Θ.Κολπονδίνος: Στην Κυβέρνηση τα απορρίμματα-Σκόπιμη η καθυστέρηση της –Ολοκληρωμένη πρόταση για τον τουρισμό- Ποιος φορέας μπορεί να την υλοποιήσει – Την παραίτηση την Μ.Μουζάκη ζητά ο Γ.Αρμένης- "Μέσα στις γιορτές θα λειτουργήσει ο ΛΙΒΑΣ"

Φωτογραφία του Δημήτρης Τετράδης.
 

Θοδωρής Κολπονδίνος, (Πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Αρκαδίων - Ζακύνθου)
ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΔΗΛΩΣΕ:
Η Κυβέρνηση έπρεπε να έχει δώσει τη λύση.
Αυτή την εντύπωση έχω και μου δόθηκε το περασμένο χειμώνα όσο αφορά τη διευθέτηση, για τη λύση του προβλήματος. Θεωρώ ότι αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει στις πλάτες του ζακυνθινού λαού, ειδικά όταν πρόκειται για θέμα που έχει σχέση με την υγεία.
Θα πρέπει να πούμε ότι στη νέα δημοτική αρχή δόθηκαν όλα τα εχέγγυα σε κάθε επίπεδο για να λυθεί το ζήτημα. Λόγω αστοχιών , λόγω καθυστερήσεων λόγω ανικανότητας, δεν δρομολογήθηκε η λύση του προβλήματος.
Οι ειδικοί, γιατί εμείς δε μπορούμε να χωροθετήσουμε, είχαν μιλήσει για τρεις χώρους. Επιλέχθηκε ο ΛΙΒΑΣ για κάποιους λόγους. Αν ήθελαν να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα, που πλήττεται μαζί του και η δημόσια υγεία , θα έπρεπε να κινηθούν. Η εγκατάσταση στο ΛΙΒΑ, γνωρίζαμε ότι ήταν χρονοβόρα, άρα θα έπρεπε να πάνε προσωρινά σε ένα άλλο χώρο και παράλληλα να διαμορφωθεί ο ΛΒΑΣ για την ολοκληρωμένη διαχείριση. Παρόλα αυτά επέμεναν στο ΛΙΒΑ τη στιγμή μάλιστα που σαν δημοτική αρχή είχαν σημαία προεκλογικά «ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑ».
Αφού τώρα έχουν επιλέξει το ΛΙΒΑ παρατηρούμε καθυστερήσεις εκ νέου. Είχε αναστατωθεί όλη η κοινωνία της Ζακύνθου κάθε φορά που επέλεγαν περιοχή. Τώρα έχουν το ΛΙΒΑ επιλέξει αλλά και πάλι δεν μπορεί να δώσει η δημοτική αρχή λύση, και δεν έχουμε διαφύγει από τον κίνδυνο αλλκά ακόμη απειλούμαστε από οικολογική καταστροφή. Θα πρέπει ο Γ.Γ Αποκεντρωμένης να πάρει τη κατάσταση στα χέρια του και να δώσει λύση για την κοινωνία.
Απορώ γιατί η Κυβερνήσει δεν το έχει κάνει τόσο καιρό. Μήπως υπάρχουν σκοπιμότητες; 
Οποιαδήποτε λύση και αν δοθεί , σε οποιαδήποτε χώρο πρέπει να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. Θέλουμε άμεση λύση, γιατί πλήττεται η δημόσια υγεία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Το τουριστικό μας προϊόν χρειάζεται ένα νέο σχεδιασμό που να μην επηρεάζεται από Δήμο , Περιφέρεια κλπ. Ο τουρισμός είναι ο κύριος τομέας που στηρίζει την οικονομία μας. Μόνο τη περίοδο που ήταν υπουργός τουρισμού η κ.Κεφαλογιαννη, διατηρήθηκα η ίδια πολιτική , το ίδιο λογότυπο και διατηρείται ακόμη. Με το κ.Γαλιατσάτο υπάρχει μία προσπάθεια με ταύτιση και εναρμόνιση της λειτουργίας του ΣΕΤΕ. 
