ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Στο σημερινό Γιουρογκρούπ επικεντρώνει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς καθώς θεωρεί την επικύρωση της εκταμίευσης των 31,5 δις την απαρχή για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται  από χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου  να μετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της  ΕΕ.

Μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να γίνουν δηλώσεις από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

 Στην κυβερνητική αποστολή δεν υπάρχει καμία ανησυχία αφού η απόφαση θεωρείται δεδομένη.

 Τα αγκάθια για την κυβέρνηση είναι πολλά με πρώτο το φορολογικό νομοσχέδιο, η κατάθεση του οποίου αναβάλλεται ενδεχομένως για το νέο έτος προκειμένου να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις των δύο άλλων αρχηγών.

 Πάντως από το κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι η αναβολή της κατάθεσης δεν επηρεάζει την σημερινή απόφαση του Γιουρογκρούπ αφού δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. αλλά για τις άλλες δύο δόσεις των 13 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν με το νέο έτος.

 Το Μέγαρο Μαξίμου όμως και το υπουργείο Οικονομικών ήθελαν να δώσουν δείγματα αξιοπιστίας στους ευρωπαίους εταίρους και να ξεπεράσουν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει και γι αυτό θέλησαν να κλείσουν την εκκρεμότητα πριν την συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ, χρησιμοποιώντας την απειλή ότι συνιστά προαπαιτούμενο για να ξεπεράσουν τις αντιδράσεις. Πάντως λένε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς ήδη έχουν συμφωνήσει οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί.

 Σε αγκάθι όμως εξελίσσεται  και το θέμα της λειτουργίας των  καταστημάτων τις Κυριακές καθώς  εκτός από σημαντικό μέρος  των ιδιοκτητών και των εργαζομένων  αντιδρούν και βουλευτές των δύο μικρότερων κομμάτων της συμπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση  υπαναχώρησε στην αντιπαράθεσή της  με τους υπαλλήλους της βουλής. Οι αρμόδιοι όμως λένε ότι η υπαναχώρηση είναι  προσωρινή και ότι το θέμα θα επανέλθει. Συνολικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξομοιώσει τους υπαλλήλους της βουλής με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και παράλληλα να τους μειώσει το εφάπαξ.

 Πάντως είναι εμφανές  ότι η κυβέρνηση δεν έχει θετικές ειδήσεις να φέρει στην ελληνική κοινωνία και περιορίζεται απλώς να εφαρμόζει την ίδια πολιτική των περικοπών των μειώσεων και της αύξησης της φορολογίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ακόμη και κυβερνητικά στελέχη προβληματίζονται για το πώς θα γεμίσει ο πολιτικός χρόνος μέχρι να αρχίσει να διαφαίνεται η ανάκαμψη που ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα προκύψει μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Το μόνο θετικό όπως αναγνωρίζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι συμπαγής και αραγής και ψηφίζει αβλεπί ότι και να της φέρουν οι υπουργοί.


 πηγή proto thema