• ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ – Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΜΕΝΗ , Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΙΚΗΤΑ ΑΡΕΤΑΚΗ
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και ώρα 18:30 στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου.
Στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα, συζητήθηκε το θέμα  των πυρκαγιών και υπήρξε ψήφισμα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενδιαφέρον προκάλεσαν οι επισημάνσεις του κ.Γιώργου Αρμένη, ο οποίος ευθέως αναφέρθηκε σε ντόπιους που για «μικρά συμφέροντα, προχωρούν σε αυτές τις εγκληματικές ενέργειες». «Ζακυνθινό ,εγκληματικό χέρι βάζει τις φωτιές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Νικήτας Αρετάκης, αναφέρθηκε στα όσα εκείνες τις ώρες συνέβησαν, επαναλαμβάνοντας την άποψη του, ότι υπήρξε καθυστέρηση των εναέριων μέσων , γεγονός που επέτρεψε στη φωτιά ,να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χτύπησε κόκκινο, όταν  συζητήθηκε το θέμα των απορριμμάτων.
Μεταξύ άλλων στις τοποθετήσεις που ακολουθούν των επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου ξεχωρίζουν ο διάλογος του κ. Γιώργου Αρμένη με το Δήμαρχο Ζακύνθου, αναφορικά με την κατασκευή του εργοστασίου στο ΛΙΒΑ, και το εάν το έργο κινδυνεύει με απένταξη.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρέμβαση του κ.Αντώνη Κασσιμάτη ο οποίος χαρακτήρισε εύστοχες τις παρεμβάσεις Αρετάκη στη μελέτη, παρουσιάζοντας όμως και τον κίνδυνο της όλης διαδικασίας, μιλώντας για την ενδεχόμενη διαφορετική πολιτική χρηματοδότησης του έργου.
Ο κ. Γάσπαρος, συμπλέοντας με τις απόψεις του κ.Αρετάκη, μίλησε για δύο αμαρτωλά έργα, το εργοστάσιο στο ΛΙΒΑ και το δημοτικό φωτισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Τα σκάνδαλα έχουν ονοματεπώνυμο. Βγάλτε τους Δήμαρχε στη φόρα», στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στο κ.Αρετάκη , «τώρα σας χειροκροτούν, μετά θα σας στήσουν στο τοίχο... Προχωρήστε μην έχετε εμπιστοσύνη…»
Ακολουθούν οι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των επικεφαλής, των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και η τοποθέτηση του Δημάρχου Ζακύνθου, κ. Νικήτα Αρετάκη , ο οποίος πρότεινε την αναβολή του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης, για την «Μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο Ζακύνθου», πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από το σώμα.
 
 
ΑΡΕΤΑΚΗΣ
Είπα το πραγματικό γεγονός και όσο αφορά τη φωτιά η καταστροφή δεν απαλύνεται. Πρέπει να κάνουμε πρόληψη που δυστυχώς δεν έχει γίνει.  
 
Διαχείριση Απορριμμάτων
 Πρέπει να γίνει ασφαλές εργοστάσιο. Είδα ότι η μελέτη δεν είναι σωστή. Έχει λάθη όσο αφορά το σχεδιασμό. Έχει δύο οικόπεδα. Ενώ μπορούσαν να γίνουν ένα.
Όταν ρώτησα γιατί δεν έγινε, ο Φραντζής μου είπε ότι, το επεδίωξαν ,αλλά, δεν το ενέκρινε το Δασαρχείο. Μετά από αυτό πήγα στο Δασαρχείο και μου είπαν ότι,  δεν έχουν έτσι τα πράγματα και ότι μου είχαν πει ψέματα.
Ήθελαν  τα 2/3 του εργοστασίου, να τα πάρει ο εργολάβος και  να το λειτουργεί για  5 χρόνια. Κάτι ανάλογο ήθελαν να γίνει  και με τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό. Αυτό θα ήταν καταστροφή. Να παραλάβουμε 2 έργα και να δίνουμε 1,5 εκατομμύριο στο καθένα, το χρόνο.