Τώρα όσο αφορά τη Δημοτική αρχή; Νέες μελέτες…. Είχαμε του κ.Κολύρη και τώρα έχουμε νέα που χρειάζεται για να υλοποιηθεί πιθανόν και πάνω από 400.000 ευρώ. Για πιο λόγο δεν χρησιμοποιούσαμε την προηγούμενη που δεν κόστισε τίποτα αλλά μπήκε στο συρτάρι;
Ενημερωθήκαμε για την ολοκλήρωση αυτής της νέας μελέτης πριν ένα μήνα. Γίνονται επικοινωνιακές δράσεις, μόνο στα πλαίσια συμμετοχής στις εκθέσεις. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Αυτό που απαιτείται, είναι ένας νέος σχεδιασμός. Πρέπει να συνδεθεί το τουριστικό προϊόν με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Τα μνημεία που βλέπουμε στα ταξίδια που κάνουμε δηλώνουν πολιτισμό. Εμείς δεν το έχουμε. Δεν είναι δυνατόν να είναι κλειστά τα μουσεία μας το μεσημέρι. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Επίσης θα ρέπει να αναμίξουμε το περιβάλλον μας, το φυσικό μας πλούτο, να υπάρξει κατασκευή ενυδρείου που θα αναδείξει τον υδάτινο πλούτο πράγμα που θα δώσει προστεθειμένη αξία στον τόπο μας. 
Θα πρέπει επίσης να συνδεθεί με το πρωτογενή μας τομέα ο τουρισμός. Η μορφολογία του εδάφους παράγει πλούσια προϊόντα. Αυτό πρέπει να το αναδείξουμε. 
Θα πρέπει να δημιουργήσουμε εκδηλώσεις ,έχουμε πλούσιο πολιτισμό, ανά συχνά τακτικά διαστήματα που θα προσελκύουν τους τουρίστες μας
Όλες οι μορφές τουρισμού μπορούν να αναπτυχθούν στον τόπο μας.
Χρειαζόμαστε ταυτότητα, πρέπει να δημιουργηθούμε εντυπώσεις στον επισκέπτη.
Έχει δείξει η πορεία όλων των ετών ότι δυστυχώς σε δημόσιο επίπεδο δε μπορεί να έρθει εις πέρας μια τέτοια στρατηγική. Μόνο σε ιδιωτικό φορέα μπορεί να γίνει, με τη συμμετοχή βέβαια και των δημόσιων φορέων . ένας οργανισμός θα μπορεί να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο σχεδιασμό. Και πανελλαδικά, αλλά σε τοπικό επίπεδο το 90% στηρίζεται στο τουρισμό. 
Τα τελευταία χρόνια και θα είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αποτελέσει η έλλειψη προσωπικού. Το υπάρχον δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που έχει ένας τουριστικό ς προορισμός. Τι πρέπει να γίνει; Η λύση είναι στο νησί μας να ιδρυθεί μία τουριστική σχολή που να εξειδικεύει, να εκπαιδεύετε το εν δυνάμει προσωπικό και να απορροφάται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις του νησιού.
Ο Οργανισμός είχε ξεκινήσει με το κ.Κολύρη, φτάσαμε στην ίδρυση και με τις εκλογές πάγωσε. Όλοι οι φορείς ήθελαν ένα τέτοιο φορέα αλλά το θέμα είναι το οικονομικό. Υπάρχει μία πρόταση που συζητείται, και ίσως στο επόμενο διάστημα να έχουμε θετική εξέλιξη. Πιθανόν να μην υπάρχει συμμετέχει η αυτοδιοίκηση.
Χρονοδιάγραμμα δεν μπορούμε να έχουμε, όμως η ιδέα δείχνει να ωριμάζει, ενδεχομένως και εντός της χειμερινής περιόδου να έχουμε εξέλιξη.
Όσο αφορά τη τουριστική παιδεία αυτό μπορεί να συμβεί με ιδιωτικού χαρακτήρα ινστιτούτου εκπαίδευσης ή καλύτερα που θεωρώ ότι θα είναι και αποδοτικότερο αλλά και ελκυστικότερο για μαθητές δημόσια σχολή μετά από αίτημα μας στο υπουργεία.

