Γιώργος Τσάκος (τ.Πρόεδρος Δ.Κ.ΜΠΟΧΑΛΗΣ)

Φωτογραφία του Δημήτρης Τετράδης.
 
 
Ουδείς αναντικατάστατος. Ο καθένας από το μετερίζι του μπορεί να προσφέρει εφόσον έχει διάθεση και μεράκι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κάμψη στη Μπόχαλη όσο αφορά τις ενέργειες Δεν υπάρχει αποκομιδή απορριμμάτων πάνω από μία φορά την εβδομάδα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή στο Λόφο του Στράνη υπάρχουν σχισμένες σημαίες, μία κατάσταση απαράδεκτη κι ενόψει Εθνικής Εορτής. Δεν υπάρχει καθαριότητα, καλλωπισμός...
Η νέα πρόεδρος είναι εξαίρετη, κάνει ότι μπορεί από το μετερίζι της και της έχω πει ότι μπορεί να με ενοχλήσει σε ότι θέλει. Τελευταία της είπα για τη δωρεά της κας Καψάσκη Τατιάνας που χάρισε οικόπεδο στην περιοχή. Υπάρχει συνέχεια της προσπάθειας. Εάν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου κάνουν μία μελέτη αντιστήριξης θα υπήρχε μία προσπάθεια και από εμάς και από την κα Καψάσκη να βοηθηθεί η εξέλιξη του έργου. Δεν βλέπω όμως εξέλιξη από το Δήμο. Τι μπορεί να κάνει το τοπικό συμβούλιο;
Από τη θέση αυτή εδώ στο σταθμό σας κάνω έκκληση για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε να ενταχθεί το έργο στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ώστε να μπορέσει να μπει σε μια διαδικασία. Αυτό το αίτημα από το 2016 που δόθηκε το πράσινο φως της δωρεάς άρχισα να το καλλιεργώ.
Επειδή γνωρίζω πως δουλεύουν οι τεχνικές υπηρεσίες, θα ήθελα έναν εξωτερικό σύμβουλο του δημάρχου να κάνει μία μελέτη. Μάλιστα το έχω πει στο κ.Τσιπηρα.
Είναι ένα θέμα δρομολογηθέν επείγον.
Το άλλο θέμα είναι το σχέδιο Πόλης Μπόχαλης που είχα καταλάβει από τη πρώτη χρονιά ότι δεν θα γινόταν τίποτα. Είναι θέμα βούλησης και περιφέρεια και δήμου και ποτέ δεν θα γίνει τίποτα. Το σχέδιο πόλης της Μπόχαλης ποτέ δεν πρόκειται να γίνει. Γι αυτό να καταργηθεί, να τελειώνει και να γίνει ένας οικισμός παραδοσιακός. Να καταργηθεί να ξεμπερδεύουμε.
Στο μπαλκόνι επεκτείναμε τη κουπαστή, φέραμε το τρενάκι επάνω, για τα περιβαλλοντικά μονοπάτια η μελέτη δεν εγκρίθηκε στα ΠΕΠ και μέσω του ειδικού συμβούλου του κ.Λυκουργιώτη κοιτάμε μήπως τα περάσουμε με άλλο πρόγαμα.
Το πράσινο ταμείο χάθηκε
Με ενδιαφέρει η Μποχαλη να αξιοποιήσει τα δεδομένα και να πάει σωστά.
Υπάρχει μία παράνομη κανονιστική που δημιουργήθηκε επί Μποζίκη, ενώ αντέδρασαν κάτοικοι, δεν πειράχτηκε η παράνομη αλλά ισχύουσα κανονιστική. Υπάρχει ένα χάος, ένα συγκρουόμενο συνονθύλευμα καταστάσεων. Δεν έχει γίνει τίποτα και ούτε θα γίνει. Αυτό που με λυπεί είναι που είχα μιλήσει με καταστηματάρχες να μπουν παραδοσιακές επιγραφές.
Η Μπόχαλη αποτελεί το βόρειο προάστιο της Ζακύνθου έχει φοβερή ιστορικότητα, συγκρούονται συμφέροντα επαγγελματιών. Δύσκολα θα αφήσουν κάποιον να κάνει κάτι εκεί επάνω. Χρειάζεται μία άλλη εξουσία για να επιβάλεις τη γνώμη σου. Αν δε καταργηθεί το σχέδιο πόλεως δεν θα γίνει τίποτα εκεί επάνω, ούτε πλατεία ούτε τίποτα.
Στη Μπόχαλη έχουν, αυτοί που θα αναλάβουν τα επόμενα χρόνια, ένα «ώριμο φρούτο». Η ιστορική έδρα είναι ένα χαρτί προίκα που μοριοδοτείται σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ενταχθεί η Μπόχαλη.
Αφού πέρασα τα 40 κύματα διαβάζοντας την ιστορία και χρησιμοποιώντας την, δημιουργήσαμε και καταλήξαμε μετά από 2 χρόνια σε ένα επίσημο οργανόγραμμα, γύρω στα 125 ονόματα ζακυνθινών και φιλελλήνων. Βάλαμε τα ονόματα που είχαν εγκριθεί.
Στο μέλλον δεν ξέρω αν θα ασχοληθώ με τα κοινά , γίνονται προτάσεις από αξιόλογους συντοπίτες μας. Με την εμπειρία μου όμως θα πρέπει να είμαι σοβαρός και επιφυλακτικός για να πω το ναι. Υπάρχει στελεχιακό πρόβλημα στους συνδυασμούς που στην αρχή έχουν ενθουσιασμό και στη πρώτη εβδομάδα τα πάντα εξανεμίζονται.

