ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

  • Η κυβερνητική προπαγάνδα ότι οι σημερινές κατακόρυφες ανατιμήσεις επηρεάζονται από τη ρωσο-ουκρανική κρίση έχει κοντά ποδάρια. Ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά επέλεξε από το 2020 τον ανορθόδοξο τρόπο απολιγνιτοποίησης της χώρας μας, κλείνοντας τα λιγνιτικά εργοστάσια και αντικαθιστώντας αυτά από ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου.
Τα λιγνιτικά εργοστάσια ενεργοποιούνται υπό το φόβο του κ. Μητσοτάκη καθολικής κατάρρευσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Έναν ρεαλιστικό κίνδυνο που περιέγραφε εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τον οποίο υποτιμούσε και απαξίωνε επιδεικτικά, η ΝΔ. Στην πραγματικότητα, αυτό που αποτυπώνεται είναι πως οι στρατηγικές πολιτικές της, μία μία καταρρίπτονται.
Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι η θωράκιση της τραυματισμένης ενεργειακής  μας ασφάλειας. Με τις τιμές των φυσικού αερίου να υπερβαίνουν πλέον και τα πιο ακραία σενάρια του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, γίνεται σαφές πως η ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να ενισχυθεί από το λιγνίτη, αν και οι αδυναμίες στα λιγνιτικά εργοστάσια που προκάλεσε η κυβερνητική πολιτική είναι μεγάλες.
Σήμερα και παρά την επιλογή της κυβέρνησης να μην ασπαστεί το στόχο της μεσο-μακροπρόθεσμης στήριξης της ενεργειακής ασφάλειας και της ενίσχυσης της κλιματικής ουδετερότητας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις οποίες πλέον καλείται να ακολουθήσει νομοτελειακά, είναι κρίσιμο να επιβληθεί η ρύθμιση και ο έλεγχος για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας με βασικό ζητούμενο τη μείωση των τιμών, αλλά και την ενίσχυση των εργαλείων στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
 
Γραφείο Τύπου Αλέξανδρου - Χρήστου Αυλωνίτη
Βουλευτή Ν. Κέρκυρας | Αν. Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