Δε μπορούμε να μιλάμε για συνεργασία των φορέων αν δε συνεργαστούμε πρώτα μεταξύ μας στο κλάδο. Προχωράμε για την ίδρυση Ένωσης Ξενοδόχων ίσως και νωρίτερα από τον Οργανισμό τουρισμού .
Μέσα από κοινή συνεργασία θα μπορέσουμε να επιτύχουμε στόχους, αυθεντικότητα…… 
Φωτογραφία του Δημήτρης Τετράδης.

Γιώργος Αρμένης (επικεφαλής Μαζί για τη Ζάκυνθο)

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΔΗΛΩΣΕ:
Ουσιαστικά στο θέμα της διαχείρισης των αποτριμμάτων βλέπω ότι προχωράει αλλά πάρα πολύ αργά.
Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης και μένει προφανώς να περάσει η συμβολαιογραφική πράξη. Η δικαστική απόφαση υπάρχει, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα επ΄ αυτού.
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αποκλειστική ευθύνη της αυτοδιοίκησης, αν αδυνατεί υπάρχει πρόβλεψη να αναλάβει η αποκεντρωμένη. Και στο παρελθόν είχε έρθει ο κ.Παναγιωτόπουλος για να λύσει γραφειοκρατικά θέματα.
Έχω την αίσθηση ότι η Κυβερνώσης στο θέμα των απορριμμάτων δοκιμάστηκε και δεν πήρε καλό βαθμό. 
Εμείς κάνουμε κριτική στο κ.Κολοκοτσας και στη κυβέρνηση είναι στη κατεύθυνση της δημιουργικής αντιπολίτευσης ώστε να υπάρχει λύση
Σήμερα βρισκόμαστε θεωρώ στη τελευταία πράξη αυτής της ανεκδιήγητης κατάστασης. Υπεύθυνη είναι για την όλη κατάσταση και η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση.
Θεωρώ ότι σήμερα θα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί, δεν είναι ο χρόνος για να επιρρίπτουμε ευθύνες. Στο ΛΙΒΑ η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί και ολοκληρώνονται και οι υπόλοιπες εργασίες και μέσα στις γιορτές θα έχουμε και τη δοκιμαστική λειτουργία. Οι συνάδελφοι στην επιτροπή παραλαβής κάνουν σωστές παρατηρήσεις και νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε και την παραλαβή.
Τις πληροφορίες αυτές τις έχω από τον ίδιο το κ.Μυλωνά. έχουμε προγραμματίσει αύριο με το συνδυασμό μας επίσκεψη στο ΛΙΒΑ για να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.
Εκείνο που κυριαρχεί σήμερα είναι να έχουμε επιτέλους έστω την αρχική λειτουργία στο ΛΙΒΑ. Από την αρχή δεν θα έχει απόδοση 100%. Τα απορρίμματα που είναι στους δρόμους θα πρέπει να επεξεργαστούν στο ΛΙΒΑ. Αυτή είναι η πρόπτωση μας. Υπάρχει αγωνία στα συναισθήματα μας και απευχόμαστε να βρεθούμε μπροστά από εκπλήξεις.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΔΗΛΩΣΕ
Μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες έχει δημιουργηθεί αφόρητη κατάσταση και έχουμε κάνει πρόταση την αντικατάσταση του Διοικητικού συμβουλίου των παιδικών σταθμών. Έχει μειωθεί ο αριθμός παιδιών που εξυπηρετούνται. Θα πρέπει η Πρόεδρος να καταλάβει , να υποβάλλει τη παραίτηση της ώστε να βοηθήσει τη διαδικασία της λειτουργίας τους.
Επισκέφτηκα τους εργαζόμενους , δεν υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, και δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τη παραίτηση της. Διαφορετικά θα υποστεί την απόφαση του Δημοτικού συμβούλιου για αντικατάσταση της.
Τραγελαφικά πράγματα συμβαίνουν. Τραγικά και κωμικά μαζί. Φοβερές σεναριακές καταστάσεις. Τα αρχεία δεν έχουν καταστραφεί τελικά. Ο κ. Αβράμης έχει ζητήσει τον έλεγχο από ελεγκτές της δημοσιάς διοίκησης και είναι σε εξέλιξη το ζήτημα. Κανένα νόημα δεν έχει το να πραγματοποιηθεί ΕΔΕ που ζητάει ο Δήμαρχος. Προφανώς θα γίνει, αλλά δε νομίζω ότι είναι τιμή ως δήμος να έχουμε μια τέτοια λειτουργία και να βγαίνουν στον αέρα τέτοια σενάρια. Πρέπει αυτό το πανηγύρι να σταματήσει. Εκείνο που προέχει για εμάς είναι να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, και να γίνει ο έλεγχος που πιθανόν να αποκαλύψει και μία σειρά άλλων διαδικασιών. Επίσης είναι τραγικό αυτό το τριτοκοσμικό σκηνικό που δημιουργείται στο νησί μας μέσα σε μια περίοδο εορταστική που θα έπρεπε να υπάρχει άλλο κλίμα.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στο Ionianradio.gr (18/12/2017)