«Ρωτάμε: κυρία αντιπεριφεριάρχη σκοπεύετε να δημιουργήσετε ένα νέο ΧΥΤΑ στο Λίβα τύπου Σκοπού με ότι αυτό σημαίνει για τον υδροφόρο ορίζοντα;»
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σχετικό με τον Λίβα και το άκυρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 
Η πρόσφατη απόφαση 429/13-9-2021 του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία ακυρώνει σύμβαση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ με ιδιωτική εταιρεία, αποκαθιστά τη νομιμότητα  που επανειλημμένα παραβιάζεται από τους υποτιθέμενους θεματοφύλακές της, και θέτει προ των ευθυνών τους την περιφερειακή αρχή, την αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου και τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ.
Η απόφαση τονίζει ότι «μη νομίμως» επιλέχθηκε η απευθείας ανάθεση του έργου χωρίς προηγούμενη δημοσίευση ή διαγωνισμό, διότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της κατ΄ εξαίρεση διαδικασίας, και δεν ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΑΑΔΣ), όπως επιβάλει ο νόμος.
Με άλλα λόγια, η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, με τις ευλογίες των περιφερειακών αρχών, επέλεξε (;) μια εταιρεία και της ανέθεσε στα κρυφά (χωρίς δημοσίευση) και χωρίς διαγωνισμό, έργο ύψους 1.720.000 ευρώ! Και ήταν τόσο σίγουρη για την ασυδοσία της που δεν ανέφερε καν τους λόγους για τους οποίους προσέφυγε στην κατ΄ εξαίρεση διαδικασία, και αγνόησε παντελώς την ΑΑΔΣ, την οποία είχε εκ του νόμου υποχρέωση να ενημερώσει!
Συνεπώς, δεν «ζήτησε το Ελεγκτικό Συνέδριο κάποια στοιχεία για τη σύμβαση, εμείς τα ζητάμε και προχωράμε», όπως επιχειρεί να μας πείσει η κ. αντιπεριφερειάρχης. Διότι το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει ότι «η ελλείπουσα αιτιολογία δεν επιτρέπεται να τεθεί εκ των υστέρων».
Το αποτέλεσμα αυτής της αδιαφανούς και παράνομης διαδικασίας, θα ήταν σημαντική ζημία του δημοσίου, αφού η μοναδική εταιρεία θα αναλάμβανε το έργο με έκπτωση μόλις 2%, δηλαδή θα εισέπραττε  1.685. 594 ευρώ.
 Επιπλέον, από την απόφαση πληροφορούμαστε τα ακόλουθα για τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, που υποτίθεται ότι θα επιλύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων:
Στον υποβληθέντα φάκελο δεν υπήρχαν απαραίτητα έγγραφα που μνημονεύονταν ως υπάρχοντα.
Δεν έχει ακόμα (13 Σεπτεμβρίου 2021) εκδοθεί  περιβαλλοντική άδεια για το οικόπεδο στο οποίο θα αποθηκευτούν προσωρινά οι 30.000 τόνοι δεματοποιημένων υπολειμμάτων.
Η άδεια μεταφοράς 10.000 τόνων δεματοποιημένων υπολειμμάτων εκτός Ζακύνθου έχει λήξει στις 31 Ιουλίου 2021. Σε διάστημα επτά μηνών δεν κατόρθωσαν να μεταφέρουν ούτε ένα κιλό, ενώ μας διαβεβαίωναν ότι η μεταφορά θα γίνει άμεσα ή γίνεται! Την ίδια στιγμή η περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ζακύνθου προσφεύγουν στον εισαγγελέα καταγγέλλοντας την εν κρυπτώ ταφή των δεματοποιημένων υπολειμμάτων με πλήθος φωτογραφικού υλικού. Επίσης, η ΑΝΑΣΑ ζητά αυτοψία.
Ρωτάμε: κυρία αντιπεριφεριάρχη σκοπεύετε να δημιουργήσετε ένα νέο ΧΥΤΑ στο Λίβα τύπου Σκοπού με ότι αυτό σημαίνει για τον υδροφόρο ορίζοντα;
Μετά από όλα αυτά τα λαμπρά δείγματα οργάνωσης, αποτελεσματικότητας, τήρησης νομιμότητας και διαφανών διαδικασιών, ομολογουμένως διστάζουμε, ως ΝΕ του Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία,   να ζητήσουμε το αυτονόητο από τις περιφερειακές αρχές και τα όργανά τους: Αφήστε επιτέλους τα λόγια και την πολιτική των εντυπώσεων και προχωρήστε με νόμιμες διαδικασίες, τηρώντας τις μελέτες και σεβόμενοι το δημόσιο χρήμα (φρόντισαν οι προηγούμενοι να έχετε και τα δύο) στην ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων στο νησί μας.                                                                         

                                                             Από το Γραφείο Τύπου