ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

 
Γιώργος Στασινόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Ζ)

Είναι το 6 διεθνές συνέδριο πολιτικής προστασίας αυτό που έγινε στη Κέρκυρα και που  κάθε χρόνο πραγματοποιείται   και σε άλλο σημείο.  Τα  θέματα είναι ανάλογα με το τι γίνεται σε κάθε περιοχή
Εμείς είχαμε τα πρόσφατα φαινόμενα των πυρκαγιών και όπως κι εσείς γνωρίζεται, όλος ο μηχανισμός κινήθηκε αποτελεσματικά .
Στο συνέδριο ακουστήκαν και  θέματα πλημμύρων , ζημιών από φυσικά φαινόμενα κλπ
Η τοποθέτηση της Ζακύνθου, είχε να κάνει με διαπιστώσεις που απέρρεαν από πραγματικά γεγονότα και  τα όποια διαχειριστήκαμε μαζί με τη περιφερειάρχη και υπηρεσιακούς παράγοντες . Υπήρχε ιδιαιτερότητα στο συντονισμό, κάτι που ήταν πολύ σημαντικό.
Για κάποιους η πυρκαγιά στο Κερί μπορεί να φαίνεται μια απλή φωτιά. Δεν ήταν. Εμείς είχαμε τη θέληση και τη διάθεση, αλλά τα πάντα έκανε η κεντρική πολιτική προστασία. Συντονίζαμε μαζί τους τη κατάσταση
Στο Κερί που είχε στηθεί το συντονιστικό και που προσπαθήσαμε να σώσουμε το χωριό, ήμασταν σε θέση που δεν υπήρχε δρόμος διαφυγής. Αν γινόταν κάτι , δεν θα μπορούσαμε να διαφύγουμε. Είχαμε πέσει επάνω σε αυτό που συνέβαινε και προσπαθούσαμε να βρούμε λύσεις
Καταλήξαμε, ότι πρέπει η υπηρεσία της πολιτικής προστασίας, να εκπαιδεύεται, όπως πρέπει και οι αιρετοί να εκπαιδευόμαστε. Κληθήκαμε να δώσουμε εντολές, για ένα τέτοιο γεγονός, στο οποίο δεν είχαμε καμία εξειδικευμένη γνώση.
Τα καταθέσαμε αυτά στο συνέδριο. Ήταν παρών και η  γενική γραμματέας νησιωτικής πολιτικής,  που συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κληθήκαμε ξαφνικά  να διαχειριστούμε μία κατάσταση μόλις που είχαμε αναλάβει και το πιο σημαντικό είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν ξέρουμε ποιος διαχειρίζεται τι , ποιος δίνει εντολές. Στις 15/8 στη φωτιά του Κοιλιωμενου καλούμε υδροφόρα του  δήμου, η οποία ήρθε, έμεινε σταθερή όπως της ζητήθηκε σε κάποιο σημείο,  αλλά μετά από ώρες που έπρεπε να μετακινηθεί, ο οδηγός της είχε σχολάσει
Κληθήκαμε να πληρώσαμε και τα βυτιοφόρα που πήγαν στη φωτιά του ΦΟΔΣΑ. Δεν ξέραμε αν ήταν στην δική μας αρμοδιότητα , αλλά θα το κάνουμε ξανά αν χρειαστεί, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές
Μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός, που ο οδηγός σχόλασε, γι αυτό όμως ζητάμε συγκεκριμένο κωδικό διαχείρισης, για όλα τα θέματα.
Βεβαίως τα προβλήματα είναι πάρα πολλά.  Υπάρχουν και άλλα γεγονότα με φυσικά ή καιρικά φαινόμενα που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Όλα αυτά θα πρέπει να κωδικοποιηθούν.
Υπάρχουν τμήματα μονοπρόσωπα πολιτικής προστασίας ανά την Ελλάδα. Μόλις ανέλαβε ο κ.Χαρδαλιάς, ανακάλυψε πως έκλεινε το μεσημέρι, η γραμματεία πολιτικής προστασίας. Όμως τα προβλήματα δεν έχουν ωράριο, δεν έχουν βάρδιες. Οι προϊστάμενοι πολιτικής προστασίας σε όλα τα ιόνια νησιά δεν είχαν το δικαίωμα ούτε να οδηγήσουν υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Τα ακραία φαινόμενα δεν γίνονται στη πλατεία Σολωμού. Άρα χρειάζονται ειδικά αυτοκίνητα
Δε λέω τι κληρονόμησα από την απερχόμενη διοίκηση της ΠΕΖ,  γιατί σίγουρα επί Λευτέρη Νιοτόπουλου ο ίδιος εντόπισε τα προβλήματα που υπήρχαν στην αντιπλημμυρική προστασία και προσπάθησε να τα διαχειριστεί.
