ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

 Χριστίνα Τετράδη (Αντιπρόεδρος Ξ.Ε.Ε)
Μία πρώτη επισήμανση είναι ότι μιλάμε για φόρο και όχι για τέλη διανυκτέρευσης. Δεν θα είναι ανταποδοτικά άρα είναι φόρος. Από κει και πέρα δεν είμαι στη Ζάκυνθο, δεν ήμουν σε αυτή τη συνάντηση όμως το Υπουργείο Τουρισμού έχει ξεκαθαρίσει ότι από 1/1/2018 θα ισχύει ο φόρος και θα δώσει διευκρινίσεις, πως οικονομικά θα πρέπει να εμφανίζεται στα βιβλία μας. Ανάλογα με τα αστέρια του ξενοδοχείου έχει ανάλογο τίμημα. Είναι δεδομένο ότι πρέπει ο ξενοδόχος να τα εισπράττει και όχι ο tour operator. Στις 31/12/2018 θα βγάλει θεωρώ συγκεκριμένες οδηγίες το υπουργείο.
Δεν ενσωματώνονται οι τιμές, οι tour operator γνωρίζουν ότι αυτός ο φόρος θα πληρώνεται από τους πελάτες του. Θα τους ενημερώνουν κατά τη διαδρομή. Εμείς πρέπει να προσέξουμε να ενημερώσουμε τους δικούς μας μεμονωμένους πελάτες. 
Ένας λόγος που οι tour operator το θέλουν έξω αυτό το φόρο είναι για να μην επιβαρυνθούν τα δικά τους πακέτα.
Μας θέτει επικίνδυνα εκτός ανταγωνισμού. Φανταστείτε στο πακέτο που κάποιος κλείνει να έχει αύξηση 10% και ειδικά όταν ανοίγει η Τουρκία.
Το ΞΕΕ έχει κάνει πραγματικά ότι μπορούσε να κάνει, εδώ και ένα χρόνο που προέκυψε το ζήτημα. Έχουμε κάνει πολλές επιστολές, πολλές συναντήσεις αλλά η Κυβέρνηση επιμένει , έχει μία πολιτική ότι θα πάει καλύτερα η οικονομία αν ξεζουμίσει τους επιχειρηματίες.
Πολλοί μικροί ξενοδόχοι τα αποχαρακτηρίζουν και τα νοικιάζουν μέσω πλατφόρμας, πολλές φορές τα χρήματα είναι μαύρα… χάνονται πολλά φορολογικά χρήματα….
Για το θέμα αυτό έχουν γίνει πολλές ενέργειες , όμως δυστυχώς το θέμα έχει τελειώσει , αρκετό καιρό τώρα. Από επίσημα κυβερνητικά χείλη έχει ειπωθεί ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστρέφει οποιαδήποτε επιχειρηματικότητα.
Απορριμματα
Πάρα πολύ φοβάμαι ότι θα ζήσουμε τις περυσινές καταστάσεις , θα φτάσουμε στο και πέντε για να λύσουμε το πρόβλημα και όχι με το τρόπο που πρέπει… Τελικά φαίνεται ότι κάθε χρόνο και χειρότερα, ακούγαμε υποσχέσεις και ακόμη περιμένουμε.
Και πέρυσι από τέλη Οκτωβρίου ξεκινήσαμε παρεμβάσεις. Είμαστε όμως ένας φορέας , δεν είμαστε εκτελεστική εξουσία άρα δε μπορούμε να λύσουμε το θέμα.
Βoutique hotel 
Ο τουρισμός ζει καλές ημέρες άρα θα πρέπει να υπάρχει στόχευση. Καλό είναι κάποια τουριστικά προϊόντα να είναι τοποθετημένα και κάτω από προδιαγραφές και αξιολόγηση του ξενοδοχείου,
Έχει να κάνει με το μέγεθος του ξενοδοχείου. Μιλάμε για ένα ξενοδοχείο έως 60 δωμάτια , κατηγορία 3-4-5 αστέρια και βέβαια να έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι συνάδελφοι μπορούν να δουν πληροφορίες στη πλατφόρμα του ΞΕΕ.


