ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους της  πολιτικής αντιπαράθεσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της ευρωπαϊκής απόφασης για το ελληνικό χρέος, που διατηρεί το άγχος για το πρόβλημα και ενώ αναμένονται νέες επώδυνες εξελίξεις και μέτρα. Ανοίγοντας τις εργασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εξαπέλυσε το βράδυ της Παρασκευής οξύτατη επίθεση σε κυβέρνηση και πρωθυπουργό.

«Η ελληνική κυβέρνηση στη πραγματικότητα δε κυβερνά, παριστάνει ότι κυβερνά. Ακολουθεί πιστά την γραμμή «ό,τι πουν οι δανειστές. Ο κ. Σαμαράς παριστάνει το πρωθυπουργό, έχοντας παραδώσει τα κλειδιά στην τρόικα. Και οι υπουργοί, όπως και οι ίδιοι ομολογούν, απλά καλούνται να υπογράψουν διατάγματα και νόμους που άλλοι ετοιμάζουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και αφού έκανε λόγο για «κυβέρνηση των 20 δις μέτρων και της ομηρίας μέχρι το 2040»  συνέχισε το ίδιο επικριτικά: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός εξάρτησε την πορεία του από την εύνοια των δανειστών μας. Σήμερα το πληρώνει ακριβά». Υποστήριξε ότι οι δανειστές και οι σημερινοί κυβερνητικοί εταίροι εκβίασαν στις εκλογές, για να μην νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας το φόβο για το ευρώ και τη δανειοδότηση, αλλά σήμερα ο φόβος πέρασε σε αυτούς, καθώς τώρα τα όπλα τους εξαντλήθηκαν. «Ο βασιλιάς είναι γυμνός» σημείωσε και πρόσθεσε: «Τη δόση δε την πήραμε ούτε το καλοκαίρι, ούτε τον Οκτώβρη, ούτε στις 16 Νοέμβρη-  κι όμως δεν χρεοκοπήσαμε. Τη δόση δε την πήραμε,  και κυβέρνηση δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν και οι μεγάλες έφυγαν από τη χώρα, και κυβέρνηση δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μισθοί και οι συντάξεις λεηλατήθηκαν και οι καταθέσεις των μεσαίων στρωμάτων εξαντλήθηκαν και κυβέρνηση δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Η καταστροφή είναι εδώ, και δεν την έφερε η μεγάλη πολιτική αλλαγή και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Την έφερε το μνημόνιο και η τρικομματική κυβέρνηση, την έφεραν αυτοί που υποτίθεται ότι μας σώζουν τρία χρόνια τώρα. Αυτό λοιπόν ήταν το μοιραίο τους λάθος. Για να κρατήσουν με δόντια το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα στην εξουσία, ανέκοψαν οριακά τη νίκη μας τον Ιούνη».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την  εκτίμηση ότι «οι τελευταίες εξελίξεις στο Eurogoup δεν έδωσαν οριστική διέξοδο στο ζήτημα του χρέους. Ήταν μία απόφαση χωρίς λύση. Η απόφαση του Eurogroup – που πανηγυρίζουν και θριαμβολογούν- είναι γεμάτη παγίδες και γκρίζες ζώνες. Οι τράπεζες, που περιμένουν τα κεφάλαια που θα αντικαταστήσουν τις ζημιές του PSI, κεφάλαια 50 δις που θα φορτωθούν οι έλληνες φορολογούμενοι, θα ζητήσουν επιπλέον χρήματα, για να καλύψουν τις ζημιές από τα ομόλογα που θα πουλήσουν. Και οι χαμένοι θα είναι για μια ακόμα φορά τα ασφαλιστικά ταμεία, η περιουσία των οποίων απειλείται και με δεύτερο δραστικό κούρεμα και λεηλασία. Και ύστερα ξέρουμε όλοι τι θα γίνει. Θα έρθουν τα νέα μέτρα για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις πείνας. Για ολοκληρωτική εξαφάνιση των κοινωνιών υπηρεσιών, ώστε να καλυφθεί η νέα απόκλιση από τους στόχους».

Επιτέθηκε δε στον υπουργό Οικονομικών  για το θέμα της επαναγοράς των  ομολόγων. «Ο κ. Στουρνάρας, υπαινισσόμενος μια νέα λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων μίλησε για μια ακόμη φορά για πατριωτικό καθήκον. Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση να μιλάνε για πατριωτικό καθήκον οι εντολοδόχοι της τρόικας».

Σε μία έμμεση αναφορά για  την καταψήφιση της πρότασης του  ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση εξεταστικής  επιτροπής για το μνημόνιο ο κ. Τσίπρας μίλησε για «κυβέρνηση συγκάλυψης των σκανδάλων».

