Έντονος εκνευρισμός έως οργή επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών για τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουκρανία Βασίλειο Μπορνόβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Κίεβο να αναχωρήσει εσπευσμένα από την ουκρανική πρωτεύουσα θεωρείται κακά προετοιμασμένη, αφού ο πρεσβευτής της Ελλάδας απομακρύνθηκε από το πόστο του χωρίς να φροντίσει για τον ασφαλή επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που παραμένουν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

 
Είναι δε ενδεικτικό πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει επιδείξει ισχυρό προσωπικό ενδιαφέρον για τους Έλληνες πολίτες και τους ομογενείς μας της Ουκρανίας, επικοινώνησε με τον Γενικό Πρόξενο Μαριούπολης Μ. Ανδρουλάκη και τον διπλωμάτη Φ. Κωστελλένο που κρατούν ανοικτό το Προξενείο Μαριούπολης αλλά και τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δ. Δόχτση προκειμένου να τους ευχαριστήσει και να ενημερωθεί για την κατάσταση αλλά δεν τηλεφώνησε στον πρεσβευτή μας στο Κίεβο.

 
 
Screenshot_2
 


 
Η αιτία για την οργή της Αθήνας έπειτα από την απόφαση του πρεσβευτή να εγκαταλείψει το Κίεβο χωρίς τους περίπου 25 με 30 εναπομείναντες Έλληνες που βρίσκονται στην ουκρανική πρωτεύουσα, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί της χθεσινής Παρασκευής ο κ. Μπορνόβας διαβεβαίωνε τους εγκλωβισμένους πολίτες που παρέμεναν στο Κίεβο ότι επί του παρόντος δεν είχαν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για την αποχώρησή τους. Ωστόσο το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο πρεσβευτής στο Κίεβο ενημέρωσε την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ότι αποχωρεί, μαζί  με τους υπαλλήλους της πρεσβείας και δύο Έλληνες δημοσιογράφους απεσταλμένους της ΕΡΤ και του Αnt1. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε το απόγευμα της Παρασκευής, η πομπή των αυτοκινήτων που οργάνωσε ο πρέσβης δεν συμπεριέλαβε τους 25 – 30 Έλληνες πολίτες.

«Φύγαμε επειδή η γειτονιά γέμισε καλάσνικοφ» είπε ο πρεσβευτής στο Κίεβο

Ο κ. Μπορνόβας μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι αποφάσισε να φύγει μόλις διαπίστωσε ότι διανέμονται όπλα στους πολίτες για να γίνει παλλαϊκή άμυνα.

«Γι' αυτό φύγαμε. Ξαφνικά άρχισαν να κυκλοφορούν όπλα παντού. Φρέσκα καλάσνικοφ παντού. Η γειτονιά γέμισε καλάσνικοφ. Σε πολίτες που προσπαθούσαν να δουν πως δουλεύουν. Τι να σας πω. Αυτό είναι πιο σημαντικό από το να δεις ένα ρωσικό τανκς ή ένα λοχαγό ας πούμε» είπε.

πηγη:protothema.gr