ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Στην ανάγκη δημιουργίας Οργανισμού Τουρισμού, δίνοντας διευκρινίσεις κι αναλύοντας το σκεπτικό του, παρουσίασε σε συνέντευξη του στο δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη, ο Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Ξενοδόχων Αρκαδίων κ.Θοδωρής Κολπονδίνος.
Εστιάζοντας το ενδιαφέρον του την οικονομική στήριξη του φορέα σε μία πρώτη προσέγγιση του όλου θέματος πρότεινε την εφαρμογή ειδικού τέλους μέσω του Επιμελητηρίου που δεν θα ξεπερνά τα 3-5 ευρώ, επισημαίνοντας ότι θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Ο κ.Κολπονδίνος άσκησε κριτική στην Επιτροπή Τουρισμού ενώ μεταξύ άλλων για τον Οργανισμό Τουρισμού δήλωσε: " Το νησί μας έχει κατά 85% ως βάση τον τουρισμό και είναι αδιανόητο να μην έχει σαν ομπρέλα έναν οργανισμό που δεν θα επηρεάζεται η λειτουργία του από πουθενά.
Από το 1992 ο τουριστικός κλάδος είχε ξεκινήσει διεργασία να φτιαχτεί οργανισμός. Βλέπουμε και βιώνουμε ότι έχει ωριμάσει πλέον αυτή η σκέψη . Σχεδόν όλοι οι φορείς ακόμη και το επιμελητήριο ενδιαφέρονται να συσταθεί ο Οργανισμός. Πήρα το καταστατικό από τον κ,Γαργαλέα, και θα το μελετήσουμε ώστε να 
ξεκινήσουμε να διαβουλευόμαστε , να κάνουμε τις προτάσεις μας με στόχο το  καλύτερο για τον τόπο. Σε μια τέτοια κίνηση πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι φορείς. Έχουν γίνει επαφές ενημερωτικές, με Αντιπεριφερειάρχη και Δήμαρχο, όμως δεν έχουν πάρει θέση. Έχει ωριμάσει πλέον η ιδέα , πίσω θα υπάρχουν όλοι οι φορείς και δεν θα αποτελεί κανένα αντιπολιτευτικό εργαλείο αλλά θα έχει σκοπό μέσα από ενέργειες να γίνονται οι απαραίτητες δράσεις για το συμφέρον της Ζακύνθου. Ο Δήμαρχος είναι θετικός και θα πρέπει να μη βιαστούμε. Θα πρέπει να κάνουμε αργά και σταθερά βήματα ώστε να λειτουργήσει σωστά. Οργάνωση και στρατηγική για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.
Για την Επιτροπή Τουρισμού ο κ.Κολπονδίνος δήλωσε:
«Αν δεν είχε διάθεση ο οποιοσδήποτε Πρόεδρος ήταν αυτός δε σημαίνει ότι ο φορέας δεν έχει συνέχεια. Η Επιτροπή έχει και άλλα άτομα. Ο Δήμος έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της Επιτροπή. Για ποιο λόγο να επωμιστεί τις ευθύνες ένα άτομο? 
Υπήρχε όμως και απραγία για τη μη λειτουργία της Επιτροπής το τελευταίο διάστημα. Δε θεωρώ ότι θα αλλάξει κάτι και πιστεύω ότι η λειτουργία του Οργανισμού αλλά και της Επιτροπής θα έχει μεγαλύτερα και καλύτερα αποτελέσματα για τη Ζάκυνθο.
Η Επιτροπή μπορεί να παραμείνει και να είναι ο συνδετικός κρίκος του Οργανισμού με τον Δήμο.
Ένα ζήτημα που προβληματίζει είναι η έλλειψη κεφαλαίων. Θα έχει όμως τέτοια μορφή που ανάλογα με τις δράσεις που θα πράξει θα μπορεί να συμμετέχει σε επιδοτούμενα προγράμματα. Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει η Ζάκυνθος να διαφημίζεται σαν ένα προϊόν και να έχουμε συμμετοχή όλοι μας. Ο κάθε επιχειρηματίας που επωφελείται από τον τουρισμό θα πρέπει να έχει κάποια μικρή οικονομική συμμετοχή . Πρέπει να δούμε όμως τι είναι αποδεκτό αλλά και νόμιμο .
Ευελπιστούμε στην προσπάθεια αυτή να πρωτοστατήσει ο Δήμος και φυσικά και η Περιφέρεια.
 
