• «Υπάρχει η σχετική κρατική υγειονομική προετοιμασία για την υποδοχή των όποιων τουριστών στο νησί μας;»
  • «Μήπως όλη η σχετική προετοιμασία εξαντλείται στην «επιλογή» του Ξενοδοχείου Καραντίνας;»
  • «Ακόμα και ο βουλευτής Ζακύνθου, βλέποντας την πλήρη εγκατάλειψη την οποία βιώνει το νησί μας … αναγκάστηκε να πάρει μια καταρχήν θετική πρωτοβουλία για το συντονισμό των τοπικών φορέων με σκοπό την τουριστική προβολή της Ζακύνθου»
  • «Δε βρέθηκε ούτε ένας δημόσιος φορέας να αναλάβει την επίβλεψη της όλης αυτής διαδικασίας … Ούτε καν ο άμεσα ενδιαφερόμενος Δήμος;»
N.E ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου  - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ |

Τώρα που έχει υποχωρήσει σε έναν βαθμό ο αυστηρά επιστημονικός ρόλος των ειδικών στην υγειονομική διαχείριση της κρίσης, τώρα που ήρθε η ώρα των καθαρών πολιτικών επιλογών και αποφάσεων, τώρα που αναλαμβάνουνοι πολιτικοί τη διαχείριση των πραγμάτων, εμφανίζεται το επιτελικό μπάχαλο και η εγκληματική ασυνεννοησία των κυβερνόντων, εμφανίζεται η αναποτελεσματικότητα και η αναλγησία της Κυβέρνησης.
Με πρώτο και βασικό θύμα τον Τουρισμό!
Μετά το πρωτοφανές φιάσκο της περασμένης εβδομάδας, όταν Υπουργός και Υφυπουργός Τουρισμού αλληλοκαρφώνονταν δημοσίως για τη γκάφα με τις ζώνες επικινδυνότητας των νησιών και τις καθυστερήσεις  με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης συνεχίζει τον προσωπικό του διασυρμό που δυστυχώς όμως επηρεάζει και τη χώρα μας. Έτσι, τη μία μέρα το Υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει κατάλογο με 29 χώρες για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα και την αμέσως επόμενη αναρτά κατάλογο του ΥΠΕΞ με διαφορετικό περιεχόμενο, έχοντας στο μεταξύ δημιουργήσει και διακρατικές κρίσεις με χώρες που αποτελούν βασικό μας τουριστικό αιμοδότη, ενώ παράλληλα ρεζιλεύει και την όποια θετική εικόνα έχει χτίσει η χώρα μας στο εξωτερικό όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
---
Αλλά δεν είναι μόνο ο προοριζόμενος για αποδιοπομπαίος τράγος Θεοχάρης το πρόβλημα. Ολόκληρη η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με μέτρα πρόχειρα και αποσπασματικά, προκαλώντας αβεβαιότητα και μούδιασμα σε όλο τον κλάδο του Τουρισμού.
Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρεται σαν να μην έχει καταλάβει ότι ο ελληνικός τουρισμός βάζει λουκέτο βυθίζοντας την ελληνική οικονομία σε ύφεση. Δεν προτίθεται να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εποχικών εργαζομένων που ήδη πλήττονται από σκληρή ανεργία, ούτε ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών μονάδων και επιχειρήσεων που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της τουριστικής οικονομίας.
Αντ’ αυτού επιλέγει επιδεικτικά να μετακυλά σε άλλους τις πολιτικές επιλογές της, από το να «φορτώνει» τις δικές της υγειονομικές ευθύνες και αρμοδιότητες στους επαγγελματίες διαμονής, έως το να μετατρέπει τις τράπεζες σε ελεγκτές που «ρίχνουν πόρτα» σε όποιον τολμήσει να αναζητήσει την πολυεξαγγελθείσα διευκόλυνση ρευστότητας.
---
Ακόμα και έτσι όμως όλες οι κυβερνητικές εξαγγελίες έχουν να κάνουν με τη στήριξη λίγων και μεγάλων, και κυρίως με την τόνωση της προσφοράς, κόντρα σε κάθε λογική της αγοράς.
