ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Με πολλές υποσχέσεις και καλά λόγια για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης προσπαθούν να ξορκίσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες την αποτυχία τους να συμφωνήσουν στην εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης. Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα γίνει στην αυριανή κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup, ενώ καθοριστική αναμενόταν η χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την εξέταση των πιθανών λύσεων. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς επιδιώκει με συστηματικές επαφές να εξασφαλίσει ότι η αυριανή συνεδρίαση θα καταλήξει επιτέλους σε συμφωνία προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάσταση στο πολιτικό πεδίο, στην οικονομία και στην κοινωνία, σε μια στιγμή που οι πολίτες αιωρούνται μεταξύ οργής και απελπισίας, ενώ η τύχη της χώρας κρέμεται από μια κλωστή.

Ο Πρωθυπουργός είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της δόσης. Κανείς από το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο δεν θέλει να προβεί σε προβλέψεις, τηρούνται χαμηλοί τόνοι και αποφεύγεται να καλλιεργηθεί κλίμα υπεραισιοδοξίας.

Η κατάσταση είναι στο κόκκινο. Ο Πρωθυπουργός επιζητεί την επίτευξη συμφωνίας αναγνωρίζοντας ότι, αν δεν υπάρξει ευνοϊκή κατάληξη για την Ελλάδα, η επόμενη ημέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση. Ο ίδιος επιδίδεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε έναν μαραθώνιο συναντήσεων και τηλεφωνικών επαφών αναμένοντας το θετικό αποτέλεσμα. Συναντήθηκε με πολλούς ηγέτες της ΕΕ και είχε τηλεφωνική συνομιλία τόσο με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ όσο και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μάχη ως την πόρτα του Eurogroup

Αυτή η προσπάθεια - για σκληρή διπλωματική μάχη μιλάνε πρωθυπουργικοί συνεργάτες - θα συνεχιστεί ως και την ύστατη στιγμή και είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς παρέμεινε στις Βρυξέλλες και την Παρασκευή το βράδυ, παρά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να συνομιλήσει τηλεφωνικά με όσους παράγοντες και ηγέτες χρειαστεί. Για τις διαπραγματεύσεις και το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης.

Ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι, αν δεν υπάρξει απόφαση, θα πληγεί η αξιοπιστία της ευρωζώνης, αλλά θεωρεί πως η φιλελληνική ομοβροντία των τελευταίων ωρών θα επιδράσει και την ύστατη στιγμή θα επέλθει συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. Αν και οι τεχνικές δυσκολίες είναι αρκετές, ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται να ανησυχεί και εκτιμά ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά αύριο. Διαπιστώνει σημαντική υποχώρηση και του ΔΝΤ για να επέλθει συμφωνία και δίνει μεγάλη βαρύτητα στη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ που εμφανίζεται αισιόδοξη πως θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα.


Η δόση θα κρίνει το πολιτικό παιχνίδι

Από την εξέλιξη του θέματος της δόσης και το πώς θα μας αντιμετωπίσουν από εδώ και στο εξής οι πιστωτές θα κριθεί και το εγχώριο πολιτικό παιχνίδι, όπου το τοπίο είναι ρευστό. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ετοιμάζει σύντομα βαθύ ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς διαπιστώνει ότι δεν πείθει για την αποτελεσματικότητά του ούτε για τη συνοχή του, θέλει η κυβέρνηση να διατηρήσει τις δυνάμεις της και στόχος του είναι να αντέξει και το δικό του πρωθυπουργικό προφίλ.

Ακόμη και αν η απόφαση είναι θετική για τη δόση, η επόμενη ημέρα προμηνύεται μαρτύριο για τον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί το βασικό στοίχημα, ενώ η κοινωνία βράζει και το πολιτικό προσωπικό, ανεξαρτήτως κομμάτων, είναι σε αναζήτηση βηματισμού και πορείας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι οι αντοχές της κοινωνίας καταρρέουν, η δυσπιστία μεγαλώνει και ο θυμός γιγαντώνεται από όλο και περισσότερα τμήματα της κοινωνίας που δυσφορούν και η κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη όχι με ένα αλλά με πάρα πολλά μέτωπα, εντός και εκτός των τειχών.


