Εισήγηση του βουλευτή Ν. Ζακύνθου Διονύση Ακτύπη στην κοινή επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο Βουλευτής στην εισήγησή του εστίασε στην ανάγκη να ενταχθεί η Ζάκυνθος στη  Ζώνη Χαμηλού Κινδύνου, αφού διαθέτει επαρκές σύστημα υγείας (Μ.Ε.Θ., θάλαμος αρνητικής, κλίνες κορωνοϊού) βρίσκεται σε απόσταση 2 μόλις ωρών από το Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου (Νοσοκομείο Αναφοράς), ενώ παράλληλα στο αμέσως επόμενο διάστημα το νησί μας θα αποκτήσει και το μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για κορωνοϊό.  


ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Ευχαριστούμε. Τον λόγο έχει ο κ. Ακτύπης.

                ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΚΤΥΠΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω. Θα ήθελα,όμως, να ξεκινήσω από αρκετά θέματα, τα οποία ετέθησαν κατά την διάρκεια της συνομιλίας, την οποία έχουμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ξεκινώντας από μερικές τοποθετήσεις λανθασμένες, κατά τη γνώμη μου,όπως αυτή η οποία έγινε προηγουμένως, γιατί ακούστηκε και το όνομα της Ζακύνθου από τον κ . Πολάκη, όσον αφορά το ζήτημα της Ζακύνθου και το τι ακριβώς έχει γίνει. Ίσως θα έπρεπε να απασχολήσει μία ημέρα μια Επιτροπή, ολόκληρη, Κοινωνικών Υποθέσεων, για να μπορέσουμε να αναλύσουμε το τι ακριβώς έχει συμβεί. Θα ήθελα να πω, όμως, ότι καλά κάνει ο Πολάκης και προστατεύει τον κύριο Καλοφωλιά, γιατί πραγματικά, πολλές φορές, ήταν σε συγκεκριμένη υπηρεσία, όπως και στη Ζάκυνθο, για να εξευτελίσει το ιατρικό προσωπικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, όταν είχε έρθει στο νοσοκομείο της Ζακύνθου. Δεν θέλω να επεκταθώ, γιατί δεν είναι ο λόγος της παρέμβασης μου.

Θα ήθελα από την ευκαιρία, την οποία μου δίνεται, να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση αλλά και ιδιαίτερα τον Υφυπουργό, τον κ. Κοντοζαμάνη, για τη λειτουργία της ΜΕΘ Ζακύνθου, μετά από οχτώ χρόνια αδράνειας. Έτσι θα ήθελα να πω στον κύριο Συρμαλένιο, που ανέφερε ότι:«τίποτα δε γίνεται σε όλα τα νησιά», ότι στο νησί της Ζακύνθου,στο νησί το δικό μου, αυτή την ώρα λειτουργεί μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία είναι στελεχωμένη πλήρως και από τα 91 άτομα, τα οποία είναι σε διαδικασία πρόσληψης, έχουμε πάρει μέχρι αυτή τη στιγμή γύρω στα 46 άτομα και συνεχίζεται η τοποθέτηση και νέων εργαζομένων στο νοσοκομείο της Ζακύνθου. Βάση αυτού θα ήθελα να πω και να με ακούσετε κύριε Υφυπουργέ, ότι η Ζάκυνθος πρέπει να μπει στη ζώνη χαμηλής επικινδυνότητας. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί πληρεί, η Ζάκυνθος, τα τέσσερα κριτήρια, τα οποία έχει θέσει το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Τουρισμού. Δηλαδή, διαθέτουμε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είμαστε σε απόσταση δύο ωρών από νοσοκομείο αναφοράς στην Πάτρα, στο Ρίο, υπάρχει εντός των 10 επόμενων ημερών μηχάνημα μοριακής εξέτασης για κορωνοϊό και ταυτόχρονα διαθέτουμε δεκατρείς ειδικές κλίνεςγια κορωνοϊό. Θεωρώ λοιπόν ότι η Ζάκυνθος μπορεί να είναι στα νησιά με χαμηλή επικινδυνότητα την περίοδο του καλοκαιριού και διεκδικεί ένα μερίδιο από το τουριστικό πακέτο σε μια δύσκολη περίοδο που βρισκόμαστε.

