ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

 
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΦΟΔΣΑ
 
 • Mε εντολή του Δημάρχου κ.Νικήτα Αρετάκη, θα ξεκινήσει η διενέργεια ΕΔΕ, προκειμένου να διαπιστωθούν, τυχόν ευθύνες υπαλλήλων για τη φύλαξη του ΦΟΔΣΑ
 • Στραμμένο το ενδιαφέρον όλων, στο πόρισμα της προανάκρισης, ενώ ο Αντιδήμαρχος Ζακύνθου δηλώνει "Δε λειτουργούσαν οι κάμερες ασφαλείας του ΦΟΔΣΑ"
 • Ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, από την πρώτη στιγμή μίλησε για εμπρησμό, και έκανε αναφορά στα ΜΜΕ, για την ύπαρξη περισσότερων των 3 εστιών.
 • Σε επιφυλακή δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας και για το ΛΙΒΑ

Δείτε την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο ΦΟΔΣΑ από τους άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα πλάνα φαίνεται  και η αυθόρμητη συμμετοχή στη προσπάθεια κατάσβεσης ,του Αντιδημάρχου Ζακύνθου κ. Δημήτρη Κουτσογιάννη

Αντώνης Κασσιματης :  «τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του κ.Αρετάκη, για εμπρησμό ,θα πρέπει να μας τα δώσουν οι αρμόδιες αρχές» - «Σε αυτό που θα κριθεί η νέα δημοτική αρχή θα είναι στην αποτελεσματικότητα»   

AKOMH …

 • «Μας θύμισαν αυτές οι καταστάσεις μαφιόζικο παρελθόν…»
 • «Λίγα μέτρα νότια υπήρχε και η δεξαμενή καυσίμων που λειτουργούσε χωρίς άδεια και χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας. Αν η φωτιά επεκτεινόταν, στα καύσιμα θα είχαμε και εκρήξεις»
 • «Κάναμε και επίσκεψη στο ΦΟΔΣΑ, είδαμε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, υπάρχει μία απίστευτη χωματερή και ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να γινόταν εστία πυρκαγιάς. Το αναδείξαμε αυτό και κανείς δε μπορεί να παραγκωνίσει τις ευθύνες του»
 • «Η κατάρρευση της ανακύκλωσης ήρθε στο προσκήνιο»
 • «Υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτρα φύλαξης και στο ΛΙΒΑ…»
Αντώνης Κασσιμάτης (Δημοτικός Σύμβουλος-επικεφαλής ‘’ΖΑΚΥΝΘΟΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ’’)