Η πολιτική Γαλιατσάτου ξέρουμε ποιο είναι το αποτελέσματα της. Όμως ο Λευτέρης ξεκίνησε τη προσπάθεια που εμείς τώρα την εξετάζουμε, ώστε να το αξιολογήσουμε και να το βελτιώσουμε
Δεν είμαστε μηδενιστές και γι αυτό δε χρειάστηκε να υπάρχει μεταβατική περίοδος
Είχα πει ότι αν εκλεγούμε, δε θα χρειαστεί περίοδος χάριτος. Ξέραμε από την επόμενη ημέρα πως  να λειτουργήσουμε τη περιφέρεια
Έχουμε καθαρίσει τα περισσότερα ρέματα ποτάμια , χαντάκια, χείμαρρους. Καθίσαμε, αγωνιστήκαμε και φτάσαμε σε ένα καλό σημείο σήμερα. Φυσικά χρειάζεται και προσωπικό και εξειδικευμένο προσωπικό.
Όταν ανέφερα στο διεθνές συνέδριο στη Κέρκυρα,  ότι πρέπει και οι αιρετοί να εκπαιδευόμαστε τη στιγμή που καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις η  γενική γραμματέας νησιωτικής πολιτικής,  μου έδωσε συγχαρητήρια.
Η πολιτική προστασία, πρέπει να είναι ανεξάρτητη από πολιτικές αποφάσεις , πρέπει να έχει μία συνέχεια, πρέπει να υπάρχει γενική γραμματεία . Πρέπει επίσης , να συσταθεί διεύθυνση πολιτικής προστασίας, με προσωπικό που θα εκπαιδεύεται.
Σίγουρα χρειάζεται εξειδίκευση, εκπαίδευση, γνώση των καινούργιων  μεθόδων αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΙΝ
 Στις 18/11 θα έχουμε στη Ζάκυνθο τη γενική γραμματέα νησιωτικής πολιτικής και τη κ. Κράτσα και θα κουβεντιάσουμε πάνω στα προβλήματα αλλά  την εξωστρέφεια των ιόνιων νήσων
Ανακοινώσιμο είναι, ότι δεν έχουμε κόψει κανένα έργο, τα έχουμε εξελίξει και βελτιώσει, όπου είχε προγραμματιστεί  ασφαλτόστρωση, την  έχουμε κάνει και με το παραπάνω. Έχουμε κάνει αρκετά χιλιόμετρα, με νέους τάπητες.
Στα αντιπλημμυρικά έχουμε τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος. Έχουμε ολοκληρώσει το κομμάτι στο γεφύρι στα Πηγαδάκια , έχουν καθαριστεί όλοι οι χείμαρροι και τα  ποτάμια και είμαστε έτοιμοι .
Τη προηγούμενη εβδομάδα καταθέσαμε δελτία για μελέτες του 1 εκατομμύριου. Μιλάμε για έργα οδοποιίας και υποδομών, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ
Καταθέσαμε τεχνικά  δελτία, για κόμβο Λούμπα -Άγιο Χαραλάμπη,  για κυκλικό κόμβο στον Αγιο Χαραλάμπη, στη Λουμπα ώστε να μην υπάρχουν φανάρια αλλά συνεχής ροή για να μπορέσει να αποσυμφωρηθεί η πόλη
Καταθέσαμε τεχνικό δελτιο και για παράκαμψη στον Άγιο Δημήτριο. Ότι παράκαμψη και να κάνουμε δεν θα είναι μόνιμη. Έχουμε ζητήσει να μετακινηθεί προς τα δεξιά, να σκεπάσουμε χαντάκι  που υπάρχει. Ο δρόμος θα ανοίξει γύρω στ α 2 μέτρα. Αυτό όμως το χειρίζεται το τοπικό συμβούλιο Αγίου Δημήτρη και κοιτάμε και για μία παράκαμψη, εκτός του συγκεκριμένου δρόμου.
