Στη συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα παραπέμπεται η εξέταση του ελληνικού ζητήματος και οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ θα επαναλάβουν τις συνομιλίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία.«Το Eurogroup διεξήγαγε εκτενείς διαβουλεύσεις συζητώντας μια σειρά αξιόπιστων πρωτοβουλιών που αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους», σύμφωνα με την ανακοίνωση μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

Η συνεδρίαση διακόπηκε ύστερα από τουλάχιστον 11 ώρες ολονύκτιων διαπραγματεύσεων «ώστε ορισμένα στοιχεία του πακέτου να τεθούν υπό τεχνική επεξεργασία». Οι υπουργοί θα συνεδριάσουν εκ νέου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.

«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. «Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η ευρωζώνη πρέπει να βρει τρόπο για τη μείωση του ελληνικού χρέους που απειλεί να φθάσει το 190% του ΑΕΠ το 2014. Στο μεταξύ, το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Οι προσπάθειες αυτές μαρτυρούν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εμφανώς απογοητευμένος από το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν σήμερα να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος που δεν επετεύχθη συμφωνία, ο κ. Γιούνκερ απάντησε με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος: «στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες».

Όπως εξήγησε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία γιατί η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, που θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα από την πλευρά της, έχει κάνει αυτό που έπρεπε.

Σε ερώτηση αν κατά την εκτίμησή του θα υπάρξει συμφωνία στις 26 Νοεμβρίου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ απάντησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί σήμερα και επομένως θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί και τη Δευτέρα.

Οι λύσεις που εξετάστηκαν είναι μορατόριουμ 10 ετών στις πληρωμές τόκων για τα δάνεια του EFSF, κάτι που θα εξοικονομούσε 44 δισ. ευρώ για την Αθήνα. Μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιτοκίων στα διμερή δάνεια με την Ελλάδα, από 1,5% που είναι τώρα σε 0,25%., κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία. Το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων αξίας 35 - 40 δισεκατομμυρίων σε χαμηλότερη αξία.

Σύμφωνα με προπαρασκευαστικό έγγραφο για τη σύνοδο του Εurogroup, το ελληνικό χρέος μπορεί να πέσει το 2020 κάτω από το όριο του 120% του ΑΕΠ, μόνο εάν δεχθούν τα κράτη της ευρωζώνης να υποστούν απώλειες στα δάνεια που δίνουν στην Αθήνα, της παράσχουν επιπλέον χρηματοδότηση ή εάν εξαναγκάσουν τους ιδιώτες πιστωτές της να πουλήσουν το χρέος τους με έκπτωση.

Στη σχετική ανακοίνωση το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικα για τους όρους του αναθεωρημένου προγράμματος και σημειώνει ότι όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες έχουν πλέον εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Το Eurogroup επαίνεσε τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές και πολίτες για να φτάσουν σε αυτό το σημείο.


πηγή imerisia.gr