Μετά την επίσκεψη στο ΛΙΒΑ …

  • «Δυστυχώς αυτό που φοβόμουν πριν λίγους μήνες ότι θα γίνει,  δυστυχώς αυτό είδαμε . Μία ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΧΑΒΟΥΖΑ !»
  • «Δεν πρέπει να χάσουμε κι άλλο χρόνο για να φτάσει να κάνει ο κ.Αρετάκης το επιθυμητό ΑΝΟΙΓΜΑ  και στους άλλους συνδυασμούς . Θα πρέπει  να μας εμπιστευτεί…»

 
Χρήστος Πάστρας (ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΜΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ)
 
Δυστυχώς αυτό που φοβόμουν πριν λίγους μήνες ότι θα γίνει,  δυστυχώς αυτό είδαμε. Μία σύγχρονη χαβούζα.
Ένα μεγάλο μπράβο στους εργαζόμενους, που καθημερινά δουλεύουν στο ΛΙΒΑ ,για να διαχειριστούν τον όγκο απορριμμάτων που καθημερινά ανεβαίνει στο ΛΙΒΑ και που εμείς παράγουμε. Δουλεύουν σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Πραγματικά είναι ήρωες
Θα πρέπει η δημοτική αρχή να κινηθεί γρήγορα και να προσπαθήσει να προσεγγίσει ανθρώπους που θέλουν αι μπορούν να βοηθήσουν και να αρχίσει να εμπιστεύεται ανθρώπους.
Αυτή τη στιγμή είναι κλεισμένοι στον εαυτό τους και δεν έχουν κάνει κανένα άνοιγμα. Συμμετείχαμε στην εκλογική διαδικασία για να βοηθήσουμε όπως μπορεί ο καθένας μας να αλλάξουμε κάτι για το αύριο.
Η διαπίστωση για την εσωστρέφεια συζητείτε και ανάμεσα στους δικούς του συμβούλους. Ίσως φοβάται για τους δικούς του λόγους. Θα πρέπει όμως  να εμπιστευτεί…
Δεν πρέπει να χάσουμε κι άλλο χρόνο για να φτάσει να κάνει ο κ.Αρετάκης το επιθυμητό άνοιγμα και στους άλλους συνδυασμούς
Εγώ κάνω κάλεσμα σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να βάλουμε πλάτη και να βοηθήσουμε. Πρέπει να αφήσουμε απέξω τις μικροπολιτικές και να φύγουμε από αυτό το τέλμα , από αυτή τη κατάντια. Όχι να βάζουμε φρένο σε οποιαδήποτε προσπάθεια. Αν πετύχει ο κ.Αρετάκης θα είναι καλό για το νησί μας.
Όσοι ασχοληθήκαμε καλοπροαίρετα.  ασχοληθήκαμε, θέλουμε το καλό της Ζακύνθου και να γίνουμε μια γροθιά για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι.
Αλλιώς,  ήδη έχουμε τελειώσει.
Δεν έχει κάνει κανένα άνοιγμα σε καμία κατεύθυνση. Τουλάχιστον να έχουμε μια τυπική ενημέρωση, ώστε ή να πούμε την άποψη μας ή να βοηθήσουμε.
Πρέπει να μείνουν στο παρελθόν όλα. Σίγουρα οι συνδυασμοί έχουν ευθύνη. Ας προσπαθήσουμε τώρα, όλοι να βοηθήσουμε .
Ας αφήσουμε στην άκρη τη μικροπολιτική και να σκεφτούμε λίγο αυτό το νησί. Όποιος θέλει να βοηθήσει γιατί να μη βοηθήσει;
Όταν συνεχίσουμε όμως να σκεφτόμαστε το κόμμα, θα έχουμε πάλι τα ίδια και τίποτα δεν θα αλλάξει στη Ζάκυνθο. Από τα κόμματα χορτάσαμε…
Τι είδαμε στο ΛΙΒΑ
Είναι ένα μικρό ταξίδι να πας στο ΛΙΒΑ. Είχα επισκεφτεί το χώρο  προεκλογικά . Τώρα έχει δημιουργηθεί μία σύγχρονη χαβούζα, τα δεμάτια έχουν πολλαπλασιαστεί, δεν υπάρχει καμιάς μορφής ανακύκλωση και ούτε δρομολογείται τίποτα προς αυτή τη κατεύθυνση.
Ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες εργασίες, για να κατεβάσουν το βουνό, ώστε να χρησιμοποιήσουν και το υπόλοιπο κομμάτι. Δεν γίνεται καμία επεξεργασία των απορριμμάτων αλλά μία δεματοποίηση. Γίνεται μία απλή εναπόθεση στο έδαφος. Μεμβράνη δεν υπάρχει. Έχουν αρχίσει πλέον τα δέματα να διαλύονται. Την άνοιξη θα έχουν κλείσει 2 χρόνια και αυτή είναι η ζωή του πλαστικού.
Θα γίνει χαβούζα, χειρότερα από το ΣΚΟΠΌ
Είδαμε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα στέγαστρο, όλα τα μηχανήματα είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Απαράδεκτο αυτό που είδαμε. Τα χύμα σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί εκεί που είναι πάνω από 700 τόνους, τα στραγγίδια καταλήγουν στο υπέδαφος , στον υδροφόρο ορίζοντα.
Θα καταλήξουμε ,να αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό για να κάνουμε μπάνιο στο σπίτι μας. Αν δεν βάλουμε φρένο τώρα, το τέλος μας έχει φτάσει.
Όταν όλοι ξέρουμε ότι από εκεί ξεκινά ο υδροφόρος ορίζοντας και δεν υπάρχει κανένα μέτρο, είναι θέμα χρόνου πότε θα φτάσει το αποτέλεσμα όλης αυτής της ιστορίας στις βρύσες των σπιτιών μας.
Δεν θεωρώ ότι στη νέα δημοτική αρχή δεν είναι ικανοί, έχουν αναλάβει μόλις ένα μήνα, αλλά οι αρμοδιότητες που έχει ο καθένας είναι πάρα πολλές. Απίστευτες αρμοδιότητες κι αυτό ,διότι δεν εμπιστεύονται κανέναν άλλον.
Το επόμενο βήμα μετά τις επαφές και τις συναντήσεις είναι συνάντηση με το  κ.Αρετάκη
Μετά την επίσκεψη στο ΛΙΒΑ είχαμε συνάντηση με το ΒΡΑΧΙΩΝΑ. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, συμμεριζόμαστε τις απόψεις τους έχουμε την ίδια γραμμή
Οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις πρέπει να σταματήσουνε, είναι αυτές που πληρώνει τόσα χρόνια ο ζακυνθινός λαός
Πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα από τη δημοτική αρχή η οικιακή ανακύκλωση, ώστε να μειώσουμε τον όγκο που καθημερινά φτάνει στο ΛΙΒΑ.
Η προεργασία να γίνεται στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Θα πρέπει να κατασκευαστούν τα μπλοκια, να χρησιμοποιηθούν, να πιάσουν και τόπο
Εμείς προεκλογικά δεν είπαμε κανένα ψέμα και γι αυτό δεν ψηφιστήκαμε
Απευθυνόμενος στον κ. Αρετάκη ,επειδή ανέφερε ότι φτιάχτηκε ο βιολογικώς στο ΣΚΟΠΟ, και τα λύματα πηγαίνουν εκεί ,ε επεξεργάζονται και μετά πάνε στο Βιολογικό, τον ρώτησα αν γνωρίζει ότι ο αγωγός καταλήγει στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη.
Δυστυχώς δεν είχε την ενημέρωση που έπρεπε να είχε. Δεν τον έχουν ενημερώσει σωστά για το που καταλήγει ο κεντρικός αγωγός. Από τις απαντήσεις του κατάλαβα ότι δεν το γνώριζε
Του είπα ότι θα έπρεπε να είχε κινηθεί πιο γρήγορα να είχε αλλάξει τα συμβούλια για να έχει καλύτερη ενημέρωση.  Δεν είναι σωστό ένα μήνα μετά να μην έχει ενημερωθεί.
Το μόνο που τους νοιάζει είναι αν θα είναι στην επόμενη διοίκηση, αλλά όχι να ενημερώσουν το δήμαρχο. Απορρίμματα και λύματα για τη Ζάκυνθο είναι στην ίδια κατηγορία.