Θοδωρής Κολπονδίνος, (Πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Αρκαδίων - Ζακύνθου)

 

Απορρίμματα

Αυτό που μας έχουν ενημερώσει είναι ότι από εβδομάδα ξεκινάνε οι δοκιμαστικές λειτουργίες για να δούμε κατά πόσο είναι έτοιμος ο ΛΙΒΑΣ και να εξαφανιστεί ο όγκος των απορριμμάτων από τους δρόμους που για μια ακόμη χρονιά έχουμε τη δυσάρεστη αυτή εικόνα.

Δεν έχει τηρηθεί σε όλη τη διαδικασία κανένα χρονοδιάγραμμα που οι ίδιοι δήμος και ΦΟΔΣΑ έχουν θέσει. Καθυστερήσεις , αδράνεια… λίγο έλειψε να υπάρξει και οικολογική καταστροφή που ακόμη δεν την έχουμε αποφύγει, επιβάλλεται να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα πολιτειακή υποστήριξη. Αφενός έχουμε όλα τα προγράμματα όλα τα κονδύλια όμως σε καίριες στιγμές δεν υπήρχε πολιτειακή συνεργασία σε σημεία που ο δήμος δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας.

Ασφαλώς χρειάζεται και η κοινωνική συναίνεση όμως επιβάλλεται να τηρούνται και οι περιβαλλοντικοί όροι.

 Έπρεπε η Κυβέρνηση σε  στιγμές που θα μπορούσε να δώσει άμεσες λύσεις να το κάνει και όχι να αφήνει το Δήμο να αμφιταλαντεύεται. Αυτό που λέγεται και ακούγεται ότι θα συμβεί και θα αναλάβει τη λύση η Κυβέρνηση για πιο λόγο δεν το έκανε νωρίτερα; Να μην υπάρχει και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;

Εάν δε δώσει λύση ο φορέας με τα όπλα που έχει στα χέρια του, θα πιέσουμε να συμβεί αυτό. Ο Γ.Γ Αποκεντρωμένης έπρεπε να είχε δώσει λύσεις από πέρυσι αλλά άφησε το δήμο να ταλαιπωρείται.

Μήπως σκοπίμως γίνεται αυτό και έρχεται τώρα η Κυβέρνσηη ως σωτήρας, να δώσει τη λύση τώρα , στις πλάτες του ζακυνθινού λαού;

 

Τέλος διανυκτέρευσης

Είναι ένας φόρος – μέτρο καταστροφικό. Επηρεάζει το τουριστικό προϊόν κατά πολύ, η χώρα βγαίνει εκτός ανταγωνισμού σε σχέση και με γείτονες χώρες. Έρχεται να συγκεντρώσει το γαϊτανάκι φορολόγησης και επηρεάζει την επιχειρηματικότητα. Πιθανόν να χαθούν 5-6 χιλιάδες θέσεις εργασίας, άρα αύξηση ανεργίας.

Τη στιγμή που προσπαθούμε σα χώρα να αυξήσουμε τα έσοδα, έρχεται αυτό το μέτρο.

Είχε ανακοινωθεί από την υπουργό ότι δε θα εφαρμοστεί. Δυστυχώς θα εφαρμοστεί. Δεν έχουμε ακόμη καμία ενημέρωση για το πώς θα εφαρμοστεί. Πιθανόν ο φόρος να έχει ΦΠΑ. Αναμένουμε ενημέρωση και ασφαλώς θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους για την αύξηση. Ο φόρος θα πρέπει θεωρώ να εισπράττεται διαφορετικά  από την εταιρεία και διαφορετικά από το μεμονωμένο πελάτη.

Η πρόταση μου είναι να εισπράττεται το τέλος κατά την άφιξη  και όχι την αναχώρηση με ένα διαφορετικό παραστατικό ….

 

Τουριστική Κίνηση στη Ζάκυνθο την εορταστική περίοδο

Σε χαμηλά επίπεδα θα κινηθεί όπως φαίνεται. Μόνο οι ζακυνθινοί που μένουν στο νησί αυτή την εποχή μπορούν να το  επισκεφτούν. Ασφαλώς αυτό μπορεί να αλλάξει. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε συνολική στρατηγική όλων των φορέων για το που θέλουμε να πάμε

 Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στο Ionianradio.gr (15/12/2017)