτύλιγμα της πρωτότυπης «επένδυσης».
Είναι γεγονός αξιότιμοι κκ βουλευτά και περιφερειάρχη ότι το κόμμα σας, η ΝΔ, καμία σχέση δεν είχε με αυτό το κλεπτοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, διότι, ως γνωστόν, τα τελευταία σαράντα χρόνια κυβερνούσε τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι επίσης γεγονός ότι όταν το επτασφράγιστο μυστικό της υπογραφής του συμβολαίου ήρθε στο φως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάγγειλε άμεσα, με ανακοινώσεις της Νομαρχιακής του Επιτροπής (17/7/2014), του τ. υφυπουργού Αθλητισμού και  τ. βουλευτή Σταύρου Κοντονή (18/7/2014 και 26/9/2014) την υπόθεση ως μεγάλο σκάνδαλο. Ανάλογη ήταν και η θέση  του τ. περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου (28/7/2014).
Ενώ το κόμμα σας, η ΝΔ, που ήταν τότε κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ,  τήρησε εκκωφαντική σιγή ιχθύος.
Το 2015 εκδόθηκε απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στην αγοράστρια εταιρεία να προβεί σε οποιαδήποτε νομική και πραγματική μεταβολή της πωληθείσας έκτασης. Την παραπάνω απόφαση χαιρέτισε με δήλωση του ο  τ. υφυπουργός Αθλητισμού και  τ. βουλευτής Σταύρος Κοντονής (20/7/2015).
Κυρίως όμως κατά  την εκδίκαση της αγωγής το 2017, το ελληνικό δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον  τότε υπουργό των Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με πρόσθετη παρέμβαση του στην αγωγή της εκκλησίας,  ζήτησε την ακύρωση του επίδικου συμβολαίου.
Αντίθετα,  παραμονές της εκδίκασης, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινός πρωθυπουργός κ Μητσοτάκης  κατήγγειλε στη Βουλή την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την χαμένη επένδυση του εμίρη στην Ζάκυνθο (17/12/2016).
 Στην ίδια γραμμή ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωνε στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στίγμα” (12/1/17)  ότι θα αλλάξουν όσους νόμους χρειαστεί να αλλάξουν για να γίνουν επενδύσεις, κι ότι στην Ελλάδα που κάθε Δεκέμβρη σπάνε και καίνε μαγαζιά και δεν τηρούνται οι νόμοι «μας έπιασε ο πόνος για τους  νόμους» σχετικά με την επένδυση του εμίρη του Κατάρ!
Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, με την νέα πλέον κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Γεωργιάδης, ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συναντήθηκε με τον πρέσβη του Κατάρ, ο οποίος δήλωσε ότι «ανοίγει νέα σελίδα στις σχέσεις με το Κατάρ» και ότι «το project της Ζακύνθου … που βαλτώνει τα τελευταία χρόνια λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και δικαστικών περιπετειών, θα ξεπαγώσει άμεσα» (iefimerida, δημοσίευμα 29/7/2019) το οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης αναπαρήγαγε στον λογαριασμό του στο twitter.
Επί πλέον η στάση της περιφερειακής αρχής Γαλιατσάτου- Νιοτόπουλου σε όλα τα επίπεδα,  από την ανοικτή εκδήλωση  (15/3/2015) μέχρι  και την προσωπική μαρτυρία  του   τ. αντιπεριφερειάρχη  Λ. Νιοτόπουλου στα δικαστήρια το 2017, έχει καταγραφεί σαν υπόδειγμα στήριξης του δικαίου και των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.
Αντίθετα, η σημερινή περιφερειάρχης δηλώνει ότι δεν είναι δουλειά της περιφέρειας η ενασχόληση με την υπόθεση, εκτός φυσικά από το να διαφημίζει πόσο σημαντικές είναι για ένα μικρό τόπο οι επενδύσεις του Κατάρ (τις οποίες, όπως ομολογεί, δεν γνωρίζει).
Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο προσεγγίσεων για τις επενδύσεις, φαίνεται ανάγλυφα στην πολιτική πρακτική. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε και υλοποίησε μέτρα, όπως το εθνικό κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, διαμορφώνοντας σήμερα ένα σύγχρονο, ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, για την αποτροπή παρόμοιων σκανδαλωδών υποθέσεων. Όλες οι προηγούμενες  κυβερνήσεις παρέπεμπαν το θέμα στις καλένδες, έχοντας καταντήσει, ειδικά το κτηματολόγιο, το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας.
Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι σαφές,  ποιος  «έβαλε και βάζει πλάτη» στο πλιάτσικο και στην αρπαγή στο όνομα των δήθεν επενδύσεων. Δηλώνουμε σαν  ΣΥΡΙΖΑ πως  θα σταθούμε, όπως μέχρι σήμερα, αλληλέγγυοι σε όλες τις  προσπάθειες των φορέων και των πολιτών  της Ζακύνθου για την απόδοση δικαίου. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή Επικρατείας και γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ    Πάνο Σκουρλέτη.
ΥΓ 1 (προς την κ. περιφερειάρχη): «Δεν παντρευτήκαμε και τις απόψεις του κ  Π. Καμμένου, κ.  Κράτσα….»
ΥΓ 2 (προς τον κ. βουλευτή): «Δεν λέγεται τεράστιο επενδυτικό κενό και εξαθλίωση αυτό που προκύπτει από τα ακόλουθα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (όχι αν ισχύουν τα δημοσιεύματα!): Καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) το 2018 3,6 δις Ευρώ (το υψηλότερο ποσό της τελευταίας δεκαετίας), το 2016 2,5 δις και το 2017  3,2 δις  Ευρώ (και αυτά εξαιρετικά υψηλά)!
 
29/1/2019
Το γραφείο τύπου της ΝΕ Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