Η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής που έγινε το Σαββάτο ήταν σε πανηγυρικό κλίμα. Πάντα σε κάθε ξεκίνημα υπάρχει μία ελπίδα που είναι αναγκαία αν λάβει κανείς υπόψη τα προβλήματα με υποδομές, νερό σκουπίδια κλπ
Υπήρξε ένα απογοητευτικό γεγονός, λίγο μετά την ορκωμοσία, στο ΦΟΔΣΑ . Αν δεν είχε καταρρεύσει  η ανακύκλωση δεν θα είχαμε αυτή τη συσσώρευση που ήταν και η εστία της πυρκαγιάς και μάλιστα λίγα μέτρα από το αεροδρόμιο της Ζακύνθου
Τα ακριβή αίτια βέβαια θα πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές.
Λέμε, ότι τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του κ.Αρετάκη, θα πρέπει να μας τα δώσουν οι αρμόδιες αρχές. Σήμερα μάλιστα έγινε και μία σύσκεψη στο Δημαρχείο, ακόμη δεν έχω ενημερωθεί αναλυτικά. Σύντομα θα έχουμε εικόνα. Εφόσον δε δόθηκε επίσημη τοποθέτηση ή δελτίο τύπου, υποθέτω δεν υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο. Μας θύμισαν αυτές οι καταστάσεις μαφιόζικο παρελθόν…
Χρειάζεται ψυχραιμία και θα πρέπει να έχει μία εικόνα ο κόσμος. Η πυρκαγιά θα μπορούσε να είχε χειρότερες συνέπειες… Κάηκαν σιδερένιες πόρτες, κάηκε 1 κλαρκ… υπήρξε καταλυτική παρέμβαση από τη πυροσβεστική. Λίγα μέτρα νότια υπήρχε και η δεξαμενή καυσίμων που λειτουργούσε χωρίς άδεια και χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας. Αν η φωτιά επεκτεινόταν, στα καύσιμα θα είχαμε και εκρήξεις.
Γι αυτό μιλάμε για ένα αρνητικό συμβολισμό.
Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω, είναι ότι υπάρχουν 2 ζητήματα, που εδώ και ένα χρόνο σαν παράταξη τα έχουμε θέσει. Πρόσφατα, κάναμε και επίσκεψη στο ΦΟΔΣΑ, είδαμε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, υπάρχει μία απίστευτη χωματερή και ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να γινόταν εστία πυρκαγιάς. Το αναδείξαμε αυτό και κανείς δε μπορεί να παραγκωνίσει τις ευθύνες του, που έχει μετατραπεί σε χωματερή.
Ένα χρόνο τώρα, έχουν μπει πρόστιμα για τη συσσώρευση αυτού του υλικού…
Με την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς, αυτό που βιώνουμε ένα χρόνο τώρα με την κατάρρευση της ανακύκλωσης ήρθε στο προσκήνιο.
Υπάρχει επίσης άλλη μια περιοχή συσσώρευσης απορριμμάτων στο ΛΙΒΑ, που ουσιαστικά, καταλαμβάνουν τα απορρίμματα δεκάδες στρέμματα και μία πυρκαγιά θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτρα φύλαξης και στο ΛΙΒΑ…
Το άλλο έχει να κάνει με το ότι πρέπει να προχωρήσει η διάθεση των δεμάτων, στο ΧΥΤΥ και καταλήγουμε ότι αυτές είναι κατευθύνσεις που άμεσα πρέπει να δώσει η νέα δημοτική αρχή.
Εμείς μιλήσαμε με το Δήμαρχο χθες το πρωί. Του εκφράσαμε την άποψη μας και του είπαμε, ότι θα έχει τη στήριξη μας να προχωρήσει , πέρα και από τη διερεύνηση του θέματος, να λειτουργήσει η ανακύκλωση… Στο Αγρίνιο άρχισαν να μεταφέρονται ανακυκλώσιμα από τέλη Ιουλίου.
Άμεσα τώρα πρέπει να προχωρήσει και η διάθεση των δεμάτων.
Το σύστημα έχει χτυπήσει κόκκινο. Είναι τρομερό. Το αναγεννημένο τοπίο του δάσους της Ζακύνθου, στα ορεινά ... διακόπτεται από απίστευτες σκηνές με κάδους γεμάτους…. Θα πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά σε αυτά τα μέτωπα η νέα δημοτική αρχή και θα έχει τη στήριξη όλων μας.
Ευτυχώς που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, αλλά αναμφισβήτητα η νέα δημοτική αρχή πρέπει να κινηθεί ταχύτατα. Eμείς πιέζουμε , στηρίζουμε τις δράσεις της. Το πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί;
Όλα θα κριθούν στην αποτελεσματικότητα. Υπάρχει μία συζήτηση τώρα,  αλλά σε αυτό που θα κριθεί η νέα δημοτική αρχή θα είναι στην αποτελεσματικότητα. Εμείς θέλουμε να πετύχει και θα στηρίξουμε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.
Στο πεδίο της αποτελεσματικότητας, λοιπόν…
 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ από Δημήτρη Κουτσογιάννη : «Δεν λειτουργούσαν οι κάμερες ασφαλείας του ΦΟΔΣΑ» - «Δεν υπήρχε   καμία μέριμνα για μέτρα πυρασφάλειας»

ΑΚΟΜΗ …

 • «Υπήρχαν και τα καύσιμα εκεί, που ήταν και ο φόβος του κ.Αρετάκη .Πλέον δεν θα λειτουργήσουν αυτές οι δεξαμενές. Θα πηγαίνουν για προμήθεια σε πρατήρια»
 • «Τη πυρκαγιά δεν μπορώ να τη δω σαν τυχαίο γεγονός»
 • «Υπήρχαν 3-4 εστίες, κάηκε μία τουαλέτα, όχι τα γραφεία και από μηχανήματα κάηκε ένα κλαρκ»
 • «Δεν γνωρίζω αν υπήρχαν κάποια έγγραφα, αλλά από τον πρώην πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ ακούω που δηλώνει ότι αυτά βρίσκονται στο ΞΕΝΙΑ»

