Ο Διονύσης Ακτύπης από το βήμα της Βουλής ευχαρίστησε τους ζακυνθινούς που τον τίμησαν με την ψήφο τους – Η τοποθέτηση του για ΟΤΑ και άσυλο«Στο ξεκίνημα να ευχηθώ καλή επιτυχία στο κυβερνητικό έργο και παράλληλα μία ζωντανή κοινοβουλευτική περίοδο. Ευχαριστώ επίσης και τους πολίτες της Ζακύνθου για τη τιμή που μου έκαναν και με εξέλεξαν, αναφέροντας χαρακτηριστικά «30 χρόνια μετά η έδρα έρχεται στη Ν.Δ».
Υποχρέωση του νομοθετικού τμήματος είναι να υπηρετεί τους πολίτες και να δίνει άμεσα λύσεις στα προβλήματα που αναδύονται.
Να αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών, τις απαιτήσεις κάθε εποχής, να είναι ρεαλιστικό και να δίνει λύσεις χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς περιορισμούς, που αποτελούν ανάχωμα και εμπόδιο στην επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.
Το παρόν νομοσχέδιο με τις διατάξεις του, έρχεται να δώσει λύση σε ζητήματα που ομολογουμένως έχουν ανακύψει.
Θα σταθώ κυρίως σε δύο από αυτά, καθώς έχουν μονοπωλήσει στο δημόσιο διάλογο και για την οικονομία του χρόνου.
Το ένα αφορά τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι με πρόχειρο και βιαστικό τρόπο και νομοθετήσεις της απλής αναλογικής στις περιφέρειες και δήμους , οδήγησαν σε αδιέξοδο.
Είναι περισσότερο προφανής η αδυναμία λήψης αποφάσεων προς τις περιφέρειες και τους δήμους λόγω μη εξασφαλισμένης αυτοδυναμίας.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής υπήρχαν άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές εννοώ και όχι φορείς.
Και αναρωτιέμα
Πως είναι δυνατόν να λέγονται πράγματα για να γίνεται μόνο μία στείρα αντιπολίτευση, γνωρίζοντας ότι αν δεν γίνει αλλαγή στο νόμο, στέλνουμε την τοπική αυτοδιοίκηση στα τάρταρα.
Άνθρωποι που έχουμε ασχοληθεί με τη τοπική αυτοδιοίκηση , γνωρίζουμε και ρωτάμ
Πώς είναι δυνατόν να ψηφιστεί προϋπολογισμός; Υπάρχει κανένας εδώ μέσα που να γνωρίζει ότι έχει ψηφιστεί προϋπολογισμός σε κάποιο δήμο της Ελλάδας; Αναφέρθηκε ο Δήμος Βαρκελώνης. Στην Ελλάδα υπάρχει κάποιος δήμος; Πώς είναι δυνατόν να ψηφίζει τεχνικό πρόγραμμα; Γιατί επί των ημερών μου , ποτέ δεν ψηφίστηκε  προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα από καμία παράταξη.
Και αν σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο για παράδειγμα, λόγω του εκλογικού νόμου έχουμε εννέα διαφορετικούς συνδυασμούς, αντιλαμβάνεστε ότι για να μπορέσει ο δήμαρχος να φτιάξει πλειοψηφία, πρέπει να συνεργαστεί με τουλάχιστον 4 από τους 8 συνδυασμούς. Η απάντηση γιατί έγινε αυτό είναι απλή. Γνώριζαν τότε οι κυβερνώντες, ότι ξέφτισε η αποδοχή τους στις τοπικές κοινωνίες, θυσίασαν λοιπόν την αυτοδιοίκηση α και β βαθμού, προκειμένου να έχουν έστω και ένα σύμβουλο στα περιφερειακά συμβούλια. Τόσο απλά.
Και μπαίνει το ερώτημα, «Δηλαδή το κακό που υπήρχε στην αυτοδιοίκηση θα λυνόταν με το να εφαρμόσουμε την απλή αναλογική;»
Ήταν όλα τακτοποιημένα στη τοπική αυτοδιοίκηση; Η χρηματοδότηση ήταν εξασφαλισμένη; Οι έλεγχοι οι οποίοι ήταν θεσπισμένοι γίνονταν; Υπήρξε κατάργηση της γραφειοκρατίας, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο της ως βασικός πυλώνας υποστήριξης των υποδομών και της καθημερινότητας του πολίτη;
Σε αυτό το αδιέξοδο πλαίσιο, έρχεται η Κυβερνηση με τις πρωτοβουλίες της και δίνει λύσεις, με τη θέσπιση δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δήμαρχου ή του περιφερειάρχη.
Το δεύτερο θέμα είναι αυτό του ασύλου.
Ήδη έκανα λόγο για την ανάγκη να είναι η πολιτική ρεαλιστική, να αφουγκράζεται τις ανάγκες της  εποχής και να δίνει λύσεις. Θα προσθέσω ότι το εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται εκ του αποτελέσματος.