Αυτό το οποίο ακούστηκε ότι:«Η Νέα Δημοκρατία απαξιώνει τον δημόσιο τομέα της υγείας», θεωρώ ότι είναι απολύτως λάθος και πέρα για πέρα ψευδές. Το λέω αυτό, γιατί η Νέα Δημοκρατία πάντα μιλούσε για το πυλώνα στήριξης της υγείας, το δημόσιο τομέα και πάντα λέγαμε ότι ο ιδιωτικός τομέας έρχεται να συνεπικουρεί, αλλά και να συμπληρώνει τον δημόσιο τομέα. Με αυτές τις τοποθετήσεις, οι οποίες γίνονται από τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγα ότι γίνεται μια προσπάθεια να εξοβελίσουμε στο πυρ το εξώτερον τον ιδιωτικό τομέα και μια ομάδα ανθρώπων ιατρών, συναδέλφων και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα και αυτοί άνθρωποι έχουν βρει δουλειά στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και σε ιδιωτικά ιατρεία. Επομένως είναι άδικο να μη παίρνουν τη θέση που τους αναλογεί μέσα στο σύστημα υγείας. Επομένως με θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο σε δύσκολες καταστάσεις έρχεται να καλύψει τα προβλήματα,αλλά ταυτόχρονα,όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει σε τέτοιο σημείο να απαξιώνουμε τον ιδιωτικό τομέα.

Εκείνο το οποίο θα ήθελα επίσης να πω είναι ότι για όλα τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται από την Κυβέρνηση είναι, βέβαια, προς τη σωστή κατεύθυνση. Η κρίση είναι δυναμική, δεν είναι στατική και πολλές φορές χρειάστηκε και στο παρελθόν, ανά εβδομάδα, να ληφθούν νέα μέτρα, καινούργιες επιχειρήσεις, νέες επιχειρήσεις να μπουν στους κωδικούς για στήριξη. Το ίδιο, θεωρώ, θα γίνει και από δω και πέρα και θα ήθελα, πραγματικά, να στηριχθεί ο τομέας του τουρισμού, γιατί υπάρχουν εποχιακές επιχειρήσεις, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν ανοίξει, δεν είχαν δραστηριότητα. Θα πρέπει, λοιπόν, σ αυτή τη φάση να μπουν και αυτές στα μέτρα στήριξης και βέβαια να στηριχτούν και οι εργαζόμενοι, πράγμα το οποίο γίνεται στον τομέα του τουρισμού, γιατί δυστυχώς, όπως φαίνεται, θα περάσουμε δύσκολες καταστάσεις.

Βέβαια θα ήθελα να πω και να υπογραμμίσω ότι η Κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε στο πρόσφατο διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκεται η τόνωση της αγοράς και η στήριξη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού. Εδώ θα ήθελα να σταθώ και να υπογραμμίσω πως η Κυβέρνηση τόσο με τα μέτρα που ήδη έλαβε, όσο και με τα μέτρα που συνεχώς εξετάζει και λαμβάνει αποδεικνύει έμπρακτα πως ο στόχος της είναι να παραμείνει και να στηρίζει και να ανταμείψει όσους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, υπέστησαν βαρύτατο οικονομικό πλήγμα, διότι αυτοί θα είναι που μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης θα βάλουν πλάτη, για να περάσουμε στην ώθηση της ανάπτυξης και της προόδου. Από εδώ και πέρα και μέχρι η οικονομία να ξαναπάρει μπροστά και να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, η στήριξη θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική και πιο ευρεία.

Αυτά ήθελα να σας πω. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και θεωρώ ότι η στήριξη της Κυβέρνησης θα είναι σημαντική για το επόμενο διάστημα. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Ευχαριστούμε. Είναι πολύ θετικό ότι λειτουργεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Ζάκυνθο.