Γιώργος Στασινόπουλος (Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΙΝ)

Φωτογραφία του Δημήτρης Τετράδης.

Κανένας δεν έρχεται από παρθενογένεση. Δεν πρέπει να χανόμαστε στη διαδρομή προς το στόχο.
Χρόνος δεν υπάρχει. Το λέω και επιμένω ότι ο χρόνος τους τελείωσε. Τους δίνει ο νόμος το δικαίωμα να είναι άλλο ένα χρόνο. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει όλα να τα παρουσιάσουν προεκλογικά. Αυτό θα είναι καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους. Μέσα σε τριάμισι χρόνια καταφέραμε να κάνουμε τις νομαρχίες περιφέρεις και να εγκαταστήσουμε εργολαβίες. Τώρα στα τρεισήμισι χρόνια όχι μόνο δεν τέλειωσαν έργα αλλά τα απένταξαν κιόλας. Είναι ξεκάθαρο η διοίκηση Γαλιατσάτου δε μπορεί να διοικήσει. Τα αντιπλημμυρικά έργα προέρχονται από τη πολιτική προστασία, είναι προγραμματισμένα και δεν έχουν σχέση με τη καθημερινότητα.
Δεν κατάφεραν σε 3 χρόνια να πάρουν το χώρο για να γίνει η γέφυρα. Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή έδωσε ένα κομμάτι στη λιμενική αρχή. Δε μπορούν σήμερα να τοποθετήσουν τη γέφυρα και να λύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα; Από ότι αποδεικνύεται δε θέλουν να φτιάξουν τη μόνιμη γέφυρα.
Έχουμε εκλογές… Δε θα μας παρουσιάσει τίποτα ο Υπουργός μας; Μία ψήφος , 3 κάλπες…. Τον υπουργό τον είδαμε τώρα που θα καθίσει απέναντι να τον χειροκροτήσουμε στη παρέλαση. Αν η μνήμη μας είναι κοντή είμαστε άξιοι γι αυτούς που μας κυβερνούν.
Είναι σημαντικό έργο τα αντιπλημμυρικά και προχωράει με κατεπείγουσες εργασίες. Από τη πλευρά της περιφέρειας δεν θα είχε προχωρήσει. Και τη δακοκτονία τη πέρασαν μέσα σε αυτά τα προγράμματα.
Άλλο θέμα που προέχει είναι οι πυρόπληκτες περιοχές που δεν έχει γίνει τίποτα. Εύχομαι κάτι να παρουσιάσουν , όχι για μένα αλλά για το τόπο.
Είμαι υπέρ της τοποθέτησης της σιδερένιας γέφυρας σε σημείο όμως που δεν θα είναι να λειτουργήσει η μόνιμη γέφυρα. Διαφορετικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει η μόνιμη γέφυρα. Είναι καθαρά πολιτικό , δεν θέλουν να δημιουργήσουν γέφυρα , δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα. Δεν μπορούμε το 2018 να είμαστε τιμητές μιας στρατιωτικής γέφυρας… θα περνάνε όλα τα αυτοκίνητα όλη η κίνηση της πόλης; Αν είναι δυνατόν να είμαστε τιμητές σε αυτό το χάλι.
Ακτοπλοϊκή σύνδεση. 2 εκατομμύρια ευρώ σε ένα καραβάκι 30 μέτρα, που θα ξεκινάει από Κέρκυρα και θα φτάνει Ζάκυνθο. Θα φιλοξενεί 70 άτομα όταν βρέχει και γύρω στα 150 επειδή είναι ανοιχτό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι πολίτες αν θέλουν να πάνε και να γυρίσουν πάνε με το αεροπλάνο σε μισή ώρα και όχι 10 ώρες που είναι ακτοπλοϊκώς και με την αμφιβολία να μπορεί λόγω πιθανού κυματισμού να φτάσει. 2 εκατομμύρια για ένα καραβάκι 30 μέτρα; Τι θα εξυπηρετήσει; Ποιους θα έχει πελάτες; Αν πάω διακοπές στη Λευκάδα δεν θα πάω με αυτό να κινδυνεύσει η οικογένεια μου.
Το κίνητρο της μελέτης του όλου εγχειρήματος ποιο είναι; Στη Ζάκυνθο έχουμε πολύ καλύτερα ημερόπλοια και επιχειρηματίες από αυτό που έχει κερδίσει το διαγωνισμό.
Χαίρομαι που τονίζεται ότι το μόνο πράγμα που λειτουργεί στη περιφέρεια είναι το τμήμα επικοινωνίας. Πριν 2 χρόνια είχα φέρει το θέμα για τα υδροπλάνα. Δυστυχώς έχουν εγκριθεί Όκα τα υδατοδρόμια εκτός της Ζακύνθου. Που θα πάει ; το θέμα θα λυθεί με τις εκλογές.
Αν δεν περνάνε θέματα της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς δε πρόκειται ποτέ να περνάμε θέμα δικό μας…
Το κ.Νιοτόπουλο τον σέβομαι σαν πρόσωπο θεσμικά. Η Ζάκυνθος έπρεπε να ξεκινήσει μαζί με δήμο φορείς … δεν υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός, δεν υπάρχει διεκδίκηση, περάσαμε μόνο ένα ψήφισμα και μόνο στο περιφερειακό. Θα πρέπει να υπάρχει και πρέπει μία απόφαση της Ζακύνθου. Θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη χρόνος διεκδίκησης.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στις ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΜΠΟΜΠΕΣ στο Ionianradio.gr (23/3/2018)