Οι εποχές έχουν αλλάξει σημαντικά. Σήμερα η Δημοκρατία είναι στέρεη. Σήμερα δεν υπάρχει ο φόβος κατάλυσης της Δημοκρατίας, ούτε της απαγόρευσης της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.
Τι άλλαξε όμως σήμερα; Το είδος, το ύφος και η σκληρότητα της ασκούμενης βίας, αλλά και η μεγέθυνση αυτής, εξαιτίας της ελαστικής έως σήμερα ασκούμενης πολιτικής κατά της βίας.
Επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, η βία διογκώθηκε , αφού περιθωριακές ομάδες βαπτίστηκαν ακτιβιστές. Τα σπίτια , οι χώροι εργασίας, τα πανεπιστήμια, δεν είναι χώροι ασφαλείς. Η εγκληματικότητα αυξήθηκε και παγιώθηκε από ιδεοληψίες αφήνοντας ανεξέλεγκτες όλες τις περιθωριακές ομάδες και τους μπαχαλάκηδες, να καταστρέφουν περιουσίες και να απειλούνται ζωές.
Παλαιότερα το άσυλο προστατευόταν από την ίδια την κοινότητα. Σήμερα τόσο με την έξαρση, όσο και με την σκληρότητα της εγκληματικότητας, αυτό δε μπορεί να συμβεί.
Η κατάσταση σήμερα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αποκαρδιωτική. Από χώρος προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας, στην έρευνα και τη διδασκαλία, μετατράπηκε σε χώρο  προστασίας έκνομων  ενεργειών και συμπεριφορών που τελούνται εντός αυτού και αντί να αποδοθούν στους φοιτητές, στους καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό που τους  ανήκουν, έχουν καταστεί καταφύγιο δραστών που τελούν αξιόποινες πράξεις.
Ο ομιλών υπερασπίστηκε όπως ανέφερε το πρωί και ο συνάδελφος κ. Πολάκης, με όλες του τις δυνάμεις, το πανεπιστημιακό άσυλο, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, το 1987
Βλέποντας όμως τη μετατροπή των ιδρυμάτων σε καταφύγιο περιθωριακών εγκληματιών και εμπόρων ναρκωτικών, είναι απαίτηση των καιρών και της κοινωνίας, να αλλάξουμε πορεία.
Η κοινωνία ήδη είναι ώριμη και ενήμερη, καθώς η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτέλεσε διακριτό σημείο του πολιτικού λόγους της παράταξης μας προεκλογικά, που τέθηκε στη κρίση του λαού και εγκρίθηκε.
Ούτε η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ούτε η ακαδημαϊκή ελευθερία κινδυνεύουν από την άσκηση αρμοδιοτήτων των αρχών και ενδεχόμενη παρέμβαση τους σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων, η ακαδημαϊκή ελευθερία.
Αντίθετα η αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος  που εν προκειμένω διασφαλίζεται με την αποκατάσταση της ανομίας και τρόμου, δημιουργεί όλες τις απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις για τη ποιοτικότερη, ουσιαστικότερη και παραγωγικότερη επιτέλεση του ακαδημαϊκού ρόλου και έργου.
Ας μπει επιτέλους ένα φρένο, στην υπονόμευση και υποβάθμιση των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων».
Ντίνος Κωστάκης (Πολιτιστικός Σύλλογος Μανώλιες)
 Εάν ξεφύγει το βλέμμα μας από τη δεξαμενή που είναι τα σκουπίδια, ο υπόλοιπος οικισμός στις εργατικές κατοικίες, είναι καθαρός. Ο εργολάβος τώρα αλλάζει το φωτισμό, σε δεύτερη φάση θα συμπληρωθούν και κολώνες  και ο οικισμός μας ήδη είναι σαν γήπεδο φωτισμένο
O σύλλογος μας έχει καρότσι οδοκαθαρισμού, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως τώρα… λόγω των πολλών απορριμμάτων που υπάρχουν δίπλα στους κάδους.  Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.
Το νησί μας το αξίζει, ... Είναι το νησί του Κάλβου είναι το νησί του πολιτισμού
Δυστυχώς υπάρχει θέμα με τα ογκώδη. Δεν υπάρχει οικόπεδο να τα πάνε και βρίσκονται ακόμη στο δρόμο. Βεβαίως αυτό μπορεί να αλλάξει. Βρίσκουν δικαιολογίες ότι δεν έχουν προσωπικό , δεν έχουν οχήματα… Δε θέλω να δικαιολογήσω κανένα … Η προσπάθεια του συλλόγου μας θα συνεχιστεί για το καλό του νησιού μας
Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτή την εποχή, αλλά επειδή έχει περάσει το πνεύμα του εθελοντισμού τα παιδιά που είναι στο σύλλογο , παρόλο που αυτή την εποχή εργάζονται ,  είναι κοντά μας για  να προσφέρουν  όσο μπορούν.
