«Πήγε ο φάκελος για τη συγκρότηση δευτεροβάθμιας επιτροπής για την παραλαβή των μηχανήματων όπως καλούμαστε βάση του Νόμου. Είμαστε σε επαφή με το Θ.Γαλιατσάτο. Βέβαια θα δούμε τα αποτελέσματα μόλις η επιτροπή συνεδριάσει. Δεν θα υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις γιατί είναι διοικητική πράξη»

«Δεύτερον δεν θα σταματήσουμε τους ελέγχους»

«Είμαστε εντάξει εμείς στο θέμα της κατάθεσης του μετοχικού κεφαλαίου. Θέλω να μοιραστώ μία σκέψη μου. Έχουμε το πιο διαφημισμένο σημείο της Ελλάδος το ΝΑΥΑΓΙΟ. Είχαμε μία πρόταση , η ΣΑΖ, και προτείνω αυτή τη στιγμή δημοσίως γιατί να μην προσχωρήσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι μαζί, δήμος, εκκλησία, περιφέρεια, ώστε να λειτουργήσει ένας πρωτοποριακός και αναπτυξιακός φορέας που μπορεί να παίξει ρόλο. Είναι ολόκληρο θέμα. Θα προκαλέσουμε μία συνάντηση»


Λευτέρης Νιοτόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου)

Φωτογραφία του χρήστη Zantepress24.

Πραγματικά τα τελευταία χρόνια καλούμαστε να διαχειριστούμε καταστάσεις που 30 χρόνια βασανίζουν τη Ζάκυνθο. Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι τον επόμενο Οκτώβριο δηλαδή σε ενάμιση χρόνο. Επί χρόνια σε πολλά τα θέματα που απασχολούν τη Ζάκυνθο είναι η έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδιασμού έργων  που πρέπει να υαλοποιούνται κάθε χρόνο. Τα ίδια συζητάμε κάθε χρονιά.

Καταρχήν θέλω να μπλέξω το εγκώμιο των ανθρώπων του ΒΡΑΧΙΩΝΑ. Ο μόνος που δεν έλειψε ήμουν εγώ από συναντήσεις. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ένα σημαντικό πράγμα. Δεν μπορούμε να κοιτάμε μόνο το τοπικό συμφέρον αλλά το συνολικό συμφέρον.  Πρέπει να κοιτάξουμε το συνολικό κάδρο που λέγεται Ζάκυνθος. Έχουμε μία έκρηξη ανάπτυξης και κανένας δεν συζητάει για έργα υποδομής.

Με το ΛΙΒΑ έχουμε ένα στοίχημα να διαχειριστούμε. Χρηματοδοτικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από την αρχή σαν περιφέρεια στηρίξαμε με 2,5 εκατομμύρια.

Δεν θα σταματήσουμε να στηρίζουμε και σε περιφερειακό και σε κεντρικό επίπεδο. Έχουμε ένα στοίχημα. Πέφτει βαρύ φορτίο και στο φορέα και στο δήμο γιατί  δεν πάμε στο ΛΙΒΑ να δημιουργήσουμε ένα νέο ΣΚΟΠΟ. Μπορούμε όχι υπό το βάρος της απειλής τόνων σκουπιδιών να παρακάμψουμε τη νομιμότητα αλλά να αποδείξουμε ότι σε ένα χώρο μπορούμε να τηρήσουμε τη νομιμότητα. Επικεφαλίδα του προβλήματος: επ ουδενί δεν πρέπει να σταματήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων, κανένας μας δεν πρέπει να το επιτρέψει. Δεύτερον πρέπει να προβούν δήμος και φορέας στις ενέργειες να τηρηθούν οι όροι που  προβλέπονται. Όπως το περιγράφει η νομοθεσία όπως περιγράφει και τις ευθύνες των ελεγκτικών μηχανισμών.

Για να μην αφήσουμε κενό στο θέμα του ΛΙΒΑ μη θεωρούμε τη σιωπηλή ότι είναι

Πήγε ο φάκελος για τη συγκρότηση δευτεροβάθμιας επιτροπής για την παραλαβή των μηχανήματων όπως καλούμαστε βάση του Νόμου. Είμαστε σε επαφή με το Θ.Γαλιατσάτο. Βέβαια θα δούμε τα αποτελέσματα μόλις η επιτροπή συνεδριάσει. Δεν θα υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις γιατί είναι διοικητική πράξη

Δεύτερον δεν θα σταματήσουμε τους ελέγχους.

Η επιτροπή στις επόμενες 2 ημέρες θα συγκροτηθεί και θα δούμε εάν και εφόσον είναι δυνατή η παραλαβή των μηχανημάτων.

Θα ελεγχτούν αυτοί που θα κάνουν τη πράξη παραλαβής ή όχι.

Δεν είναι κριτήριο η παραλαβή του οποιοδήποτε μηχανήματος το να μείνουν τα απορρίμματα στο δρόμο.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν θα σταματήσει. Αν λειτουργήσει σωστά η ανακύκλωση εκεί επάνω απλά με ένα δεματοποιητή που δεματοποιει και στεγανοποιεί κανονικά τα δέματα θα μπορούμε αν χρειαστεί και προκύψει αν τα μηχανήματα δεν είναι τα ορθά να αλλάξουν και να έρθουν με αυτά που είχαμε παραγγείλει. Αυτά είναι πολύ ξεκάθαρα.

