ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

  • «Είναι αδιανόητο να περνάει πυροσβεστικό και να τραβάει ομπρέλες, να πετάει γλάστρες για να περάσει το όχημα. Αυτό που γίνεται δεν συμβαίνει αλλού. Είμαστε μία τεράστια πλατεία όλη η Ζάκυνθος…Αν συμβεί ατύχημα ποιος θα ευθύνεται; Κανένας!»
  • «Είμαι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εναποθέσει ελπίδες στη νέα δημοτική αρχή.Αυτό το πράγμα που είναι η Αλεξάνδρου Ρώμα δεν λέγεται πεζόδρομος. Ας μαζευτούμε λίγο…»


Λίλυ Μπουζιάνου (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου)
 
Αυτό είναι μόνιμη κατάσταση, διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, αλλά δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει μάθει ότι μειώνοντας τον όγκο δεν μειώνονται τα σκουπίδια
Περίμενα ότι θα δείχνατε φωτογραφίες που κλείνουν με τα αυτοκίνητα τους δρόμους
Δυστυχώς δεν βάζουμε μυαλό. Χθες συνέβη και μία φωτιά την οποία και ανακοινώσατε. Ευτυχώς ήταν στις 9 το πρωί. Τα οχήματα που κάνουν τροφοδοσία έφυγαν για να ελευθερωθεί ο δρόμος. Όμως η στραβή και η κακή στιγμή, γίνεται όταν δεν την περιμένουμε. Είναι αδιανόητο να περνάει πυροσβεστικό και να τραβάει ομπρέλες, να πετάει γλάστρες για να περάσει το όχημα. Αυτό που γίνεται δεν συμβαίνει αλλού. Είμαστε μία τεράστια πλατεία όλη η Ζάκυνθος. Όπου βρίσκει ο καθένας προσπαθεί να βάλει το όχημα του γιατί για να πλησιάσεις την πόλη πρέπει να έχεις όχημα.
Χάνουμε έσοδα γιατί υπάρχει κόσμος που μπαίνει και βγαίνει από την πόλη γιατί δεν βρίσκει παρκινγκ. Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα,  κανένας έλεγχος κι εμείς περιμένουμε και επισκέπτες.
Πριν 2 χρόνια έπιασε φωτιά στην 21ης Μαΐου. Δε μπορούσε να πλησιάσει ούτε η ΔΕΗ ούτε η Πυροσβεστική.
Την ώρα που ο πυροσβέστης προσπαθούσε να απομακρύνει τα πακτωμένα , η πυροσβεστική θα μπορούσε να είχε φτάσει στο σημείο και η  φωτιά θα μπορούσε να είχε σβηστεί .
Από τον κ.  Κολοκοτσά δόθηκε απαίτηση στην αστυνομική διεύθυνση να κλείσει λόγω εργασιών ο δρόμος . ζητούσε ότι πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα πακτωμένα κινητά και ακίνητα που βρίσκονται στο οδόστρωμα. Αυτό δε συνέβη ποτέ. Βγήκε η τροχαία και έκανε συστάσεις …. Η απόφαση της αστυνομίας όμως αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχει σήμανση ότι γίνονται εργασίες προκειμένου στις ώρες που θα αναφέρει  να ισχύει η απόφαση.
Συνάδελφοι μου λένε, «άσε να έχει τραπέζια να δουλέψουν τα μαγαζιά»
 
Ο πολίτης δε μπορεί να περπατήσει…
Η κανονιστική δίνει το δικαίωμα να βγάλεις ότι θέλεις , 2 μέτρα από την επιχείρηση. Τώρα αν βάλει κάποιος πιο μεγάλη ομπρέλα… ποιον πειράζει;
Αν συμβεί ατύχημα ποιος θα ευθύνεται; Κανένας.
 