Είδα τα λάθη. Είδα ότι είχαν κάνει 2 κύτταρα, που ήταν γεμάτα μπάζα και σκουπίδια. Είπα ότι είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα για μένα. Πήγα στο υπουργείο , μου είπαν να διορθώσω τη μελέτη και ότι θα την περάσουν. Μου είπαν, ότι δεν θα απενταχθεί το έργο , αλλά ακόμα και αν συνέβαινε αυτό , θα εντασσόταν την ίδια ημέρα.
Μου έστειλαν μάλιστα,  μηχανικούς από Αθήνα, να βοηθήσουν στη περιβαλλοντική μελέτη. Είμαστε έτοιμοι και  Τρίτη με Τετάρτη, πάμε Αθήνα να τα δώσουμε, στα υπουργεία. Αποφύγαμε να πληρώσουμε τα 8.700 εκατομμύρια για την συντήρηση  του εργοστασίου,  που εγώ πιστεύω ότι δεν θα ξεπερνάει η συντήρηση τις 400 χιλιάδες.
Τα μηχανήματα της προσωρινής  λύσης δε δουλεύουν. Ο δεματοποιητής τα διπλασιάζει σε όγκο. Ο σπαστήρας  έχει πρόβλημα. Δεν ξέρω τι να κάνουμε στο ΛΙΒΑ. Τουλάχιστον, δεματοποιητής πρέπει να έρθει καινούργιος.
Προσπαθούμε! Σε λίγο διάστημα η πόλη είναι ήδη καθαρή. Έχουμε τεράστια προβλήματα. Πήραμε το προσωπικό που ήταν σε θέσεις διαφορετικές από αυτές που είχαν προσληφθεί και τους μεταφέραμε στη καθαριότητα. Τώρα έχουμε το προσωπικό που πρέπει, αλλά έχουμε ακόμη προβλήματα στη περιφέρεια.  Δεν έχει πάντως, καμία σχέση, η εικόνα του νησιού τώρα, με εκείνη που είχε το καλοκαίρι.
 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ
Ο δήμος έχει δεσμευτεί μέχρι 30/9 να κάνει δημοπράτηση. Έχουμε απόφαση επιτήρησης από το υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης.
Δεν έχουμε να κάνουμε με οριστική μελέτη αλλά με τεύχη δημοπράτησης που θα κατατεθούν.
Υπόμνημα
Μικρού μεγέθους αλλαγές , όπως, συνένωση 2 οικοπέδων  θα γίνουν στο πλαίσιο που θέτει η σχετική νομοθεσία,  χωρίς τροποποίηση των μελετών. Άρα, με αυτά που λέτε, πάμε και δημοπρατούμε.
Σημασία έχει να γλυτώσουμε το έργο
Διακινδυνεύεται την απένταξη του έργου , με την αλλαγή περιβαλλοντικών όρων.  Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να προχωρήσει το έργο. Σας καλώ να αφήσετε τα πείσματα Δήμαρχε… Θα αφήσω την απειλή της απένταξης , να την έχει ο δήμαρχος. Για να τελειώσει αυτό το παραμύθι.
Κρατάω στα θετικά, ότι τελείωσε το θέμα, το ότι δε θα πάμε σε άλλη περιοχή. Κρατάω θετικό ότι το εργοστάσιο δεν θα είναι πλημμελές. Κατασκευάζουμε ένα σύγχρονο εργοστάσιο. Προχωρήσετε τώρα στη δημοπρασία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ – ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΡΕΤΑΚΗΣ
Καθυστέρησα το έργο ένα μήνα, γιατί θα έτρωγε ο εργολάβος 8 εκατομμύρια  και με κατηγορείτε  και δεν κατηγορείται τον εαυτό σας που τα είχατε στα συρτάρια σας τόσα χρόνια.
Θέλετε να κάνουμε εργοστάσιο  και κύτταρο που σε 5 χρόνια θα γεμίσει; Ή θέλετε να κρατήσει 15-20 χρόνια;
Αυτό θέλετε;
 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΣΣΙΜΑΤΗΣ
Δε θα κινδυνολογήσω
Υπάρχει καθυστέρηση του έργου; Βεβαίως υπάρχει. Το 2017 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ .Ποιος ευθύνεται για τα 2 χρόνια καθυστέρησης; Η επιτήρηση που είπε ο κ. Αρμένης δεν τέθηκε τώρα. Ο κ. Δήμαρχος έρχεται να διαχειριστεί το θέμα με ένα στενό περιθώριο χρόνου και που είναι ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής αλλά και της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ. Σαφώς δε πρέπει να εφησυχάζουμε.
Οι παρεμβάσεις του κ.Αρετάκη είναι εύστοχες στο θέμα της μελέτης.
Ο κίνδυνος είναι ότι το έργο εντάχθηκε ως δημόσιο, δηλαδή πλήρως χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ.
Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση πάει σε πολιτική συγχρηματοδότησης γι αυτά τα έργα. Το έργο της Ζακύνθου είναι 100% δημόσιο . Αν χάσουμε λόγω της καθυστέρησης, αυτή τη μορφή ένταξης μπορεί το αμέσως επόμενο σενάριο, να έρθει  το έργο, σαν έργο ΣΔΙΤ.
Αν καθυστερήσουμε είναι ο μεγαλύτερο ς κίνδυνος.
Αυτοί που προσπαθούσαν να βάλουν στη δημοπράτηση και τη 5 ετη λειτουργία του εργοστασίου ,  πήγαιναν να κάνουν ΣΔΙΤ από το παράθυρο.
Επίσης πάντα θα το λέω, παράλληλα αυτό που  προηγείται, των όποιων άλλων διαδικασιών,  είναι η διαλογή στη πηγή ,η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση. Μη το ξεχνάμε.
Το κυρίαρχο ζήτημα δεν  είναι που θα πάνε τα σκουπίδια αλλά το πώς θα τα διαχειριστούμε.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΚΛΑΣ
Για πολλοστή φορά φάνηκε η ανυπαρξία πρόληψης. Δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες
Χτυπάμε καμπανάκι για τη πυρασφάλεια
Ταυτόχρονα μεταφέρουν αρμοδιότητες στο δήμο όπως πυρασφάλειας,  καθαρισμό χόρτων κλπ με ελλιπή χρηματοδότηση και χωρίς το ανάλογο προσωπικό
Όσο αφορά τον αντισεισμικό σχεδιασμό παντελώς ελλιπής.
Το ΕΚΖ πρότεινε πέρυσι σχέδιο και εξόδους διαφυγής από την πόλη και σχέδιο εκκένωσης των σχολείων. Επίσης η ΟΛΜΕ,  έχουν προτείνει να είναι ολιγομελή τα τμήματα
Τα αντιπλημμυρικά άχρηστα
Τα παραπάνω αποδεικνύουν την εγκληματική έλλειψη από πλευράς κυβέρνησης και περιφέρειας
Τα έργα αντιπυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται
Πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα, αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Θα ήθελα να πω περιουσιακό στοιχείο για το νησί και οι τεχνοκράτες πρέπει να βάλουμε μία λέξη ΤΟ ΠΑΘΟΣ
Τώρα πόνεσαν για τα ορεινά;  Κανείς από χρόνια δεν μίλησε γι αυτά.
 Έχει κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία η Ζάκυνθος να αποκτήσει ένα σκύλο που θα είναι μέσα στα βαπόρια και επίσης να αποκτήσει και αεροπλάνα όπως έχει η γειτονική μας Κεφαλονιά
Να φροντίσετε κε Δήμαρχε αυτά τα δύο.