Δεν γέρνω σε παρεμβάσεις σε επιθυμίες σε συμφωνίες. Δέχομαι μόνο μία συμφωνία που το έλεγα από την αρχή….  

Χθες στο ΣΚΟΠΟ πήγαν για έλεγχο δεύτερη φορά. Παρατήρησαν μία συσσώρευση από απόβλητα. Οργανώσεις έχουν ενημερώσει και το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Το κλιμάκιο διαπιστώνει πρόβλημα για δεύτερη φορά. Εκεί πλέον δεν έχουμε εναποθεση απορριμμάτων, απλά ένα βυτίο πρέπει να πάρει τα λύματα. Δεν θα μπούμε πάλι στη διαδικασία επιβολής προστίμων.

Είμαστε πολύ μικρός τόπος. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρει ποινές από τα δικαστήρια και γίνονται κριτές της οικουμένης.

Σημασία για μένα έχει μετά τη 5ετία να περπατώ στους δρόμους της Ζακύνθου και να μπορώ να κοιτάζω τους συμπολίτες μου.

Σήμερα πρέπει αφού διασφαλίσουμε την λειτουργία, να στραφούμε στην ανακύκλωση και να ελαφρυνθούν τα τέλη. Δεν θα σταματήσουμε τους ελέγχους.

Εντυπωσιάσαμε στην παρουσιάσει του απολογισμού για τα αντιπλημμυρικά μας έργα. Πρώτη φορά έγιναν τέτοια αντιπλημμυρικά. Έχουμε μία χρυσή ευκαιρία να αποδείξουμε ότι είμαστε διαφορετικοί.

Αφορούν το μέλλον της Ζακύνθου. Έχει γίνει ζητούμενο το αυτονόητο… μιλάμε για μία τεράστια οικονομική ανάπτυξη που είναι πάνω σε πήλινα πόδια. Έχουμε έκρηξη τουριστικής ανάπτυξης, έχουμε ξεπεράσει τη Κέρκυρα και συζητάμε για ένα μη αναγνωρισμένο δίκτυο στο Πλάνο;

Αν εκραγεί αυτός ο αγωγός,  στις εφημερίδες θα παίζει η Ζάκυνθος ως τίτλος… σήμερα λοιπόν έπρεπε να κουβεντιάζουμε ότι με μία μελέτη πρέπει να αναγνωρίσουμε τι υπάρχει και αν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του 2018.

Τα χρήματα, (1.200 εκ) τα πήραμε μέσα από το πρόγραμμα  δημοσίων επενδύσεων. Εξασφαλίσαμε άλλα δύο εκατομμύρια ώστε να λυθεί για πάντα το πρόβλημα του να μη φοβόμαστε να ξυπνήσουμε μέσα σε λίμνη.

Τα περισσότερα από αυτά είναι έργα που ανακαλύψαμε μέσα από τη νομολογία. Αν το κάνουμε αυτό που το κάνουμε ήδη, θα κατηγορηθούμε ότι τα βρήκαμε με το Δήμαρχο;

Έχω μιλήσει και με το Θοδωρή Κολπονδίνο, για την πρόταση του, και μέσα στις δικές μας θέσεις υποστήριξα και έβαλα μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο  και το κομμάτι που αφορά το τμήμα τουρισμού. Αυτά δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Δεν θα καθορίσουμε εμείς τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Θα τα βάλει η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Όσο αφορά τα υδατοδρόμια,  το λιμενικό ταμείο είχε μία παλιά σύμβαση. Δεν προχωρούσε. Ανάλαβε η περιφέρεια και περάσαμε στο τελευταίο συμβούλιο μια σύμβαση με το λιμενικό ταμείο και να αναλάβουμε εμείς.

Δεν υπάρχει θέμα που να έχει προκύψει για τη Ζάκυνθο

Όσο αφορά, τη γέφυρα τρέχει με γρήγορους ρυθμούς. Προχωράμε το απλό. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κυκλοφοριακό σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή (παραποτάμια οδό κλπ) .

Δεσμεύομαι τις επόμενες ήμερες να υπάρξει τακτική επικοινωνία γιατί οι εξελίξεις θα τρέξουν και δεν θα αφήσουμε κανένα σκοτεινό σημείο για τη κοινωνία μας.

Σήμερα κυκλοφορούσε και ένα δημοσίευμα για το δίκτυο. Είμαστε εντάξει εμείς στο θέμα της κατάθεσης του μετοχικού κεφαλαίου. Θέλω να μοιραστώ μία σκέψη μου. Έχουμε το πιο διαφημισμένο σημείο της Ελλάδος το ΝΑΥΑΓΙΟ. Είχαμε μία πρόταση , η ΣΑΖ,  και προτείνω αυτή τη στιγμή δημοσίως γιατί να μην προσχωρήσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι μαζί, δήμος, εκκλησία, περιφέρεια, ώστε να λειτουργήσει ένας πρωτοποριακός και αναπτυξιακός φορέας που μπορεί να παίξει ρόλο. Είναι ολόκληρο θέμα. Θα προκαλέσουμε μία συνάντηση. Ας αφιερώσουμε το 2018 και να κοιτάξουμε γιατί σε αυτό το τόπο χρωστάμε, δεν μας χρωστάει.

Με τη γειτονιά μας γύρω-γύρω να φλέγεται δε διδασκόμαστε τίποτα από την  ιστορία μας; Ποτέ δε θα μας γίνει μάθημα η ιστορία μας;

  Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στις ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΜΠΟΜΠΕΣ στο Ionianradio.gr (21/3/2018)