Για   την αποκομιδή των απορριμμάτων  …

 • «Αποκομιδή δε γίνεται αυτή τη στιγμή κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες»
 • «Τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσουμε και τους πολίτες. Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι όμως πρώτα πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και μετά να συμμορφωθεί. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, πρόστιμα»Δημήτρης Κουτσογιάννης (Αντιδήμαρχος Ζακύνθου) 

Για   την αποκομιδή των απορριμμάτων  …

Αποκομιδή δε γίνεται αυτή τη στιγμή  κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Ήδη από σημερα ξεκίνησε βοήθεια στα απορριμματοφόρα, με 2 φορτωτές συν 2 φορτηγά.
Επίσης  μία αρπάγη του δήμου ξεκίνησε τις πρωινές ώρες από την περιοχή του Κρυονερίου και συνεχίσαμε προς Αγία Τριάδα και  απέναντι  από το ΞΕΝΙΑ
Άλλο συνεργείο συνέχισε στο Μουζάκι, πήγε προς το ΚΤΕΛ και προς το Σαρακηνάδο
Τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσουμε και τους πολίτες. Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι όμως πρώτα πρέπει να κερδίσουμε  την εμπιστοσύνη του κόσμου και μετά να συμμορφωθεί. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, πρόστιμα.
 
Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω, στη πυρκαγιά στο ΦΟΔΣΑ. Από την αρχή έλεγα ότι δεν ήθελα να αναλάβω κάτι, που δεν θα είχε δυσκολίες. Φαινόταν από την αρχή, ότι ο δρόμος δεν θα ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα

Χαρήκαμε την ορκωμοσία και το γεγονός που ακολούθησε με τη πυρκαγιά δεν μπορώ να το δω σαν τυχαίο γεγονός.
Μπορεί να χάθηκε και λίγος χρόνος,  γιατί η πυροσβεστική δεν είχε τα κλειδιά από την αρχή να μπει από τη ΔΕΥΑΖ και πήγαν από το ΦΟΔΣΑ. Δεν ήξεραν το δρόμο και πώς να προσεγγίσουν τη φωτιά. Προσέγγισαν από την είσοδο του ΚΔΑΥ.
Υπήρχαν 3-4 εστίες, κάηκε μία τουαλέτα, όχι τα γραφεία  και από μηχανήματα κάηκε ένα κλαρκ που από ότι έχω καταλάβει ήταν σε ακινησία.
Δεν γνωρίζω αν υπήρχαν κάποια έγγραφα, αλλά από τον πρώην πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ ακούω που δηλώνει ότι αυτά βρίσκονται στο ΞΕΝΙΑ
Σήμερα έγινε μια συνάντηση στο δήμο,  όμως είχε χαρακτήρα άλλο. Αφορούσε το Ναυάγιο που είναι κλειστό. Είπαμε μόνο ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να προφυλάξουμε τις εγκαταστάσεις του ΛΙΒΑ. Επισκεφθήκαμε χθες με το κ.Αρεςτάκη το ΛΙΒΑ και θα δημιουργηθούν 2 φυλάκια για να προστατεύεται η περιοχή.

Για τη φωτιά δεν έχουν δοθεί στοιχεία στη δημοσιότητα, ο κ.Αρετάκης έχει διατάξει ΕΔΕ για τη φύλαξη του χώρου
Εμείς φτάσαμε πιο γρήγορα και από κάποια πυροσβεστικά οχήματα και είδαμε 3 με 4 εστίες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν λειτουργούσαν οι κάμερες του ΦΟΔΣΑ. Δεν υπήρχαν οι κατάλληλες μπουκάλες για πυροπροστασία. Δεν υπήρχαν οι υποδομές. Υπήρχαν και τα καύσιμα εκεί, που ήταν και ο φόβος του κ.Αρετάκη .
Πλέον δεν θα λειτουργήσουν αυτές οι δεξαμενές. Θα πηγαίνουν για προμήθεια σε πρατήρια.
Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή και που κοιτάει να δει λύσεις ο κ.Αρετάκης, είναι οι μπάλες που βρίσκονται στο ΛΙΒΑ

Ολόκληρη την εκπομπή με τις δηλώσεις των συνεντευξιαζόμενων , μπορείτε να παρακολουθήσετε στο http://www.ionianradio.gr/index.php/last