 
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΑΣΠΑΡΟΣ
Παρακολουθώ με αγωνία όλες τις διαδικασίες για να υπάρξει μία λύση η Ζάκυνθος να είναι καθαρή για πάρα πολλά χρόνια
Ο ζακυνθινός λαός σας έδωσε την δυνατότητα να αναλάβετε εσείς αυτή τη ν ευθύνη
Τα έργα μελέτης κατασκευής και ανάθεσης είναι αμαρτωλά. Αναλάβετε ,σαν έμπειρος μηχανικός αλλά όχι πολιτικός.  Εδώ έγινε φανερό πλέον ότι έχουμε 2 αμαρτωλά έργα, το ένα είναι ο ηλεκτροφωτισμός , το εργοστάσιο ΛΙΒΑ και ένα ακόμη  τα 250.000 ευρώ που δε χρησιμοποιήθηκαν από τη πολιτική προστασία
Όλα τα σκάνδαλα έχουν ονοματεπώνυμο
Είστε υποχρεωμένοι να τα βγάλετε στη δημοσιότητα . Να βγάλετε αυτούς, που θα έδιναν στον  εργολάβο, τα 8 εκατομμύρια.
Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια, η οποία θα δώσει οριστικές λύσεις για το τόπο και ταυτόχρονα σας καλούμε, να ονομάσετε όλους εκείνους που υπονόμευσαν το τόπο
Εμείς σαν ψηφοδέλτιο, στην προσπάθεια οτιδήποτε γίνεται θετικό οτιδήποτε αφορά τη ζακυνθινή κοινωνία και το τόπο θα είμαστε κοντά του . Όπως θα είμαστε απέναντι σε οτιδήποτε γίνεται και αφορά το κακό για τη κοινωνία.
Μην έχετε εμπιστοσύνη…  Τώρα σας χειροκροτούν, μετά θα σας στήσουν στο  τοίχο
 
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΡΕΤΑΚΗΣ
Η προσθήκη των 8700 εκατομμυρίων έγινε εκ των υστέρων.
Το έργο μου είπαν ότι δεν πρόκειται να απενταχθεί  και η προθεσμία που μου έδωσαν ήταν για Οκτώβριο. Εγώ τους είπα ότι Σεπτέμβριο θα τα πάω.
 
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Αναβολή λόγω χρόνου, ζήτησε ο δήμαρχος και πρόσθεσε σχετικά με τη μεταφορά του Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο, «αφορά όλο το νησί , είναι υψίστης σημασίας θέμα. Είναι θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα» και πρόσθεσε «  Έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του βουλευτή και της περιφέρειας» αναφερόμενος  σε  έργα ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή,  δήλωσε χαρακτηριστικά,  «πρέπει να γίνει σωστός προβλήτας , για τα κρουαζιερόπλοια και να αναπτυχθεί η Ζάκυνθος μέχρι το Κρυονέρι.
Πρέπει να σκύψουμε στο θέμα να το μελετήσουμε και να αποφασίσουμε. Πρέπει να καταλάβουν ακριβώς οι σύμβουλοι τι θα ψηφίσουν.
Δε μπορεί να γίνει προβλήτας με ενάμισι κρουαζιερόπλοιο. Είμαστε πίσω , στη Κεφαλονιά έχουν προβλήτα , έχουν πόσιμο νερό και αυτό, δε συμβαίνει εδώ,  γιατί εδώ δε συμφωνούμε.
Αν θέλετε να γίνει έργο εδώ είμαι. Αν δεν θέλετε να μη γίνει τίποτα, να μη γίνει.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ
Το θέμα έχει ωριμάσει στο  να γίνει δημοτικό λιμενικό ταμείο. Δεν έγινε μέχρι σήμερα, παρόλο που υπήρχαν προτάσεις από το δημοτικό συμβούλιο, να γίνει αυτή  η πράξη. Είναι από όλους αποδεκτό να γίνει δημοτικό λιμενικό ταμείο. Χρειαζόμαστε μία εισήγηση που να έχει νομικό πλαίσιο.
 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΣΣΙΜΑΤΗΣ
Εμείς δηλαδή, θα διατυπώσουμε ένα αίτημα προς τη κυβέρνηση  και θα ζητήσουμε τη μεταφορά .
Μας δόθηκε μία εισήγηση που λέει ένα γενικότερο πλάνο με έργα που πρέπει να γίνουν. Συμφωνούμε με τη μεταφορά