Στη Μπόχαλη καθαρίσαμε το βουνό, μαζέψαμε τα ξερά χόρτα, κόπηκαν τα ξερά δέντρα, έγιναν κορμοδεσιές στα πλαίσια εθελοντικής δράσης σε συνεργασία με το κ.Σκαρτσογιάννη. Είχε να  γίνει καθαρισμός 20 χρόνια σε αυτό το σημείο.
Εύχομαι οι αιρετοί να σκύψουν στα προβλήματα του νησιού σας , να δουλέψουν οι υπηρεσίες όπως πρέπει και να έχει το νησί αυτό που του αξίζει


Δημήτρης Κουτσογιάννης
  • «Από εδώ και πέρα θα λέμε αλήθειες… Υπάρχουν άτομα που έχουν διορισθεί για εργάτες και είναι σε γραφεία και εξακολουθούν ακόμη και στις νέες προκηρύξεις για οχτάμηνους ή μόνιμους να έχουν την εντύπωση ότι ερχόμενοι , θα πάνε σε γραφείο .Τα άτομα αυτά θα προσληφθούν και θα έρθουν για εργάτες ή οδηγοί. Ο κ. Αρετάκης έχει ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα»


Δημήτρης Κουτσογιάννης (Δημοτικός Σύμβουλος -Με αρετή και τόλμη για τη Ζάκυνθο}
Τον τελευταίο ενάμιση μήνα μου έχει αναθέσει  ο κ. Αρετάκης,  να βρίσκομαι στο ΦΟΔΣΑ για να αποκομίσω όσα περισσότερο μπορούμε πριν αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου
Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά
Η κατάσταση στη Ζάκυνθο είναι τραγική, βέβαια το πλάνο το δικό μας σιγά-σιγά το έχουμε ξεκινήσει. Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε βάλει το πρώτο  λιθαράκι ακόμη, έχουμε όμως κάνει μία αρχή.
Είναι πάρα πολύ δύσκολο το κομμάτι αυτό . Καθημερινά έχουμε στη διάθεση μας 4-5 απορριμματοφόρα, που όμως δεν είναι σε κατάλληλη κατάσταση να καλύψουν τις ανάγκες. Οι συντηρήσεις που χρειάζονταν δεν γίνονταν.
Το προσωπικό που είναι και η καρδιά του συνδέσμου , είναι επαρκές. Από εδώ και πέρα θα λέμε αλήθειες… Υπάρχουν άτομα που έχουν διορισθεί για εργάτες και είναι σε γραφεία και εξακολουθούν ακόμη και στις νέες προκηρύξεις για οχτάμηνους ή μόνιμους να έχουν την εντύπωση ότι ερχόμενοι , θα πάνε σε γραφείο
Τα άτομα αυτά θα προσληφθούν και θα έρθουν για εργάτες ή οδηγοί. Ο κ. Αρετάκης έχει ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα.
Έχουμε δεχτεί πιέσεις , όχι από τους ίδιους ….αλλά είμαστε κάθετοι και αυτό ενημερώνουμε και το κόσμο.
Προσωπικό χρειάζεται στο ΦΟΔΣΑ. Μόνο για τα σκουπίδια χρειάζονται 15 οδηγοί, αυτή τη στιγμή  έχουμε 9 και επίσης χρειάζονται 35 εργάτες ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε 20.
Και με τη γιατρό του συνδέσμου έχουμε μιλήσει, γιατί ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να έχει το φάκελο του , να γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και η εικόνα που θα δίνουν έξω θα πρέπει να είναι, με τη στολή τους, τα γάντια τους κλπ
Δύσκολο κομμάτι ο μηχανολογικός εξοπλισμός… Χρειαζόμαστε μηχανολογικό εξοπλισμό. Το πλυντήριο των κάδων έχει να δουλέψει από 2015 και επειδή έχει κολλήσει, το μεταφέραμε στα Φάρσαλα να επισκευαστεί ώστε να επιστρέψει και βγει στο δρόμο.
Το πολίτη τον έχουμε σύμμαχο και θα μας βλέπει καθημερινά, έξω στο δρόμο και όχι στα γραφεία, να αγωνιζόμαστε μαζί του.
Με το ΛΙΒΑ δεν θέλω να αναφερθώ , είναι κάτι που αποκλειστικά ασχολείται αυτή τη περίοδο ο κ. Αρετάκης,  ο οποίος κάνει  συναντήσεις στην Αθήνα. Τέλος του μήνα θα έρθουν από Αθήνα να κάνουμε κάποιες συναντήσεις μαζί τους, ώστε να μην απενταχθεί και το έργο
Δεν γνωρίζω αν θα είμαι ο προεδρος του ΦΟΔΣΑ , βέβαια έχω ενθουσιαστεί ενάμισι μήνα που πηγαίνω εκεί και μου αρέσουν τα δύσκολα , δεν είμαστε άνθρωποι των γραφείων
 Ολόκληρη την εκπομπή με τις δηλώσεις των συνεντευξιαζόμενων , μπορείτε να παρακολουθήσετε στο http://www.ionianradio.gr/index.php/last