Εμπλοκή στην διαδικασία κατάρτισης του φορολογικού νομοσχεδίου προκάλεσαν οι πληροφορίες για κατάργηση του αφορολόγητου των τέκνων καθώς και η καθιέρωση φορολογικού συντελεστή 45% από τα 26.000 ευρώ και πάνω.Οι έντονες κοινωνικές αντιδράσεις καθώς και από ένα τμήμα του πολιτικού κόσμου είχαν αποτέλεσμα να παρέμβει ο πρωθυπουργός ο οποίος κάλεσε τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ σήμερα θα συγκαλέσει και σύσκεψη των αρμοδίων παραγόντων. Το φορολογικό θα συζητηθεί και σε συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων την Τετάρτη ενώ δεν αποκλείεται να αποτελέσει αντικείμενο και σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν διαμηνύσει στον πρωθυπουργό ότι αν παραμείνουν οι ρυθμίσεις δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες ενώ την διαφωνία τους είχαν εκφράσει δημοσίως και παρασκηνιακά και βουλευτές της ΝΔ.

Στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος έλεγε: “το πολιτικό κόστος και από τις δύο επίμαχες ρυθμίσεις είναι εξαιρετικά μεγάλο, μοιάζει η κυβέρνηση λίγες ημέρες μετά την επιτυχία του Γιουρογκρούπ να θέλει να αυτοκτονήσει. Ειδικά το θέμα της φορολόγησης των τέκνων έχει ευρύτερη διάσταση σε μία κοινωνία που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογεννητικότητας”.  

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για επικοινωνιακό ατόπημα. Πάντως μετά την διάσταση που πήρε το ζήτημα στην κοινωνία και στα Μέσα Ενημέρωσης το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι το νομοσχέδιο είναι στο στάδιο της κατάρτισης και οι φήμες που κυκλοφορούν δεν ισχύουν. Τίθεται έτσι ένα θέμα ευθυνών του οικονομικού επιτελείου από το οποίο προήλθαν και οι σχετικές πληροφορίες. Καθώς το νομοσχέδιο και τα έσοδα από την αύξηση των φόρων αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των εταίρων θεωρείται βέβαιο ότι θα αναζητηθούν μέτρα που να αναπληρώνουν την απόσυρση των επίμαχων ρυθμίσεων.

Σε ένα άλλο πεδίο η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι η διαδικασία της επαναγοράς μέρους του ελληνικού χρέους που ξεκίνησε επισήμως χθες τα τελεσφορήσει εντός της προβλεπόμενης διαδικασίας και δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκταμίευση της δόσης της οποία αποτελεί προϋπόθεση.


πηγή proto thema