Βέβαιος για την νίκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε  βέβαιος για τη νίκη του κόμματός του στις επόμενες εκλογές: «Έρχεται η μεγάλη νίκη του λαού μας, που  θα δώσει για πρώτη φορά στον τόπο αριστερή κυβέρνηση. Αριστερή στο πρόγραμμα, ριζοσπαστική στις παρεμβάσεις, μα πάνω από όλα κυβέρνηση λαϊκής ενότητας και κοινωνικής σωτηρίας. Και όσο  μεγαλύτερη θα είναι η νίκη και  η νέα κυβερνητική πλειοψηφία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η  δυνατότητά μας να διαπραγματευτούμε, να διεκδικήσουμε, να πετύχουμε. Και  ας το συνειδητοποιούμε όλοι. Με τον  ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και το λαό  στους δρόμους, να διεκδικεί και  να αγωνίζεται, δεν υπάρχει σενάριο  καταστροφής. Σενάριο καταστροφής  είναι το μνημόνιο και όσα ζούμε  σήμερα. Όσοι επεξεργάζονται σενάρια  διαχείρισης της καταστροφής, τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη συνεισφορά τους, αλλά καλύτερα να απευθυνθούν  στο κο Σαμαρά».

Φαρμακερά βέλη στο ΚΚΕ

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα καυστικός, ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, με τη στάση που τηρεί το ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Την εχθρότητα που προέρχεται από δυνάμεις της αριστεράς, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.  Μας προκαλεί θλίψη και πολλά ερωτηματικά η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ» είπε αρχικά και συνέχισε: «Επιμένει πεισματικά να βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο εχθρό, κι όχι το μνημόνιο της βαρβαρότητας. Δεν μας ενοχλεί η κριτική. Ιδίως όταν έρχεται από αριστερά μας. Μας ενοχλεί, όμως, να μας ασκείται κριτική από τα αριστερά μας με τα επιχειρήματα της δεξιάς. Με τα ξεφτισμένα και φτηνά επιχειρήματα περί λόμπι της δραχμής και περί αδιεξόδου φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου γιατί θα φύγουν οι επιχειρήσεις. Μας ενοχλεί και μας πονά ακόμα περισσότερο να βλέπουμε τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Σαμαρά και τους βουλευτές της πλειοψηφίας, να χειροκροτούν μέσα στη βουλή την κυρία Παπαρήγα. Αλλά, ακόμα και αν η ηγεσία του ΚΚΕ φαίνεται να μην κατανοεί την ιστορική περίοδο που διανύουμε, εμείς από τη μεριά μας θα επιμείνουμε – πρέπει να επιμείνουμε – στη γραμμή της ενότητας των δυνάμεων της αριστεράς, στη γραμμή της ενότητας των λαϊκών δυνάμεων.  Ξέρουμε ότι έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση, άλλωστε και εμείς έχουμε περάσει πολλές τέτοιες δύσκολες στιγμές. Δεν επιχαίρουμε για αυτό. Από την ηγεσία του ΚΚΕ δεν περιμένουμε ούτε να παραδεχθεί λάθη, ούτε να υποστηρίξει τις θέσεις μας. Από την ηγεσία του ΚΚΕ, ένα πράγμα περιμένουμε:  Να μην αφήνει την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους της χώρας βορά στα χέρια του Σαμαρά, του Βενιζέλου και της Μέρκελ.  Και από τους χιλιάδες κομμουνιστές που το ακολουθούν,  να συμβάλλουν στους κοινού ταξικούς αγώνες, σε ένα μέτωπο κοινωνικό και πολιτικό, σε ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας για να αποκρούσουμε τη βαρβαρότητα του μνημονίου».

