ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ


ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΛΠΟΝΔΙΝΟΣ

"Στη πρόσφατη επισκεψη μου στο Λονδίνο είδα μεγάλη επισκεψιμότητα από εκπροσώπους του χώρου, τα μηνύματα είναι θετικά και μάλιστα βλέπουμε και αυξητική τάση στη χώρα γύρω στο 30%. Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις αλλά μάλλον στα Ιόνια νησιά η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη.


Οσο αφορά τις κυβερνητικές κινήσεις στο οικονομικό παζλ σίγουρα θα υπάρχουν και οι επιπτώσεις , το θεμα είναι όμως ότι στη βαθιά κρίση που έχουμε τα τελευταία χρόνια έχουμε αλματώδη άνοδο και αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός αντέχει. Θα πρέπει όμως να δοθούν ελαφρυντικά κίνητρα για να αντέξουν οι επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι σημαντικότερο είναι η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια που θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην σημερινή εκδήλωση στη ΠΕΖ ο κ.Γαργαλέας έκανε πρόταση ως Επιμελητήριο να αναλάβει τη σύνταξη του Οργανισμού Πολιτισμού. Στη πορεία ειπώθηκε ότι σαν νησί θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε κάποιες επιχορηγήσεις. Στο σημείο αυτό ο κ.Μποτώνης είπε ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό μέσω ΣΑΖ κι εξέφρασα την απορία μου πως μπορεί να γίνει αυτό αφού η ΣΑΖ δεν έχει φορολογική ενημερότητα λόγω οικονομικών προβλημάτων. Δε μπορώ να καταλάβω αφού δήλωναν ότι θα την κλείσουν πως τώρα δηλώνουν ότι θα την αναβαθμίσουν;

Εμείς σε περίπτωση δημιουργίας Οργανισμού θα γίνονται μελέτες για δράση για αποτέλεσμα, θα παράγει έργο, Δεν θα έλεγα κάτι που θα ήταν σαν πυροτέχνημα.Η όλη προσπάθεια προχωράει και θα εχουμε εξελίξεις στην ερχόμενη εβδομάδα.

Η σημερινή ημερίδα είχε στόχο να διοχετευτούν προτάσεις, πακέτα πολιτισμού και να προωθηθούν εκδηλώσεις όπως η Γκιόστρα, το πανηγύρι του Αγίου Διονυσίου κλπ. μέσω του τουρισμού. Δεν έχει σημασία ποιανού θα είναι η πρωτοβουλία. Σημασία έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης να συγκαλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τον πολιτισμό για να οριστεί μια νέα ημερομηνία ώστε να δημιουργηθούν πακέτα από τους συλλόγους που η ΠΕΖ αφού συγκεντρώσει θα προωθήσει ως δράσεις που θα γίνουν".


ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ

"Λέω υπεύθυνα και μετά από πολλές συζητήσεις ότι πλέον ΧΥΤΑ στο ΣΚΟΠΟ δεν υφίσταται. Εχει τελειώσει και τα 2 τελευταία παρανόμως οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν τη Ζάκυνθο.
Εάν η Δημοτική Αρχή δε μπει στη λογική ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα χώρος. Οσο ο καιρός είναι καλός δεν θα σταματήσουμε την αποκομιδή, όταν όμως ο καιρός χαλάσει δεν υπάρχει περίπτωση να ανέβει εκεί συνάδελφος. Εχουν γίνει 2 κατολισθήσεις και το έχουν κάνει σαφές με έγγραφα και παράσταση στην Εισαγγελία. Εχουμε ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρέπει πλέον οι πολιτικές αποφάσεις να είναι σε χρόνο ρεκόρ.
Εμείς σαν εργαζόμενοι έχουμε ζητήσει να μάθουμε για το επόμενο μοντέλο και πως θα λειτουργήσει αλλά δεν έχουμε πάρει σαφείς απαντήσεις. Τα ογκώδη μαζεύονται στο χώρο της ανακύκλωσης, συσσωρεύονται και περιμένουμε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει εξυγίανση στο χώρο. Εχουμε καταφύγει στο υγειονομικό, στις υπηρεσίες που εμπλέκονται. Δυστυχώς δεν έχουμε πάρει καμία βοήθεια. Το προσωπικό του συνδεσμου έχει μειωθεί κατά το ήμισυ. Τριανταπέντε άτομα έχουν μείνει να καλύψουν όλο το νησί . Οχήματα έχουμε τα 5 που πήραμε τα τελευταία χρόνια. Τα υπόλοιπα έχουν συνέχεια τεχνικά προβλήματα και αν δεν ανανεωθούν κάποια από αυτά το καλοκαίρι το μεγαλύτερο κομμάτι του συνόλου του στόλου δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Οι ώρες εργασίας των εργαζομένων είναι 8-9 ώρες με αμοιβή 876 ευρώ.
Την επιλογή ΛΙΒΑ θεωρώ ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει η Δημοτική Αρχή ότι αφού δε μπορεί να βρει κάτι άλλο θα πρέπει να την ακολουθήσει. Κάποιοι που επιμένουν ότι ο ΛΙΒΑΣ δεν μπορεί να δεχθεί σκουπίδια ας φέρουν την αντιπρόταση τους".

ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΤΩΝΗΣ
"Πρέπει να πούμε ένα μπράβο στην ΠΕΖ για την σημερινή ημερίδα για τουρισμό και πολιτισμό. Ακούστηκαν δράσεις που μπορούν να γίνουν και που λείπουν από τη Ζάκυνθο. Ανταλλάξαμε απόψεις, βέβαια για τα επόμενα προγράμματα που περιμένουμε. Και η ΠΕΖ στα συρτάρια ψάχνει να βρει τέτοια προγράμματα. Σήμερα διαπιστώσαμε οτι ο εναλλακτικός τουρισμός μπορεί να βοηθήσει πολύ τη Ζάκυνθο ώστε να επιμηκύνει την περίοδο. Οι προηγούμενοι δεν έκαναν τίποτα για τον εναλλακτικό τουρισμό.
Το 2004 έγινε κάποια προσπάθεια στο Δήμο Λαγανά, μίλησαν για ένα πρόγραμμα για περιπατητικά μονοπάτια, ήταν κάποιο πρόγραμμα που τελικά δεν υλοποιήθηκε
Εκτός από το diving στη Ζάκυνθο δεν έχουμε κάτι άλλο.

Η Αντιπεριφέρεια έχει πραγματικά προχωρήσει και σήμερα η συναντηση μας ήταν για τα επόμενα βήματα. Συναντήσεις θα γίνουν πολλές και η συνεργασία θα πρέπει να είναι άριστη. Πανηγύρια στη Ζάκυνθο γίνονται πάρα πολλά όμως ποτέ δεν έχουν οργανωθεί σαν εναλλακτικός τουρισμός. Αλλα νησιά το έχουν καθιερώσει. Πρέπει λοιπόν σε συνεργασία με τους συλλόγους να οργανώνονται και να έχουν κάτι να παρουσιάσουν.

Είμαι στο Δ.Σ. της ΣΑΖ και γίνονται τεράστιες προσπάθειες να ξαναλειτουργήσει. Ο λόγος που δεν πήρε τα χρήματα είναι ότι είχε προσλάβει εκτός ΑΣΕΠ χρήματα. Συνεχίζει να εργάζεται και υπάρχουν αρκετά προγράμματα σε εξέλιξη. Είναι ένα εργαλείο για τη Ζάκυνθο και αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται ποσά των 3 εκατομ. των ιδιωτών.
Η ΣΑΖ έχει αμαρτίες. Οι προηγούμενοι που ήταν στη ΣΑΖ είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη. Εάν δε δοθουν τα χρήματα που πρέπει να εισπράξει η ΣΑΖ από το Υπουργείο τότε δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει.
Για να λειτουργήσει Οργανισμός χρειάζεται χρηματοδότηση. Γίνεται να υπάρχει Οργανισμός Τουρισμού από τη στιγμή που η ΣΑΖ δε λειτουργεί. Η νέα Δημοτική Αρχή θα προσπαθήσει να λειτουργήσει η ΣΑΖ.
Η Επιτροπή Τουρισμού έχει να συνεδριάσει από Ιούνιο. Σύντομα όμως θα ανακοινώσει τις δράσεις που έγιναν το καλοκαίρι και σύντομα θα συνεδριάσει. Μέχρι στιγμής Πρόεδρος παραμένει ο κ.Λουκίσσας. Εχει προωθηθεί η παραίτηση του αλλά δεν έχει γίνει αποδεκτή. Εγώ συμμετέχω στην τουριστική επιτροπή, είμαστε μια μεγάλη ομάδα και όλη την τουριστική σαιζόν έγιναν πολλές δράσεις. Εγώ προσωπικά θέλω τον κ.Λουκίσσα Πρόεδρο και θα επιμείνω να παραμείνω. Εχει γνώσεις στον τουρισμό και μπορεί να βοηθήσει".


ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

"Σήμερα στη σύσκεψη αυτό που είπα ήταν στη Ζάκυνθο έχουμε πολύ πλούσιο πολιτισμό αντί να αναδείξουμε αυτό το πλούτο μας που θα έκανε καλό στο νησί κάνουμε το αντίθετο. Κάνουμε πολύ μικρά βήματα και αυτό δεν μπορεί να μας πάει μπροστά. Επίσης είπα οι ενεργοί σύλλογοι και οι φορείς να γίνουμε μια ομάδα, μια γροθιά γιατί έτσι μπορούμε να προσφέρουμε. Συστήνονται επιτροπές , διαβουλεύσεις επί των διαβουλεύσεων ποτέ όμως ουσία...

Η Ημερίδα κατέληξε με το να αποχωρήσει ο κ.Γαργαλέας μετά την πρόταση του να γίνει ένας Οργανισμός Πολιτισμού. Με τον κ, (Μποτώνη (Αντιδήμαρχο) μιλήσαμε πάρα πολύ σήμερα, Εχουμε κάνει κάποιες συναντήσεις έχουν γίνει κάποιες ενέργειες. Η επιτροπή δεν είναι μηδέν έχει κάνει κάποια βήματα όμως δεν είναι τόσο σημαντικά ώστε να προχωρήσει η Ζάκυνθος.
Το μόνο που συζήτησα σήμερα με το κ.Μποτώνη ήταν η συμμετοχή σε κάποιες εκθέσεις. Οσο αφορά το κ.Λουκίσσα εγώ συνομίλησα μαζί του, και τον ρώτησα πότε θα ανακοινωθεί συνάντηση αλλά απάντηση ομολογουμένως δεν πήρα. Τώρα άκουσα από τον κ. Μποτώνη ότι ισχύει και έχει καταθέσει παραίτηση. Το ζητούμενο δεν είναι να παραιτηθεί ο κ.Λουκίσσας. Το ζητούμενο είναι να καθίσουμε κάτω να δουλέψουμε και ο καθένας μας να προσφέρει ότι μπορεί για να δούμε πως θα βοηθήσουμε τη Ζάκυνθο.
Στη Ζάκυνθο δεν κάνουμε αυτό που πρέπει . Οταν κάνουν πίσω φορείς Επιμελητήριο τι να κάνουν οι πολίτες; Ο κ.Καμπίτσης σήμερα μας είπε να μην περιμένουμε τίποτα από την Περιφέρεια "πιέστε μας για να προσπαθήσουμε" είπε χαρακτηριστικά.

Είμαστε στο Σύλλογο στο στάδιο των προγραμμάτων και των σχέδιων. Αυτό το χειμώνα θα δώσουμε μάχες. Υποσχέσεις έχω πάρει δεν έχω όμως ξεκάθαρη εικόνα. Θα την έχω όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Οτι γίνει θα γίνε τώρα αλλιώς χάσαμε και το επόμενο καλοκαίρι. Εύχομαι να πετύχω αυτά που έχω στο μυαλό μου".

 
Ολόκληρη την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε στο IonianRadio.gr (10.11.2015)
Πατήστε εδώ για να δείτε όλη την συνέντευξη στο IONIAN RADΙΟ