ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Εν αναμονή της αποστολής της γνήσιας λίστας Λαγκάρντ  από τις γαλλικές αρχές, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του υπουργείου του επεξεργάζονται δύο επιπλέον λίστες Ελλήνων καταθετών.Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν καταθέτες στο Λίχτενσταϊν και άλλους που κατέθεσαν τα χρήματά τους στο Λουξεμβούργο. Είναι μάλιστα ενδεικτικός ο τρόπος που αντιμετωπίζει η ηγεσία του υπουργείου τα συγκεκριμένα στοιχεία καθώς  όπως εξηγεί ο κ. Στουρνάρας «τα στοιχεία που αφορούν τους καταθέτες στο Λουξεμβούργο περιήλθαν στην αρμόδια υπηρεσία το Σεπτέμβριο του 2012 και διαβιβάστηκαν αμελλητί προς επεξεργασία και αξιοποίηση στο ΣΔΟΕ». Όσα δηλαδή δεν έπραξε, ως όφειλε, ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου που εξαφάνισε την λίστα Λαγκάρντ.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου, αναφέρει ότι στην διεύθυνση διεθνών οικονομικών σχέσεων του υπουργείου «περιήλθαν, από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, στοιχεία που αφορούν φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας με καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λίχτενσταϊν και του Λουξεμβούργου».

Προσθέτει: «τα στοιχεία που αφορούν του καταθέτες του Λίχτενσταϊν διαβιβάστηκαν προς επεξεργασία και αξιοποίηση στο ΣΔΟΕ. Για τη διασφάλιση της πληρότητας της ελεγκτικής διαδικασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει, πριν ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επαλήθευσης και διασταύρωσης των διαθέσιμων στοιχείων».

Αναφορικά με την λίστα Λουξεμβούργου και πέραν των άμεσων ενεργειών που περιέγραψε προκειμένου αυτή να ερευνηθεί, συμπληρώνει ότι «Το ΣΔΟΕ κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων από πρόσωπα που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο» ενώ τονίζει ότι λόγω απορρήτου δεν υπάρχει δυνατότητα δημοσιοποίησης ονομάτων.

Οι ολλανδικές αρχές θα δίνουν στοιχεία για τις ελληνικές θαλαμηγούς


Την ίδια ώρα οι ολλανδικές φορολογικές αρχές θα παρέχουν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με «εκατοντάδες» ελληνικές θαλαμηγούς που είναι αγκυροβολημένες σε λιμάνια στην Ολλανδία, δήλωσε την Τετάρτη στο κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιούρεν Ντέσμπλουμ, στην τελευταία προσπάθεια για την αύξηση των εσόδων από τους φόρους στην Ελλάδα.

Ο υπουργός έκανε τη δήλωση αυτή καθώς το ολλανδικό κοινοβούλιο συζητούσε το θέμα της έγκρισης της επόμενης δόσης της διεθνούς βοήθειας προς τη χώρα-μέλος της ΕΕ και όπου η φοροδιαφυγή είναι ένα καυτό θέμα αφότου ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη, όπως παρατηρεί το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Ντέσμπλουμ είπε ότι «το εξέτασε αμέσως αυτό»,  αφού τέθηκε από τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

«Ενημερώσαμε τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό, ώστε να μπορέσουν να επιβάλλουν φόρους».

«Αυτό το είδος των πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι Έλληνες να επιβάλουν φόρους», σημείωσε.

Ο υπουργός πάντως δεν αποκάλυψε οικονομικές λεπτομέρειες για τις θαλαμηγούς.πηγή proto thema