Επίθεση στη διαπλοκή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιφύλασσε και μία έντονη επίθεση στα  μέσα ενημέρωσης. «Όλη η κοινωνία μαζί, γκρέμισε τον Μάη και τον Ιούνιο το πελατειακό, διεφθαρμένο σύστημα  διαπλοκής» είπε και συνέχισε: «Απαξίωσε  τους μηχανισμούς προπαγάνδας και  τρομοκρατίας. Απαξίωσε τους οργανικούς διανοούμενους του συστήματος, τις  ακριβοπληρωμένες πένες που πίστευαν πως το δόγμα του σοκ και  ο γκεμπελισμός του «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», θα τους καθιστούσε παντοδύναμους». Αναφέρθηκε δε με θυμό στον τρόπο, που αντιμετωπίζουν μέσα ενημέρωσης τον ΣΥΡΙΖΑ: «Λέμε πράγματα αυτονόητα και μας δικάζουν ως ιεροεξεταστές στα δελτία των ειδήσεων της διαπλοκής. Όχι δε λέμε ότι η γη γυρίζει, αλλά λέμε κάτι εξίσου αυτονόητο. Ότι με τη λιτότητα δε βγαίνεις από τη κρίση αλλά βυθίζεσαι ακόμη πιο βαθιά στη καταστροφή... Σήμερα βλέπουμε ότι σιγά - σιγά όλα όσα είπαμε, η αφήγησή μας για τη κρίση αλλά και οι προτάσεις μας για την έξοδο από τη κρίση, επιβεβαιώνονται… Απέναντί μας έχουμε ένα κλειστό κύκλωμα. Ένα κατεστημένο που δε μπορεί να παράξει τίποτα καινούργιο, τίποτα δημιουργικό. Μόνο καταστροφή και φόβο… Από το σύστημα προπαγάνδας του μνημονιακού κατεστημένου, από αυτό το ενιαίο πια κέντρο εκδοτών, καναλαρχών και γραφείων επικοινωνίας των τριών μνημονιακών κομμάτων, το τελευταίο διάστημα εκπορεύεται το ίδιο μονότονο μήνυμα.  Αφού απέτυχαν να μας αντιμετωπίσουν με τις ανιστόρητες θεωρίες τους περί των δύο άκρων, σήμερα μας λένε πως θέλουμε να μοιάσουμε με κομμάτια του πολιτικού συστήματος που σήμερα καταρρέει και με τα κόμματα του χθες.  Όποιοι δεν έχουν καμία επαφή πια με την κοινωνία, ανακαλύπτουν επικοινωνιακά τρικ».

Δε θα γίνουμε νέο  ΠΑΣΟΚ το μήνυμα του Α. Τσίπρα

Απέναντι σε αυτή τη φιλολογία ο  κ. Τσίπρας επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα: « Ας τους το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, ούτε ανακαίνιση κάνουμε, ούτε η νέα εκδοχή κάποιου άλλου κόμματος είμαστε. Δεν αντιγράφουμε κομματικά μοντέλα, ούτε καν τα δικά μας. Δε βαδίζουμε στη πεπατημένη. Είμαστε «ώριμο τέκνο» μίας νέας εποχής, που οι κοινωνικές τάξεις έρχονται πάλι στο προσκήνιο. Είμαστε εκφραστές της ιδεολογίας και των αξιών που επέστρεψαν».  

Νέο κόμμα

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο εγχείρημα μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα: «Σήμερα βάζουμε τις βάσεις για ένα νέο πολιτικό οργανισμό. Σήμερα συναντιούνται οι κοινωνικές ανάγκες με ένα νέο πολιτικό υποκείμενο, με ένα νέο πολιτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία οι δυνάμεις της εργασίας, οι λαϊκές τάξεις και η νέα γενιά να βάλουν τις βάσεις για  ένα νέο πολιτικό εργαλείο.

Δική μας υποχρέωση αν θέλουμε  πραγματικά να εκφράσουμε τον κόσμο  που μας πίστεψε και μας  στήριξε, είναι να προχωρήσουμε σε ρήξεις και σε οριοθετήσεις. Να μην είμαστε  κατώτεροι των περιστάσεων, αλλά να αφουγκραστούμε τις κοινωνικές ανάγκες. Αφήνουμε πίσω μας τη γραφειοκρατία  και τους μηχανισμούς. Σήμερα βάζουμε  τις βάσεις για έναν πολιτικό οργανισμό  σε άμεση και παράλληλη σχέση  με τα κοινωνικά κινήματα. Θέλουμε  ένα κομματικό οργανισμό που  η δομή του και  οι διαδικασίες  του  να «καθρεφτίζουν» τον κόσμο της εργασίας και του μόχθου και όχι τον καταμερισμό εργασίας του κράτους και των μηχανισμών του. Συγκροτούμε έναν πολιτικό φορέα δημοκρατικό, συμμετοχικό, ζωντανό. Που πρώτα θα παλεύει στο εσωτερικό του για να μην νικήσει η συντήρηση, για να μην γίνει ποτέ κατεστημένο. Χωρίς προσωπικές στρατηγικές. Ένα κόμμα ανιδιοτελών συντρόφων και συντροφισσών που θέτουν τη συλλογικότητα και την κοινή ευθύνη πάνω από προσωπικές απόψεις, στρατηγικές ή επιδιώξεις. Θέλουμε ένα κόμμα των μελών του, όχι ένα κόμμα γραφειοκρατών. Ένα κόμμα που θα συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις και θα τις ενοποιεί προς όφελος των κοινωνικών συμφερόντων που συλλογικά εξυπηρετεί».
πηγή proto thema