Στον τουρισμό πρέπει να επιδοτηθεί η ζήτηση. Γι’ αυτό η μια μετά την άλλη οι Ευρωπαϊκές χώρες, από την κραταιά Γερμανία και την Ιταλία έως την Πολωνία, ανακοινώνουν γενναία προγράμματα επιδοτούμενου Εσωτερικού Τουρισμού. Γιατί μόνο ο εσωτερικός τουρισμός και μάλιστα σε μεγέθη που θα δημιουργούν ροές μαζικού τουρισμού, μπορεί να εγγυηθεί, έστω και σε αναγκαστικά μικρότερα μεγέθη, τη διατήρηση της λειτουργίας της τουριστικής αγοράς, την κίνηση του χρήματος σε όλες τις τοπικές κατηγορίες επαγγελματιών, αλλά και την ενεργή απασχόληση των εποχικών εργαζομένωνσε συνοδούς κλάδους του Τουρισμού,όπως στιςμεταφορές,συγκοινωνίες, τροφοδοσίες, επισκευές κ.ά.
Και αν το πρόβλημα της Κυβέρνησης είναι την «πρόλαβε» ο ΣΥΡΙΖΑ και πρότεινε τη δημιουργία ενός μεγάλου προγράμματος εσωτερικού τουρισμού 700 εκατ. ευρώ, αντί των κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων που τελικά δρομολόγησε η ίδια, την καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή,να δει σοβαρά το πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού και να κάνει τη «ρελάνς», να δώσει ένα ακόμα μεγαλύτερο πακέτο, πλειοδοτώντας σε αυτό που μόνο η ίδια βλέπει σαν ανταγωνισμό στις πλάτες της τουριστικής μας οικονομίας.
---
Αλλά δε γελιόμαστε. Δεν είναι όλα τα παραπάνω αποτέλεσμα μόνο ανικανότητας. Είναι κυρίως ξεκάθαρη στρατηγική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του Κ. Μητσοτάκη.
Γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να ασχολείται με το πως θα υποστηρίξει τον ελληνικό τουρισμό και τους ανθρώπους που τον έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια, ασχολείται με το πως θα πλουτίσουν οι ημέτεροι.
Συνειδητά τσακίζει τον ελληνικό τουρισμό, απαξιώνοντας τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους,  και το κάνει για να υπερσυγκεντρωθεί η τουριστική δραστηριότητα όπως και η εστίαση στα χέρια λίγων και συγκεκριμένων.
Και στην πορεία, όπου βρει την ευκαιρία, δρομολογεί και μια μεγάλη «μάσα».
Όλα είναι ζήτημα επιλογής.
Γιατί τελικά το ανώτερο στάδιο του νεοφιλελευθερισμού είναι ο Μητσοτακισμός!
Τμήμα Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου
Υ.Γ.: Τέλος, και επειδή πρώτη μας έννοια είναι καλώς ή κακώς πάντα η Ζάκυνθος, οφείλουμε να ρωτήσουμε σε όλους τους τόνους:
  • Υπάρχει η σχετική κρατική υγειονομική προετοιμασία για την υποδοχή των όποιων τουριστών στο νησί μας; Υπάρχει πρόβλεψη για ελέγχους στις πύλες εισόδου; Θα είναι εκτός του νοσοκομείου επαρκώς στελεχωμένα και λειτουργικάκαι τα κέντρα υγείας; Έχουν δοθεί κατάλληλες οδηγίες στους άμεσα εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς; Ή μήπως όλη η σχετική προετοιμασία εξαντλείται στην «επιλογή» του Ξενοδοχείου Καραντίνας;
  • Ακόμα και ο βουλευτής Ζακύνθου, βλέποντας την πλήρη εγκατάλειψη την οποία βιώνει το νησί μας και κυρίως ο τουριστικός τομέας από την ίδια του την κυβέρνηση, αναγκάστηκε να πάρει μια καταρχήν θετική πρωτοβουλία για το συντονισμό των τοπικών φορέων με σκοπό την τουριστική προβολή της Ζακύνθου, έστω και την τελευταία στιγμή.
Αλλά αλήθεια, δε βρέθηκε ούτε ένας δημόσιος φορέας να αναλάβει την επίβλεψη της όλης αυτής διαδικασίας, ώστε να προασπίσει τα συμφέροντα ολόκληρης της Ζακύνθου και όλων ανεξαιρέτως των επαγγελματιών και των πολιτών της από το να τύχουν εκμετάλλευσης από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και χώρους;
Ούτε καν ο άμεσα ενδιαφερόμενος Δήμος;