Στην εκπομπή συμμετείχε ο κ.Διονύσης Λογοθέτης, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού κι εκπρόσωπος του ΕΚΟ Ζάκυνθος, ο οποίος υπεραμύνθηκε της ανάγκης ίδρυσης Οργανισμού Τουρισμού με προϋποθέσεις


Ο κ.Λογοθέτης δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Έχουμε κουραστεί να ακούμε προβλήματα και μόνο προβλήματα και η Ζάκυνθος να μένει πίσω. Η Δημοτική Αρχή έχει λίγο χρόνο , υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος προβλημάτων. 
Η Επιτροπή Τουρισμού έχει γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα. Δεν έχει καμία εκτελεστική αρμοδιότητα και αυτό από μόνο του σαν φορέα τον αποδυναμώνει. Υπήρξε μεγάλη περίοδος αδράνειας στην Επιτροπή, για ένα διάστημα κανένας δεν είχε ενημέρωση για τις δράσεις και δεν υπήρχε και προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα.
Είναι μία Επιτροπή που προβλέπεται από τον Καλλικράτη. Το ποιος ασκεί όμως εξουσία είναι άλλο κομμάτι και χρειάζεται να συζητηθεί.
Θα πρέπει να υπάρξει ένας σχήμα που θα δουλεύει , θα παράγει έργο και θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φορείς.
Δεν θα σταθώ στο  αν θα λέγεται Οργανισμός ή διαφορετικά αλλά στο να μπορεί σαν φορέας να ασκεί εκτελεστική δραστηριότητα. Στη προσπάθεια για την επανασύσταση του Οργανισμού εγώ δεν έχω αντίρρηση φτάνει να βρεθεί λύση στο σκόπελο τον οικονομικό. Είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτούμε τον υφιστάμενο στρατηγικό σχεδιασμό ώστε σε βάθος χρόνου να αλλάξουμε το τουριστικό μοντέλο του νησιού μας.
Δε θα είχα αντίρρηση για οποιοδήποτε τέλος που θα βασίζεται στην νομιμότητα, στην ισότητα και να είναι ανταποδοτικό. Αν επιβληθεί ένα τέλος μέσω του Επιμελητηρίου κάποιοι δεν θα πληρώνουν. Δε μπορεί κανένας επαγγελματικός κλάδος να μένει έξω από την προσπάθεια προβολής στις διεθνείς αγορές».

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση της Οικονομικής Επόπτη ΞΕΕ και Προέδρου Ξενοδόχων Λαγανά κ. Χριστίνας Τετράδη, που αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των επιτροπών τουρισμού μέχρι σήμερα, αλλά κυρίως στην ανάγκη να υπάρξει ένα νέο και σύγχρονο μοντέλο αξιοποιώντας  τις ευκαιρίες  και την τεχνολογία της εποχής...

Με αυτό τον τρόπο, θα συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου, αναδεικνύοντας τα ειδικά  πλεονεκτήματα της περιοχής και θα κινητοποιήσει στο μέγιστο την τοπική κοινωνία και οικονομία.

 H Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά και Οικονομικής Επόπτης του ΞΕΕ δηλώνει:

«Oι επιτροπές δε λειτούργησαν τόσο όσο θα έπρεπε. Όταν η Επιτροπή Τουρισμού δε μπορεί να διαχειριστεί χρήματα ή να πάρει αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από Δημοτικά Συμβούλια τότε υπάρχου προβλήματα. Και με τον Οργανισμό που πήγε να ξεκινήσει πριν 2 χρόνια λόγω του ότι ελεγχόταν από το Δήμο δε λειτούργησε.

Έχει ωριμάσει το κλίμα στη Ζάκυνθο για την δημιουργία Οργανισμού Τουρισμού, υπάρχει η γνώση και όταν κάτι το διαχειρίζεται ο ιδιωτικός τομέας τα πράγματα λειτουργούν πολύ καλύτερα.

Το δημόσιο δεν έχει την ευελιξία που έχει ο ιδιωτικός τομέας. Το δημόσιο έχει παρά πολλά  προβλήματα, κωλυσιεργεί.

Με τον Αντιδήμαρχο Λαγανά κ. Μποτώνη, συζητάμε και μετά τα Χριστούγεννα θα βάλουμε ένα πρόγραμμα από πολύ νωρίς να ξεκινήσουν κάποια πράγματα ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα κι ευταξία. Γνωρίζουμε τι δεν έγινε πέρυσι και τους λόγους»
Ολόκληρη την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε στο IonianRadio.gr (15.12.2015)