 

 

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΛΙΒΑΣ!»

Μετά την σύσκεψη  στο πρώην Δημαρχείο Αλυκών …

  • «ΒΡΑΧΙΩΝΑΣ και τοπικό συμβούλιο έχουμε την ίδια άποψη. Είμαστε απέναντι στο ΛΙΒΑ, πρέπει να κλείσει. Είπαμε στους κ.Κασσιμάτη και Πάστρα, να επισκεφτούν το Δήμαρχο να του θέσουν αυτά που είδαν στο ΛΙΒΑ, ο καθένας να πάρει την ευθύνη του και να λέει αυτά που πραγματικά βλέπει στο ΛΙΒΑ»
 Σταύρος Σκιαδόπουλος  (ΒΡΑΧΙΩΝΑΣ)

 Aνέβηκαν στο ΛΙΒΑ ο κ.Κασσιμάτης με το κ.Πάστρα και κάποιους άλλους από τα ψηφοδέλτια τους και μετά είχαμε συνάντηση στο κοινοτικό γραφείο Κατασταρίου.
Εκεί κάναμε μία κουβέντα και οι απόψεις οι δικές μας ήταν αυτό που  ακριβώς που είδαν στο ΛΙΒΑ, μάλιστα κάποιος είπε ότι μετά την επίσκεψη αυτή, σκέφτεται να πάρει την οικογένεια του να φύγει από το νησί.
Ο ΛΙΒΑΣ είναι ανεξέλεγκτος , δύσκολα θα μπορεί να έχει επιστροφή.
Σήμερα με μεγάλη έκπληξη  άκουσα αυτούς που ανέβηκαν επάνω γιατί δεν υπάρχει στέγαστρο. Μα δε μπορεί να γίνει. Και αυτά που έχουν γίνει έπρεπε να είχαν κατεδαφιστεί.
Έφτασε ό κόμπος στο χτένι. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη άποψη από αυτή του ΒΡΑΧΙΩΝΑ. Συμφωνήσαμε μετά από κουβέντα σε κάποια πράγματα.
Παρών ήταν και ο τοπικός πρόεδρος .... σύλλογος και τοπικό συμβούλιο έχουμε την ίδια άποψη. Είμαστε απέναντι στο ΛΙΒΑ, πρέπει να κλείσει. Είπαμε στους κ.Κασσιμάτη και Πάστρα, να επισκεφτούν το Δήμαρχο να του θέσουν αυτά που είδαν στο ΛΙΒΑ, ο καθένας να πάρει την ευθύνη του και στο λόγο του να λέει αυτά που πραγματικά βλέπει επάνω.
Επιτέλους, πρέπει οι ζακυνθινοί να συνεννοηθούμε μεταξύ μας.Thomas Cook: «Στα 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ η  ΖΗΜΙΑ στη Ζάκυνθο»

Χριστίνα Τετράδη (Αντιπρόεδρος ΞΕΕ & Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά)

Πραγματικά δημιούργησε μεγάλο πλήγμα η Thomas Cook σε όλη την Ελλάδα αλλά στο ιόνιο έχουμε το πιο βαρύ κομμάτι
Έχουμε βγάλει από το ΞΕΕ όλη την Ελλάδα και αποδεικνύεται ότι ποσοστιαία είναι κατά 48 %  εξαρτώμενα τα ιόνια νησιά από την Thomas Cook.
Ενώ οι συνολικές απώλειες για όλη την Ελλάδα είναι 315 εκατομμύρια, στα ιόνια νησιά  είναι στα 78 εκατομμύρια  και στη Ζάκυνθο στα 38  εκατομμύρια  
Η κυβέρνηση αντέδρασε από τη πρώτη στιγμή, έδωσε κάποια μέτρα πρέπει να δούμε όμως πως μπορεί να ενδυναμώσει η κατάσταση στις επιχειρήσεις,  που άθελα τους έχουν πληγεί.
Είναι πολύ σημαντικό να κερδίσουν το χρόνο της αγοράς, αυτές οι επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους αλλά και για την ίδια την κοινωνία.
Εμείς στο ΞΕΕ αυτό που θα κάνουμε είναι ότι επεξεργαζόμαστε κάποια δέσμη μέτρων, που μπορούν να στηρίζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων,  κάτι που μεταφέρεται γενικότερα και στην οικονομία

Τα 315 εκατομμύρια, είναι οι απώλειες του 2019  από την πτώχευση της Thomas Cook.  Οι εκτιμώμενες απώλειες αφίξεων και διανυκτερεύσεων  για το 2020  προσεγγίζουν το 1 δις , δηλαδή 2,5 δις ευρώ για όλη την οικονομία με βάση το τουριστικό πολλαπλασιαστή, στο Ιόνιο  σε 300 εκατομμύρια και στη Ζάκυνθο στα 100 εκατομμύρια
Συγκεκριμένα τα συμβόλαια που χάνονται είναι στα 2.5 δις ευρώ, στα ιόνια νησιά στα 700 εκατομμύρια, ενώ στη Ζάκυνθο για το 2020 είναι στα 250 εκατομμύρια. Άρα μιλάμε για πολύ υψηλά ποσά. Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων.

Τονίζουμε σαν ΞΕΕ,  την ύπαρξη μίας μεγάλης συμμαχίας,  με δήμους,  φορείς, υπουργείο τουρισμού,  κυβέρνηση , και με συνέργειες να αλλάξει το τουριστικό μοντέλο για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα.
Ένα από τα μέτρα που συζητάμε είναι η στήριξη των τραπεζών όπως και με το ΕΤΕΑΝ. Επίσης συζητάμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ρευστότητας, να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις σε όσους έχουν δάνεια ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ενταχθούν και πάλι στην αγορά.
Όλο το υλικό που λάβατε σήμερα, με τα αποτελέσματα,  στάλθηκαν και στη περιφέρεια και παρουσιαστήκαν στο περιφερειακό το σαββατοκύριακο και ζητήσαμε να γίνει ψήφισμα για τα μέτρα στήριξης
Θεωρώ ότι μέσα στο σαββατοκύριακο θα γίνει άλλη μια παρουσίαση για να καταλάβουμε πάλι τι μας συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουμε.Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη εκπομπή  στο http://www.ionianradio.gr/index.php/last