ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

  • Με φόντο την Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα «Επένδυση στην περιοχή “Ναυάγιο” της Ζακύνθου»

Τοποθετήσεις του βουλευτή Επικρατείας και Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα «Επένδυση στην περιοχή “Ναυάγιο” της Ζακύνθου»
 
Κυβέρνηση επικίνδυνη για την ανάπτυξη
 
Το θέμα της, αόριστης ως προς το περιεχόμενο, αλλά και αμφιλεγόμενης ως προς τις τυπικές προϋποθέσεις της, επένδυσης στην περιοχή «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, σε μια έκταση περίπου 15.000 στρεμμάτων, ανέδειξε ο βουλευτής Επικρατείας και Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Η υπόθεση ανέκυψε το 2015, με την αγορά της έκτασης από την εταιρεία «PIMANA SA», συμφερόντων του εμίρη του Κατάρ. Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων που αμφισβήτησαν δικαστικώς τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Έλληνα πωλητή, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι κατέχουν τμήματα της συγκεκριμένης έκτασης. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στη Δικαιοσύνη, ενώ νέα στοιχεία έχουν έρθει στο φως από τους ενάγοντες.
Ένθερμος υποστηρικτής της επένδυσης εμφανίστηκε εξαρχής ο νυν υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο οποίος δήλωνε σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του ότι ακόμη και η προσαρμογή της νομοθεσίας στα μέτρα της εταιρείας, ώστε να δικαιωθεί εκ των υστέρων, θα ήταν σκόπιμη για να εξυπηρετηθούν οι επενδυτικές προθέσεις της.
Τοποθετούμενος στη Βουλή, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε τα εξής:
Κατά την παρουσίαση της Επίκαιρης Ερώτησης:
Κύριε υπουργέ είμαι βέβαιος ότι έχετε πάει στη Ζάκυνθο. Θα έχετε, ίσως, βγάλει και φωτογραφίες στη γνωστή περιοχή, στο Ναυάγιο. Εκεί λοιπόν, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, το 2014 εμφανίστηκε μια εταιρεία ονόματι «PIMANA SA», συμφερόντων του εμίρη του Κατάρ, ο οποίος, ω του θαύματος, αγόρασε από έναν ιδιοκτήτη 15.000 στρέμματα. Από έναν ιδιοκτήτη 15.000 στρέμματα, στη Ζάκυνθο. Ερώτημα πρώτο. Δεν ξέρω αν στα ελληνικά νησιά υπάρχει τόσο μεγάλη ενιαία περιουσία.
Αυτή η «γκρίζα» διαδικασία έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους και ήταν λογικό να πάνε στα δικαστήρια. Και μαζί μ’ αυτούς η Μητρόπολη Ζακύνθου, η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο δήμος Ζακύνθου και δεκάδες ζακυνθινοί πολίτες. Φάνηκε ότι αυτή η συμβολαιογραφική πράξη, που δεν είχε γίνει στο νησί αλλά είχε γίνει στην Αθήνα, βασιζόταν σε κάτι αδιευκρίνιστου κύρους ενετικούς τίτλους περί πατρωνίας.
Έτσι, υπήρξαν ασφαλιστικά μέτρα τα οποία μπλόκαραν αυτή την επένδυση. Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι γνωστά, η δικαιοσύνη παρεμβαίνει. Το πρόβλημα είναι, όμως, με τη δική σας στάση κ. υπουργέ. Πηγαίνετε και κάνετε δηλώσεις, το 2016 και το 2017, στο ραδιόφωνο της Ζακύνθου «ΣΤΙΓΜΑ», όπου λέτε ότι όταν έχουμε μια επένδυση και δεν συμμορφώνεται ο επενδυτής με τους νόμους τόσο το κακό για τους νόμους. Τους αλλάζουμε. Είναι επενδυτική αντίληψη αυτή; Αυτό είναι το δυνατό σας χαρτί περί ανάπτυξης; Και έρχεστε μάλιστα, όταν αναλαμβάνετε την κυβέρνηση, και κάνετε δηλώσεις και λέτε ότι θα «ξεπαγώσει» αυτή η υπόθεση. Τι είστε ακριβώς; Μεσίτης; Ντίλερ συμφερόντων; Νεροκουβαλητής; Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης; Είναι το μοντέλο ανάπτυξης, όπως είπατε στις δηλώσεις σας, του Ερντογάν; Ατυχής φράση μέρες που είναι, να μιλάτε για τον Ερντογάν. Και λέτε ότι εκεί πέρα ο Πρόεδρος αποφασίζει κατά το δοκούν και αλλάζει τους νόμους; Αυτή είναι η αναπτυξιακή σας αντίληψη; Έτσι υπηρετείτε το δικαίωμα των ζακυνθινών πολιτών στην ιδιοκτησία; Πού το πάτε; Διότι απ’ ότι βλέπω και απ’ ότι άκουσα και από την προηγούμενη Ερώτηση, τελικά μάλλον η Αχίλλειος Πτέρνα σας είναι η υπόθεση της ανάπτυξης. Περιμένω κ. υπουργέ κάποιες σαφείς δηλώσεις, εάν είστε διατεθειμένος να υπηρετήσετε τη νομιμότητα ή απλώς θέλετε να υποδύεστε άλλον ρόλο.
Κατά τη δευτερολογία του επεσήμανε:   
Καταρχάς έχω τις τελευταίες δηλώσεις και του Δημάρχου, του κ. Αρετάκη και άλλων, τους οποίους φαίνεται δεν τους πείσατε με αυτό που αναφέρατε πριν. Και ξέρετε γιατί δεν τους πείσατε; Διότι αναφέρεστε σε μια απόφαση που δεν περιέχει αυτά που λέτε. Λέτε ψέματα, χοντρά ψέματα. Για λόγους τυπικούς, που σχετίζονταν με την μη αναφορά στο υποθηκοφυλακείο, δεν έγινε δεκτή η αγωγή των ιδιωτών. Άρα δεν κερδήθηκε τίποτα, είναι σε εξέλιξη. Και εκείνο το οποίο συνιστά μεγάλη πολιτική σας ευθύνη δεν είναι ότι παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη. Αυτό το κάνετε πολλάκις, σε όλα τα ζητήματα, στην Προανακριτική, σε όλα, τουιτάρετε συνέχεια, λέτε τα πάντα, δεν σέβεστε τίποτα, θεσμική αντίληψη δεν έχετε ούτως ή άλλως. Σημασία έχει εάν υπηρετείτε μια αντίληψη σύμφωνα με την οποία θεωρείτε ότι οι νόμοι είναι «φυσαρμόνικα» και μπορούν να αλλάζουν κατά το δοκούν υπέρ οποιονδήποτε αδιευκρίνιστων επενδυτικών συμφερόντων.
Αυτό είναι το μοντέλο σας της ανάπτυξης; Είναι το μοντέλο της ανάπτυξης που  επαναφέρει προτάσεις, όπως αυτή υπέρ της εκτροπής του Αχελώου, 40 χρόνια μετά; Γιατί αυτό προτείνετε. Είναι το μοντέλο της ανάπτυξης που θέλει να προχωρούν οι επενδύσεις, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ για την «Ελληνικός Χρυσός» και τώρα πάτε να αλλάξετε τη σύμβαση, η οποία προέβλεπε ότι για να πάρουν τα δικαιώματα των μεταλλείων έπρεπε να αποδείξουν ότι υπάρχει φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος μεταλλουργίας και αυτό κατέπεσε στο ΣτΕ; Δεν σας ακούω να μιλάτε τώρα για τις αποφάσεις του ΣτΕ, εσείς ο λαλίστατος. Αυτές είναι οι αντιλήψεις σας; Ή το «Βατερλό» στο Ελληνικό; Γιατί δεν έχετε παραιτηθεί ακόμα; Θα αρχίσω να μετράω αντίστροφα. Έχετε εξαγγείλει εδώ και μήνες ότι θα παραιτηθείτε εάν δεν μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό. Τι θα γίνει; Τόσο γλυκιά είναι αυτή η καρέκλα; Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ας αφήσουμε τους αστεϊσμούς. Είστε μια επικίνδυνη, για την ανάπτυξη, κυβέρνηση. Διότι και ανάπτυξη δεν έρχεται, αλλά, κυρίως, δίνετε ένα σήμα ότι δεν υπάρχει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, ένα πολίτευμα με κανόνες, αλλά ότι είμαστε ένα «Eldorado». Σας θυμίζει κάτι ο όρος «Eldorado»; Κάτι σας θυμίζει προφανώς. Περί αυτού πρόκειται. Επομένως, το δυνατό σας χαρτί θα είναι και το μοιραίο σας χαρτί. Κι αυτό ήδη επιβεβαιώνεται και από αυτά που σας είπε πριν ο συνάδελφος, ο κ. Νίκος Παππάς. Ειλικρινά λυπάμαι γιατί ο κόσμος ξεγελάστηκε, αλλά τα πράγματα δεν κρύβονται, η αλήθεια πάντοτε λάμπει.


