Την «έμπρακτη δήλωση ανθρωπισμού» από την κυβέρνηση ζητά ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αναφερόμενος στον ισοβίτη Νικόλαο Ντερτιλή.Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνη ο Ηλίας Κασιδιάρης κάνει λόγο για «διαχρονική εμμονή των αρμοδίων παραγόντων στον εγκλεισμό του στρατηγού Νικολάου Ντερτιλή, παρασημοφορημένου για την πολεμική του δράση, που παραμένει φυλακισμένος, αν και ασθενής, πάνω από 38 έτη».

Ο στρατηγός Ν. Ντερτιλής είναι ο τελευταίος κρατούμενο εκ των πρωταιτίων της επταετία που βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 37 χρόνια. Καταδικάστηκε το 1975 σε ισόβια κάθειρξη για την εν ψυχρώ δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη στα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην ερώτησή του τονίζει ότι ενώ «με κάθε ευκαιρία η πολιτική ηγεσία διατρανώνει την πεποίθησή της ότι η δημοκρατία δεν κινδυνεύει, οι πράξεις της αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο» και ζητά την αποφυλάκιση του «παρασημοφορημένου για την πολεμική του δράση στρατηγού».

Πριν λίγες ημέρες όταν και απεβίωσε ο γιός του Ν.Ντερτιλή, ο έγκλειστος στρατιωτικός αρνήθηκε να παραστεί στην κηδεία παρά την ειδική άδεια που χορήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αντιθέτως ο ισοβίτης στρατηγός υπέβαλε στην διεύθυνση των φυλακών δήλωση στην οποία ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να μεταβεί στην κηδεία του γιου του.
πηγή proto thema