Πεζόδρομος δεν είναι, πλατεία δεν είναι… ακόμη και στα κάθετα στενά, έχουν μπει τραπέζια. Το κάθε κατάστημα βγάζει άδεια για κάποια τραπέζια. Δεν μπορεί να κλείνει  όλους τους κοινόχρηστους χώρους.  Ο κόσμος αναγκάζεται και βγαίνει στο οδόστρωμα να περπατήσει
Η πόλη μας είναι αφιλόξενη.
Το ίδιο φαινόμενο βλέπουμε και στο γιοφύρι, και στους Άγιους Σαράντα… Παντού….
Στη Λεωνίδα Ζώη στο στενάκι, δεν κλείνει με τραπεζοκαθίσματα;
Όταν ο επιχειρηματίας με την άδεια του δήμου έχει κάνει τις επεκτάσεις του, πως θα πάει ο νέος δήμαρχος να του πει κάτι;
Λυπάμαι γιατί μέσα σε αυτούς είναι και άτομα που ανήκουν στο 68% που ψήφισε τη νέα δημοτική αρχή.
Εύχομαι να μπορέσει η νέα δημοτική αρχή, να μπορέσει και να βρει το τρόπο, να μιλήσει σε αυτούς που έχουν τα εμπορεύματα τους έξω.
Ως σύλλογος και ως Λίλυ , λέμε ότι επιθυμούμε να εφαρμοστεί η μελέτη που τη πλήρωσε ο ζακυνθινός λαός… έχουν περάσει 2 χρόνια και περισσότερο και μάλλον έχει χαθεί και η επικαιροποίηση που είχε γίνει.
Δε μπορεί στη ράμπα αναπήρων να την ισιώνει για να βάλει τραπέζια. Θεωρώ ότι η νέα δημοτική αρχή θα βρει πολλά μπροστά προβλήματα μπροστά της.
Αν δεν σκεφτούμε εμείς οι ίδιοι την πόλη μας δεν κάνουμε τίποτα. Φέτος αντί να γίνουμε καλύτεροι είμαστε χειρότεροι
Είμαι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εναποθέσει ελπίδες στη νέα δημοτική αρχή.
Αυτό το πράγμα που είναι η Αλεξάνδρου Ρώμα δεν λέγεται πεζόδρομος. Ας μαζευτούμε λίγο… Δεν είμαι εναντίον κανενός καταστήματος, όλοι πρέπει να δουλέψουμε αλλά να σκεφτούμε και τον δίπλα μας. 


Χριστίνα Τετράδη (Πολιτευτής Ν.Δ – Αντιπρόεδρος ΞΕΕ – Πρόεδρος Ξενοδόχων Λαγανά)

  • «Κοιτάζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Ακόμη και τον Αύγουστο έχουμε κενά δωμάτια»
  • «Αυτή τη στιγμή έχουμε μία κατάσταση πανελλαδικά με πεσμένες αφίξεις, μειωμένη αγοραστική δύναμη και αυτό που μένει είναι πάρα πολύ λιγότερο. Έχει αυξηθεί και το airbnb , οι αφίξεις είναι είτε λίγο πεσμένες , είτε στο λιμάνι έχουν ανέβει πολύ»
  • «Δε μπορεί η Ελλάδα, που είναι πανέμορφη χώρα να περιμένει να γεμίσει πρώτα η Τουρκία. Αυτό είναι ντροπή!»
  • «Το θέμα της ασφάλειας ήταν και προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αυτές τις 2 εβδομάδες βλέπουμε ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα στο Λαγανά»
  • «Οι απόψεις μας για τις εξορύξεις σαν σύλλογοι ξενοδόχων είναι αρνητικές. Τα ανταποδοτικά είναι πολύ λίγα. Πρέπει να δούμε το θέμα με πολύ προσοχή πρώτα για εμάς»
Συγκεκριμένα,

Από όποια θέση και να είμαι θα κάνω ότι μπορώ για το τόπο  μου, που εδώ  άλλωστε είναι και οι επιχειρήσεις μου.
Να προσπαθεί κανείς για τον εαυτό του  , για τον  μικρόκοσμο του,  δεν καταφέρνει τίποτα. Αν η Ζάκυνθος πάει καλά, αν αναδειχτεί γι αυτά που της αξίζουν όλοι έχουμε να κερδίσουμε. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ποιότητα ζωής
Ένα λόγος που μπήκα στη πολιτική ήταν να κάνω κάτι για το τόπο μου, έχοντας εξουσία στα χέρια μου, αλλά και ως πρόεδρος φορέα στο τόπο μου.
 
Τουριστικά τα πράγματα δεν εξελίσσονται ιδιαίτερα καλά. Κοιτάζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Ακόμη και τον Αύγουστο έχουμε κενά δωμάτια. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία κατάσταση πανελλαδικά με πεσμένες αφίξεις, μειωμένη αγοραστική δύναμη και αυτό που μένει είναι πάρα πολύ λιγότερο. Έχει αυξηθεί και το airbnb , οι αφίξεις είναι είτε λίγο πεσμένες , είτε στο λιμάνι έχουν ανέβει πολύ.
Είναι επίσης η ασφάλεια σημαντική. Είναι πάρα πολλά να δούμε. Βλέπω ότι η ηγεσία του υπουργείου τουρισμού  φαίνεται αποφασισμένη να τακτοποιηθούν κάποια πράγματα. Δε μπορεί η Ελλάδα, που είναι πανέμορφη χώρα να περιμένει να γεμίσει πρώτα η Τουρκία. Αυτό είναι ντροπή . Πρέπει όμως να υπάρξει σχεδιασμός. Είναι πάρα πολύ λογικό ο τουρίστας να πάρει το πιο φθηνό.
 
Στις συναντήσεις που είχαμε με τον νέο αστυνομικό διευθυντή, του θέσαμε τα προβλήματα της ανομίας και της παραβατικότητας. Πρέπει να ζήσουμε κι εμείς οι ίδιοι  ασφαλείς στο τόπο μας.  Δεν μπορεί να κοιμούνται στα χωριά με σιδεριές, αυτό δε πρέπει να υφίσταται. Δεν είναι εικόνα ενός νησιού, να περπατάς στο δρόμο και να κινδυνεύεις να σου τραβήξουν την τσάντα. Πρέπει να επανέλθει η κανονικότητα σε επίπεδο αστυνόμευσης
Το θέμα της ασφάλειας ήταν και προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Στο Λαγανά ήδη βλέπουμε ότι η αστυνομία κινείται διαφορετικά. Βέβαια θέσαμε τα ζητήματα εδώ και βλέπουμε δυναμικές παρεμβάσεις καθημερινά.
Αυτές τις 2 εβδομάδες βλέπουμε ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα στο Λαγανά.
Είδαμε και το νέο δήμαρχο και το βουλευτή, θέσαμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με υποδομές, με προβλήτα, μαρίνα, ανάπλαση περιοχών, καθαριότητα, νοσοκομείο, λύματα, ύδρευση, οδικό δίκτυο, φώτα στους δρόμους, λακκούβες , το πως θα έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό, αν θα χρησιμοποιηθούν κάποιοι τεχνοκράτες από τη δημοτική αρχή, θέματα αιγιαλού, παραλίες, γαλάζιες σημαίες
 
Αυτή τη στιγμή στο Ναυάγιο, έχει κλείσει ένα κομμάτι… Είναι κλειστό στην ουσία αλλά δεν είναι και  κλειστό. Είναι κακό για τη Ζάκυνθο, το έχουμε ξαναπεί δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του. Πρέπει να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός.
Την αποτελεσματικότητα δεν την ξέρουμε αλλά σε ότι συζητήσαμε με το κ. Αρετάκη φάνηκε ότι έχει καταλάβει το πρόβλημα και μπορεί να υπάρξει και λύση.
 
Οι απόψεις μας για τις εξορύξεις σαν σύλλογοι ξενοδόχων είναι αρνητικές. Τα ανταποδοτικά είναι πολύ λίγα. Πρέπει να δούμε το θέμα με πολύ προσοχή πρώτα για εμάς. Ένα ατύχημα είναι πολύ εύκολο να γίνει ενώ τα ανταποδοτικά που δίνονται είναι πάρα πολύ λίγα για το ρίσκο που  παίρνουμε στη Ζάκυνθο.
Τίποτα δεν είναι δύσκολο και αν αντιδράσει μία ολόκληρη κοινωνία νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο να ληφθεί υπόψη. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην Ισπανία που ακριβώς επειδή κι εκεί τα ανταποδοτικά δεν άξιζαν το κόπο, αντέδρασαν.
  
Να κλείσουμε με το πολιτισμό που συναντά το τουρισμό
Η unesco έχει κάνει για 2η χρονιά  δράση. Υπάρχουν καλλιτέχνες που εκθέτουν έργα σε ξενοδοχεία του Λαγανά.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Λαγανάς αποκτά και μια άλλη διάσταση. Εκθέτουμε έργα που έχουν θέμα το Λαγανά και με τη διάσταση που θα θέλαμε όλοι να έχει ο Λαγανάς.
Θέλουμε σε συνεργασία με τη νέα δημοτική αρχή να κάνουμε εκδήλωση για τη παγκόσμια ημέρα τουρισμού. Οι δράσεις θα πρέπει να εμπεριέχουν όλο το φάσμα που αγκαλιάζει ο τουρισμός. Θα κάνουμε μία ωραία γιορτή στη Πλατεία Σολωμού …