Δήλωση του Αντώνη Κασσιμάτη, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης, "Ζάκυνθος – Ανατροπή - Αναγέννηση" για την απάντηση Αδωνι Γεωργιάδη

Με αφορμή την απάντηση στην βουλή, του υπουργού ανάπτυξης κ  Άδωνι Γεωργιάδη στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή επικρατείας και γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη,  η οποία κατέληγε  ως εξής: «Ποια η προοπτική της εν λόγω επένδυσης, δεδομένων των δικαστικών εκκρεμοτήτων και της πολυπλοκότητας των νομικών ζητημάτων που την αφορούν, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της ιδιοκτησίας;»

 

  1. Είναι ψευδής ο ισχυρισμός του υπουργού κ  Αδ. Γεωργιάδη ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, έχει ήδη κρίνει σαν νόμιμο το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας των 15.000 στρεμμάτων.
  2. Αγνοεί η συνειδητά αποκρύπτει ο υπουργός ότι σχετικά με την πρόσθετη παρέμβαση του δήμου, ζητήθηκε η κατάθεση τοπογραφικού διαγράμματος αναφορικά με τα 8.600 στρέμματα που διεκδικεί ;
  3.  Με δεδομένο ότι η πραγματογνωμοσύνη, που ζητά η προδικαστική απόφαση είναι μυστική, πώς ξέρει ο κ. υπουργός πόσα στρέμματα θα εξαιρέσει το δικαστήριο; Επίσης ακόμα μία εύλογη απορία: Τελικά πόσα στρέμματα είναι αυτή η πωληθείσα  έκταση; Όσα λέει το συμβόλαιο υπ’ αριθ. 23.943/7-5-2014, δηλαδή 14.387,40;  Όσα λέει η εταιρεία του εμίρη, με βάση την ανακοίνωσή της μέσω του δικηγορικού γραφείου που την εκπροσωπεί, στις 5 Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή πάνω-κάτω 9.000;  Όσα λέει ο υπουργός, δηλαδή 11.000;
  4. Ευχαριστούμε τον κ Γεωργιάδη που μας “αναγνωρίζει το δικαίωμα” της προσφυγής, κατά δεύτερο βαθμό κατά της 20/2018 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου.  Είναι ομολογουμένως μια εντελώς ερντογανική θεώρηση του διαχωρισμού των εξουσιών.
  5. Ο δήμος Ζακύνθου μετά  τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου προχωρά στην διεκδίκηση δικαιωμάτων κυριότητας 8.600 στρεμμάτων στην επίδικη έκταση. Το αγνοεί η το αποκρύπτει συνειδητά αυτό ο κ υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων;