Ολοκληρώνονται σήμερα, Κυριακή, οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ με την ψηφοφορία για την εκλογή του νέου κεντρικού οργάνου.

Στελέχη του κόμματος εξέφρασαν σε ομιλίες τους την ανάγκη το κόμμα να διαμορφώσει μια αριστερή πολιτική στρατηγική που να απαντά στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, δεδομένου ότι η Αριστερά έχει μπροστά της μια πρόκληση με ιστορικές διαστάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα βήμα μπροστά για τη συγκρότηση της αριστεράς του 21ου αιώνα, για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, τόνισε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Βαδίζουμε με το πρόγραμμα και την ηγεσία που μας πήγε στο 27%, δεν ξεκινάμε από το μηδέν, είπε ο κ. Παπαδημούλης επικρίνοντας τις δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κρίση. Πρόσθεσε ότι στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικεί την αυτοδυναμία και το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικεί το 3%. Ο κ. Παπαδημούλης, απαντώντας ουσιαστικά σε συζητήσεις για τον ιδεολογικό χαρακτήρα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η πορεία δεν είναι ούτε στροφή αριστερά, ούτε στροφή δεξιά, αλλά προχωράμε μπροστά. Για την κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι είναι ανάγκη το κόμμα να κερδίσει τις συνειδήσεις και να αναπτύξει την ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς, αλλά και ευρύτερων αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αποφασιστικό βήμα στη λεωφόρο της ελπίδας και πρόσθεσε ότι ο κόσμος της αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια και μπορεί να γίνει καταφύγιο αλληλεγγύης για όσους ωθούνται στο περιθώριο από τις δυνάμεις που έφεραν τον λαό σε αυτή την κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου είναι δύναμη ανατροπής και θα αγωνιστεί για να αποτρέψει την καταστροφή της χώρας. Όταν οι αντίπαλοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εμπειρία διακυβέρνησης, η απάντηση είναι "ευτυχώς", πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην «εμπειρία διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Εμείς, πρόσθεσε, έχουμε εμπειρία αγώνων, σύγκρουσης και διεκδίκησης, υπεράσπισης των αδυνάτων και αυτό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό σε αυτήν τη συγκυρία.

Ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει την κοινωνική καταστροφή και να αποδείξει στα μνημονιακά κόμματα ότι η διαχείρισή τους ήταν λανθασμένη. Ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για ενότητα μέσα σε ένα σύγχρονο κόμμα, με τάσεις, αλλά με ενιαία γραμμή, ώστε να καταδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη που με τη συμπαράσταση του λαού, θα βγάλει τη χώρα από την παγίδα της υπανάπτυξης.

Ικανοποίηση για την έως τώρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να «τρέξει» ακόμη περισσότερο.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διαμορφώσει μια αριστερή πολιτική στρατηγική που να απαντά στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, δεδομένου ότι η αριστερά έχει μπροστά της μια πρόκληση με ιστορικές διαστάσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα κόμμα δημοκρατικό και πλουραλιστικό, αλλά ταυτόχρονα να είναι συμπαγές.

O Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, είπε ότι η Συνδιάσκεψη είναι απόδειξη των δυνατοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ και η διακήρυξη είναι από τα πλέον σημαντικά κείμενα της ελληνικής αριστεράς. Αυτή η πορεία είναι μονόδρομος και είναι αναγκαίο ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει αυτή την πορεία για ένα κόμμα πλουραλιστικό, με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις και ενωμένο. Για την πολιτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μηλιός είπε ότι «δεν θα πέσουν αν δεν τους ρίξουμε», σημειώνοντας ότι μία κυβέρνηση της αριστεράς θα σηματοδοτήσει τον δρόμο για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Ο Δημήτρης Στρατούλης βουλευτής Β΄ Αθήνας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει να αναδιπλωθεί πολιτικά και προγραμματικά και διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και θέλει και μπορεί να κυβερνήσει. Επανέλαβε τη θέση για καταγγελία του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί εύκολες συνταγές του παρελθόντος, έχει εναλλακτική λύση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι συντελείται μια βαθιά πολιτική και κοινωνική αλλαγή και η ενίσχυση του πολιτικού σχηματισμού δεν οφείλεται σε απλή μετατόπιση ψηφοφόρων. Χαρακτήρισε τη Συνδιάσκεψη ως ένα ποιοτικό άλμα με στόχο τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, την αριστερά του 21ου αιώνα.

Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά την έναρξη της Συνδιάσκεψης, την Παρασκευή, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρει ακόμα και μέσα σε «συνθήκες οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής διάλυσης» ενώ τόνισε ότι συγκροτείται «ένα κόμμα της κοινωνίας και όχι του κράτους και του συστήματος».


πηγή proto thema