Παρατείνεται η εμπλοκή στο φορολογικό παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιβληθούν συντελεστές της τάξης του 45% για τα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ.

Μιλώντας χθες στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε τους άξονες της φορολογικής του πολιτικής και ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύουν οι φήμες που έχουν κυκλοφορήσει. Αναφερόμενος στην στρατηγική του για το φορολογικό υπογράμμισε: “Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, απλούστερο φορολογικό σύστημα, εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, και αυστηρή τιμωρία – δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές - όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στην φοροδιαφυγή. Το φορολογικό σύστημα συνέχισε θα πρέπει να είναι σταθερό, απλό, σύγχρονο, δίκαιο και αναπτυξιακό”. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες ετησίως,  θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Στην ίδια ομιλία ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας ότι το 2013 είναι έτος καμπής και ότι θα φανούν τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης.

Χθες ο κ. Σαμαράς συγκάλεσε μαραθώνια σύσκεψη με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα που απουσίαζε στις Βρυξέλλες. Παράλληλα εκκρεμεί η σύσκεψη των στελεχών των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών πιθανότατα μέσα στις επόμενες μία ή δύο ημέρες.

Οι ατυχείς χειρισμοί όμως της εβδομάδας που πέρασε εξακολουθούν να δημιουργούν παρενέργειες καθώς προκαλούν τριβές στις σχέσεις των τριών αρχηγών ενώ προκαλούν και τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών της συμπολίτευσης. Από τα δύο μικρότερα κόμματα της συγκυβέρνησης διαμαρτύρονται ότι “για μία ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομικών και το Μαξίμου τους αιφνιδίασε καθώς επίσης ότι δεν ακούνε τις απόψεις τους και τις εισηγήσεις τους”. Το ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί ότι αν δεν αλλάξουν οι ρυθμίσεις που έχουν διαρρεύσει θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο ενώ είναι αρκετοί και οι βουλευτές της ΝΔ που υποστηρίζουν ότι “σε μία κοινωνία που έχει γονατίσει από τις περικοπές και την ήδη υψηλή φορολογία δεν μπορείς να επιβάλλεις ακόμη μεγαλύτερους φόρους”. Πάντως το πρόβλημα παραμένει καθώς είναι στις υποχρεώσεις της χώρας η αύξηση των φορολογικών εσόδων που θα επιβαρύνει κυρίως την μεσαία τάξη όπως κι αν κατανεμηθούν τα νέα βάρη. Το αν θα εισπραχθούν τα προυπολογισθέντα έσοδα από την αύξηση της φορολογίας είναι ζητούμενο και όχι δεδομένο καθώς μεγάλη μερίδα της κοινωνίας αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Η κυβέρνηση επείγεται να ξεπεραστεί η εμπλοκή προκειμένου να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο ακόμη και αν δεν έχει ψηφιστεί μέχρι την συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ και την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Σαμαράς δεν θα ήθελε να του προσάψουν την μομφή ότι δεν τηρεί τα υπεσχημένα ούτε να δημιουργηθεί η εντύπωση μεταξύ των εταίρων ότι δεν ελέγχει τις εξελίξεις στο εσωτερικότ της χώρας και πολύ περισσότερο στον κυβερνητικό συνασπισμό που ηγείται.


πηγή proto thema