ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ| 
Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «αξιοποίησης» της παραλίας του ναυαγίου και αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Ο υπουργός τουρισμού κ. Θεοχάρης, αγνόησε  επιδεικτικά τις ήδη κατατεθειμένες και επαναβεβαιωμένες προτάσεις του Δήμου Ζακύνθου,  και κατέθεσε ένα ιδιαίτερα επιθετικό και αποκαλυπτικό για τις προθέσεις του σχέδιο για την υπό ίδρυση ΑΕ, η οποία θα λειτουργεί μόνιμα κατά παρέκκλιση νόμιμων διατάξεων. Συγκεκριμένα:
Αναθέτει την αποκλειστική εκμετάλλευση των πόρων στον μοναδικό μέτοχο ( ελληνικό δημόσιο- άρθρο 39/ παρ. 3γ & 4) και όσες ιδιωτικές εταιρείες συμπράξουν μαζί του μέσω ΣΔΙΤ (άρθρο 39/ παρ. 6ε), αρπάζοντας κυριολεκτικά από την τοπική κοινωνία τον τουριστικό πλούτο.
Αποκτά δικαιώματα, όχι μόνο στον κοινόχρηστο αιγιαλό και την παραλία αλλά και σε πλησίον περιοχές, τις οποίες θα απαλλοτριώσει (κατά δήλωση του υπουργού Τουρισμού σε τοπικό ραδιόφωνο στις 24/6). Για τις περιοχές αυτές, οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως ζώνες  natura, προετοιμάζει Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (άρθρο 39/ παρ. 6 α)  κατά παρέκκλιση της περιβαλλοντικής-δασικής νομοθεσίας. 
Οργανώνει με αδιαφανή και πελατειακό τρόπο την λειτουργία, τις δράσεις και την εκτέλεση των έργων της ΑΕ, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων – έργων (άρθρο 39/ παρ. 6ζ) αλλά και των προσλήψεων προσωπικού (άρθρο 41/παρ. 3).
Στερεί την τοπική κοινωνία από το δικαίωμα να έχει αποφασιστικό ρόλο στα θέματα που την αφορούν, τόσο με τη μηδενική συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο (άρθρο 39/παρ. 7), όσο και  με την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΑΕ (άρθρο 40/παρ. 1). Ο υπουργός Τουρισμού διορίζει 3 μέλη (43%), ενώ απουσιάζουν από αυτό νόμιμοι ιδιοκτήτες εκτάσεων στην υπόψη περιοχή. 
Η ΑΕ-κατά παρέκκλιση  του κ Θεοχάρη, με τη δήθεν μέριμνα στην καλύτερη οργάνωση της επισκεψιμότητας και της ασφάλειας στην περιοχή καθώς και η αντι-οξειδωτική του βούληση για το σκάφος δεν μας έπεισαν. Βεβαιωθήκαμε όμως για τη σταθερότητα των «αναπτυξιακών» αντιλήψεων του υπέρ περίεργων «επενδυτών». Και θυμηθήκαμε την περίφημη υπ. αριθμ. 1279/2016 επίκαιρη ερώτησή του στον τότε υπουργό των Οικονομικών, για την αγοραπωλησία των 15.000 στρεμμάτων στην περιοχή, όπου ξιφουλκούσε λάβρος υπέρ των «επενδυτών» της ΠΙΜΑΝΑ SA.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ζακύνθου ζητά την απόσυρση του σχεδίου νόμου του υπουργού Τουρισμού.
Στηρίζουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου για την ανάληψη από τον δήμο μας του κύριου βάρους στην οργάνωση φορέα διαχείρισης για την ανάδειξη και την προστασία της περιβαλλοντικής-ιστορικής-πολιτισμικής αξίας της περιοχής με την συμμετοχή των όμορων τοπικών κοινοτήτων και των νόμιμων ιδιοκτητών  της περιοχής.
Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς του τόπου μας να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης  στην επιχειρούμενη εκποίηση του φημισμένου Ζακυνθινού τοπόσημου, της παραλίας και της ευρύτερης περιοχής του Ναυαγίου.
       Από το Γραφείο Τύπου