Η νεοεκλεγείσα Περιφερειάρχης Περιφερειας Ιονίων Νήσων, κ. Ρόδη Κράτσα, μιλά στην εκπομπή «ΕΚΤΕΝΩΣ…» , για την ενημέρωση και συστηματική προετοιμασία  πριν την ανάληψη των καθηκόντων της , αρχής την 1η Σεπτεμβρίου 

Η κ. Κράτσα αναφέρεται «ΕΚΤΕΝΩΣ…» στο θέμα των απορριμμάτων και δηλώνει:
«Με τον κ. Αρετάκη είχαμε δύο φορές, συνάντηση εργασίας… Επισκεφθήκαμε μαζί το αρμόδιο υπουργείο».

 Ακόμη μιλά για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και ανοίγει τα χαρτιά της, «Το θέμα των υδρογονανθράκων δεν εξαρτάται από εμάς. Είναι θέμα της Κυβέρνησης. Δεν ξεκινάμε με το ότι είμαστε κατά της αξιοποίησης του θαλάσσιου πλούτου», ενώ παράλληλα στέλνει μήνυμα «Είναι πολύ εύκολο να λέει κανείς όχι και να ξεμπερδεύει»

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση της κ.Κράτσα για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, που μεταξύ άλλων δηλώνει και υπογραμμίζει , «Είναι ώρα να δούμε και το θέμα τροποποίησης του νόμου και πως αυτό θα επιτευχθεί. Δεν μπορούν να βλέπουν την περιουσία τους οι πολίτες με ερωτηματικό, επειδή βρέθηκε μπροστά τους, ένα θαλάσσιο πάρκο…».

 Μιλά ακόμη, για την νομοθετική παρέμβαση και πως θα κυβερνηθεί η περιφέρεια και ο δήμος ενώ στέλνει μήνυμα στο  κ.Σπύρου «Από αύριο το βράδυ που θα είμαι στη Κέρκυρα θα συναντηθούμε , θα συζητήσουμε και θα του ανακοινώσω κι εγώ το πνεύμα συνεργασίας που έχω»Ρόδη Κράτσα (Περιφερειάρχης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων)
 
"Έχουμε υποχρέωση να ενημερωθούμε για όλα τα θέματα αλλά και τη διάρθρωση των υπηρεσιών της περιφέρειας. Πρέπει να μάθουμε τη περιουσία της περιφέρειας και είναι πολλά πράγματα που πρέπει να μάθουμε και να ενημερωθούμε.
Δεν υπάρχει καμία διαδικασία θεσμοθετημένη των νέων περιφερειακών αρχών. Όταν ο νόμος δίνει δυόμισι μήνες να προετοιμαστεί μία νέα αρχή, και δεν της δίνει ένα γραφείο να ενημερώνεται, δεν δίνει μία υποστήριξη, από πού θα συλλέξουμε τις διαδικασίες;  Δεν υπάρχει η πρακτική διευκόλυνση της επικοινωνίας των εκλεγμένων.
 
Μια πολιτεία που σέβεται τους θεσμούς και τους θέλει αποτελεσματικούς θα έπρεπε να έχει θεσμοθετήσει μία διαδικασία. Στην ευρωβουλή όταν πηγαίνουν οι νέοι ευρωβουλευτές, έχουν αμέσως την υποστήριξη που χρειάζονται
Όταν εγώ περιοδεύω από νησί σε νησί, με δικές μου οικονομικές δυνάμεις, και αυτό όταν το αφήνουν  στη καλή διάθεση του κάθε περιφερειάρχη, δεν είναι μέτρο. Το διαπίστωσα αυτό το διάστημα και θα κάνουμε πρόταση, να θεσμοθετηθεί με υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη. Η αναμονή σημαίνει ότι έχει, ένα νόημα αλλά εδώ υπάρχει ένα μεγάλο κενό.
Περιοδεύω από νησί σε νησί , και αρκετό διάστημα είμαι στην Αθήνα για να ενημερωθώ για τα θέματα που αφορούν την περιφέρεια μας.
Πως προετοιμαζόμαστε για τη νέα περίοδο, για το ΕΣΠΑ, για τις μεγάλες επενδύσεις στα ιόνια νησιά, επαφές με τον αρμόδιο υπουργό για την κλιματική αλλαγή, για το περιβάλλον …  για όλα αυτά χρειάζεται μεγάλος χρόνος , γιατί μετά δε θα μπορώ να φύγω από τη Κέρκυρα.
Πολύς χρόνος  και λίγα Δελτία Τύπου…

Παράλληλα, ενημερώνομαι σε κάθε  περιφερειακή ενότητα για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως είναι το παλιό νοσοκομείο στη Ζάκυνθο.
Ανακοινώσεις για συγκεκριμένα έργα που θα κάνουμε, δεν μπορούμε να πούμε, προτού αναλάβουμε
Με το κ.Αρετάκη είχαμε 2 φορές συνάντηση εργασίας
Τα απορρίμματα είναι πολύ σημαντικό θέμα και  η περιφέρεια μας είναι πνιγμένη στα σκουπίδια, και είναι μία δύσκολη , δυσχερής  κατάσταση…
Επισκεφτήκαμε μαζί με το κ. Αρετάκη, το κ.Γραφάκο  το γενικό γραμματέα και συζητήσαμε το θέμα της Ζακύνθου.
 
Θέλουμε μία διοίκηση που να είναι ποιο αποτελεσματική, που να αξιοποιεί, να εμπνέει, να σέβεται το ανθρώπινο δυναμικό και να του δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Αυτό έχει να κάνει και με τη διάθεση μας, αλλά και την ευπρέπεια των χώρων εργασίας.
Θα ανακοινώσουμε τις μελέτες που έχουμε έτοιμες,  από τις μονάδες πολιτισμού , από μεγάλα αναπτυξιακά έργα στα ορεινά κλπ
Θα δούμε και τα θέματα για τα οποία δεν υπάρχουν μελέτες γιατί χωρίς μελέτες, δεν θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα.
 
Το θέμα των υδρογονανθράκων δεν εξαρτάται από εμάς. Είναι θέμα της Κυβέρνησης.  Θέλουμε όμως, διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών , γιατί έχει να κάνει με τη ζωή τους , με το τόπο τους , αλλά βεβαίως πρέπει να δούμε  και τα ανταποδοτικά έσοδα. Σε κάθε περιφερειακή ενότητα θα κάνουμε ανοικτές συζητήσεις με παράγοντες αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση.
Δεν ξεκινάμε με το  ότι είμαστε κατά της αξιοποίησης του θαλάσσιου πλούτου. Είναι πολύ εύκολο να λέει κανείς «όχι» και να ξεμπερδεύει. Είναι μία καθαρή άποψη το όχι, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι και η ωφέλιμη άποψη για την χώρα.
 Εμείς ξεκινάμε με βάση ότι « κάθε πλούτος πρέπει να αξιοποιηθεί». Μας ενδιαφέρει βεβαίως και η αισθητική, όπως δεν θα πρέπει  και  να ριψοκινδυνεύουμε τη  γραφικότητα που έχει ο τόπος μας βλέποντας εξέδρες εξορύξεων.
 Έχω συζητήσει με το υπουργείο περιβάλλοντος. Ότι  υπάρχει και τις όποιες ανησυχίες  θα τις  μοιραστούμε με τους συμπολίτες μας.
 
Η εμβέλεια του Ε.Θ.Π.Ζ είναι στη Ζάκυνθο και στα Στροφάδια . Η περιφέρεια έχει θέσει στο διοικητικό συμβούλιο και θα παίξει κι εκεί το ρόλο της.
Είναι ώρα να δούμε και το θέμα τροποποίησης του νόμου και πως αυτό θα επιτευχθεί. Δεν μπορούν να βλέπουν την περιουσία τους οι πολίτες με ερωτηματικό, επειδή βρέθηκε μπροστά τους, ένα θαλάσσιο πάρκο…
 
Η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες, πιστεύει στις περιφέρειες και στους δήμους και θέλει να τους δώσει τη δυνατότητα να διευκολύνει τη κυβερνησιμότητα, γιατί η απλή αναλογική, δίνει την ευκαιρία σε συναλλαγές και σε προσωπικές φιλοδοξίες..
Πρέπει να εκφραστεί, το πώς εκλέγεται ένας δήμαρχος και ένας περιφερειάρχης. Όταν πάμε σε 2η Κυριακή , σημαίνει , σαφή εντολή σε ένα πρόσωπο, που πρέπει να διοικήσει δήμο ή περιφέρεια. Η κυβέρνηση με το νόμο που είχε, τον άφηνε μόνο με τα όπλα της πρώτης Κυριακής. Τώρα η νέα κυβέρνηση, έρχεται και του δίνει κάποια όπλα, ώστε να μπορέσει να ασκήσει διοίκηση.
Εγώ στο προεκλογικό αγώνα, είπα ότι πιστεύω στη συνύπαρξη και συμπόρευση δυνάμεων, που ασπάζονται κοινό μοντέλο διοίκησης της περιφέρειας.
Εγώ ,  ανεξάρτητα των όπλων που δίνει η κυβέρνηση δίνω χείρα συνεργασίας και συμπόρευσης και σε άλλες παρατάξεις, αρκεί να είναι έτοιμοι για την αλλαγή σελίδας.
 
Όπως ο πρωθυπουργός μπορεί να αλλάξει έναν υπουργό, μετά από 15 ημέρες,  θα πρέπει και ο περιφερειάρχης, σε ένα παράπτωμα, μία σοβαρή παράλειψη, να μπορεί να αλλάξει έναν αντιπεριφερειάρχη. Και πάλι υπάρχει ένα περιθώριο 6 …
 
Έχω υποβάλλει και μία τροπολογία , ελπίζω να περάσει  αλλά δεν ξέρω την κατάληξη… Έχει να κάνει με τους θεματικούς, που σήμερα δε μπορούν να λειτουργήσουν καλά.
Πρέπει να μπορούν να κυκλοφορούν σε όλα τα νησιά και να έχουν επαφή με τη διοίκηση. Ο ρόλος τους είναι πολύ σοβαρός
 
Η δική μου τροπολογία ζητά να  μπορούν να έχουν έδρα την έδρα της περιφερειακής τους ενότητας ή  όπου αποφασίσει ο περιφερειάρχης.
Ελπίζω να περάσει και να λειτουργήσει καλύτερα και αυτός ο τομέας.
 
Με το κ. Σπύρου είχαμε επικοινωνήσει στις εκλογές αλλά και μετεκλογικά έχουμε βρεθεί σε εκδηλώσεις. Ακόμη, δεν έχουμε μιλήσει για το πως θα συμβάλλει η πλευρά του, στη διοίκηση της περιφέρειας. Από αύριο το βράδυ που θα είμαι στη Κέρκυρα θα συναντηθούμε, θα συζητήσουμε και  θα του ανακοινώσω και εγώ το πνεύμα της συνεργασίας που έχω...
 
Δεν θα μπορούσαμε όλα αυτά να τα πούμε μέσα από δελτία τύπου…".