ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

  • Προς την σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα, λέει το 51% - Όμως, χρειάζονται και άλλα, λέει το 40% - Πάνω από ένας στους τρεις αισιοδοξεί για την πορεία της οικονομίας , στο 55% οι απαισιόδοξοι - Εκλογές το '23 θέλει το 46% - Mεγάλο προβάδισμα ΝΔ στην παράσταση νίκης - Διχασμένη παραμένει η κοινωνία για τις κυρώσεις στη Ρωσία
Στις 8,5 μονάδες μετά από την αναγωγή επί των εγκύρων κατέγραψε η Pulse - για λογαριασμό της τηλεόρασης του Skai - την διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα 9 με 11 Μαΐου, σε μία στιγμή που είχαν ανακοινωθεί τα μέτρα για την ακρίβεια στο ρεύμα, ενώ είχαν ολοκληρωθεί τα συνέδρια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. 
Σε μία συγκυρία κρίσης, με την ακρίβεια να επιμένει και τον πόλεμο στην Ουκρανία να «βαλτώνει», ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί  άνετο προβάδισμα 13 μονάδων απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ενώ επικρατεί με μεγάλες διαφορές και στα ερώτηματα σχετικά με το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, όπως και τα ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει πολύ ψηλότερα ποσοστά σε σχέση με εκείνα του κομματός του, ενώ οι κ.κ Τσίπρας και Ανδρουλάκης χαμηλότερα.
Η ΝΔ διατηρεί πολύ μεγάλη διαφορά - 31 μονάδων - στην «παράσταση νίκης», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να εδραιώνει ένα προβάδισμα στον χώρο των «κεντρώων» ψηφοφόρων απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει κυρίαρχος και στον χώρο αυτόν. 
Τις μεγαλύτερες εισροές - 8,5 ποσοστιαίες μονάδες - έχει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ , που διατηρεί και την μεγαλύτερη συσπείρωση μεταξύ των ψηφοφόρων των εκλογών του 2019, στο 72%. Η ΝΔ έχει συσπείρωση 67% και ο ΣΥΡΙΖΑ 65%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα τρία πρώτα κόμματα κερδίζουν μισή μονάδα στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με την δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Μάρτιο, όπως και το ΜέΡα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ οι «Έλληνες» που επιχειρούν να καλύψουν τον χώρο της Χρυσής Αυγής, καταγράφονται στο 2% στην πρόθεση ψήφου. Παράλληλα, μειώνεται κατά 1,5 μονάδες η   λεγόμενη «γκρίζα» ψήφος.   
Η πλειοψηφία - 46% - θέλει εκλογές μέσα στο 2023, δηλαδή λέει «όχι» στις πρόωρες κάλπες, με το 41% να ζητά εκλογές μέσα στο 2022 - και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να θέλουν πρόωρες εκλογές σε ποσοστό 79%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται πρακτικά διχασμένοι ως προς τον χρόνο των εκλογών.
  • Αποδοχή για τα μέτρα για το ρεύμα
Μεταξύ εκείνων που δηλώνουν «δεξιοί», ή «κεντροδεξιοί», η θετική αποδοχή των μέτρων - έστω κι αν οι περισσότεροι δηλώνουν ότι χρειάζονται και άλλα - φτάνει το 80%.
Μεταξύ των «κεντρών» η αποδοχή φτάνει το 67%, πέφτει στο 39% μεταξύ των «κεντροαριστερών» και στο 26% μεταξύ των «αριστερών».
Ωστόσο, για την πορεία της οικονομίας αισιόδοξοι δηλώνουν κατά πλειοψηφία - και μάλιστα 78% - οι ψηφοφόροι της ΝΔ. Αντίθετα, η αισιοδοξία πέφτει στο 10% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και στο 34% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
  • Διχασμένοι παραμένουν οι Έλληνες για τις κυρώσεις στη Ρωσία
«Στα δύο» παραμένει  η ελληνική κοινωνία σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Ρωσία, με την μεγάλη πλειοψηφία - οκτώ στους δέκα - των ψηφοφόρων της ΝΔ να τις επικροτούν. Αντίθετη είναι η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ, με δύο στους τρεις να κάνουν λόγο για «λανθασμένη επιλογή, ενώ διχασμένη η είναι εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
 
ΠΗΓΗ |Protothema