Η στάση των εταίρων

Σύμμαχοι του κ. Σαμαρά παραμένουν οι κυβερνητικοί εταίροι, οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης, αν και έχουν πολλές ενστάσεις για τη στρατηγική του Πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, αποφεύγοντας να δημιουργήσουν θέμα.

Ο κ. Βενιζέλος, αν δοθεί η δόση, θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, επιλέγοντας, όπως λέει, τον δρόμο της υπευθυνότητας, και εξέφρασε την ελπίδα οι χώρες και οι παράγοντες της ευρωζώνης να καταλάβουν μετά την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι είναι ζωτικό να προκύψει τουλάχιστον πειστικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα αύριο στο Eurogroup. Σε περίπτωση που υπάρξει αρνητική εξέλιξη το ΠαΣοΚ θα αλλάξει γραμμή και αναμένεται να ασκήσει κριτική, αφού δεν συμφωνεί με πολλές κινήσεις της κυβέρνησης, ενώ θεωρεί ότι επί της ουσίας δεν έγινε διαπραγμάτευση. Το κρίσιμο όμως για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ είναι το επόμενο στάδιο, αυτό της εφαρμογής των μέτρων, αφού θεωρεί ότι η κατάσταση στην κοινωνία επιβαρύνεται.

Η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να στέκεται κριτικά έναντι της κυβέρνησης όπου θεωρεί ότι παρεκκλίνει από την προγραμματική συμφωνία αλλά θα στηρίζει τον κ. Σαμαρά για να επέλθει, όπως λένε στελέχη του κόμματος, ομαλότητα, να αρχίσει να αποκαθίσταται η κοινωνική συνοχή και να προωθηθούν πολιτικές ανάπτυξης.

Ρευστό το πολιτικό τοπίο
Λεπτές ισορροπίες σε Βουλή - κοινωνία

Η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα και την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 152 βουλευτών και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα γίνει στο μέλλον σε περίπτωση που κατατεθούν στη Βουλή νομοσχέδια που θα θεωρούνται εχθρικά από κοινωνικές τάξεις. Ηδη η κατάσταση στους δήμους και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θεωρούνται ανησυχητικό μήνυμα.

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού δεν παραβλέπουν και το ρήγμα που έχει υποστεί η κομματική βάση, ενώ πολλοί υπουργοί προβληματίζονται καθώς η ΝΔ εμφανίζει σημάδια σημαντικής πτώσης. Την ίδια στιγμή επικρατεί κινητικότητα τόσο στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη (ΝΔ και Ανεξάρτητοι Ελληνες), ενώ ανεβαίνει ανησυχητικά η Χρυσή Αυγή, όσο και στην Κεντροαριστερά (κινητικότητα στελεχών, πρώην υπουργών του ΠαΣοΚ και άλλων κεντροαριστερών δυνάμεων) για το αύριο της σοσιαλδημοκρατίας.

Σε αυτό το σκηνικό και ενώ ο κ. Αντ. Σαμαράς ήταν στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας μιλούσε στη Βαρκελώνη σε εκδήλωση του καταλανικού αριστερού κόμματος ξεκινώντας την αντεπίθεση έναντι, όπως λέει, της μνημονιακής τρικομματικής κυβέρνησης. Στον ΣΥΡΙΖΑ - τον οποίο πολεμά λυσσαλέα το ΚΚΕ με στόχο την επανάκτηση της επιρροής του στο μαζικό κίνημα - εκτιμούν ότι θα δοθεί η δόση και επιμένουν όμως πως δεν θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και μοιραία η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε μια συζήτηση για τη διαγραφή μέρους του χρέους, με όποιον τρόπο και αν αυτό γίνει. Ο κ. Τσίπρας περιμένει επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών που μπορεί να οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις ως την άνοιξη.

πηγή tovima.gr