Σύνδεση Αλυκών με δρόμο Κατασταρίου. Θα ολοκληρωθεί το ένα κομμάτι, το καταθέσαμε πριν μία εβδομάδα.
Δουλεύουμε σιωπηρά αλλά παραγωγικά. Το αποτέλεσμα μας, θα κριθεί στο να κάνουμε έργα. Η άποψη  μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και συνδιαχείριση ,με όλους τους φορείς.
Πλέον εφόσον προχωρήσουν θα κριθούν. Η επιθυμία μας και ο στόχος μας, είναι να εγκριθούν ώστε να ξεκινήσουν οι μελέτες για να έχουμε τα έργα.
Κάποια στιγμή πρέπει να σχεδιάσουμε , να μελετήσουμε και αν χρειαστεί να απαλλοτριώσουμε και να ενώσουμε Τσιλιβί – Πλάνο με Γαϊτάνι . Δεν υπάρχει ούτε μία μελέτη για το συγκεκριμένο έργο και γι αυτό είμαστε εδώ, για να ξεκινήσουμε το πρώτο βήμα.
Και δε μιλάω για τα άλλα έργα, όπως το  μάστερ πλαν… Οσο αφορά αυτό το κομμάτι είμαστε σε συζήτηση με το Δήμο , το βουλευτή , τους φορείς αι πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Υπολογίζω πολύ πιο σύντομα από 1 χρόνο
Η άποψη μου είναι ότι στον Άγιο Διονύσιο δε βολεύει και μήπως πάει στη 3η λύση της κ.Φράγκου , λύση  στην οποία εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή.
Προσπαθούμε να στρογγυλέψουμε όλα τα προβλήματα
Στον μόλο Αγ. Διονυσίου και Αγ. Νικολάου γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα έργο, με το όσο δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Η κ.Κράτσα ξέρουμε τι παρέλαβε από το κ.Γαλιατσάτο, ο οποίος τώρα πληρώνει το «έργο του»...
Η κ. Κρατσα βάζει τις βάσεις για αναπτυξιακή πορεία, για νέο ξεκίνημα και νέους αγώνες. Έχει αναλάβει η ίδια, το τομέα τουρισμού. Αυτό σηματοδοτεί σε όποιους αρέσει και σε όποιους δε θέλουν να το συνειδητοποιήσουν ότι είναι το νούμερο 1, ο τουρισμός ,στα ιόνια νησιά.
ΕΘΠΖ
Ήταν επαφή και εθιμοτυπικού χαρακτήρα, αλλά ήταν και συνέχεια συνάντησης στο υπουργείο  περιβάλλοντος,  σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και όλοι οι φορείς να έρθουν στη διαχείριση της περιφέρειας
Είμαστε σε διαβούλευση αυτή τη στιγμή. Όλοι οι φορείς συνεργάζονται αποκλειστικά με το υπουργείο, εμείς έχουμε τις υποδομές, τις τεχνικές υπηρεσίες και θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτούς τους φορείς ως αναπτυξιακά εργαλεία.
Όταν οι φορείς ανήκουν στις περιφέρειες θα έχουν καλύτερη διαχείριση. Η διαφωνία μας με το κ.Κουτσούμπα, ήταν ότι το πάρκο μας, είναι όχι απλό τοπικό, αλλά εθνικό.
Η κυβέρνηση έχει δώσει σαφείς εξηγήσεις και έχει πει, ότι αν δε δούμε πως θα εξελιχτούν οι νέοι δήμοι δεν μπορούν να πάρουν για να διαχειριστούν λιμενικά ταμεία
 Σήμερα είχαμε στη Κέρκυρα και μία πολύ σημαντική συναντηση με τον κ. Ασπιώτη, το κ. Λυκουργιώτη και τον αντιδήμαρχο τον κ. Κουτσογιάννη, όπου έγινε  ενημέρωση για προγράμματα τα οποία  είναι σε καλό επίπεδο
Ο κ.Ασπιώτης,  για το θέατρο έδωσε εντολή στο κ.Κουτσογιάννη, να το κλείσει το θέμα και να ολοκληρωθεί το έργο , αλλιώς θα υπάρχουν οι νομικές συνέπειες.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Πολύ η δουλειά σ τη περιφέρεια, σημαντική έλλειψη οργάνωσης ως προς τη διοίκηση
Η ΠΕΖ έχει 6 δ/νσεις και 2 ανεξάρτητα τμήματα, όποτε ο συντονισμός σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση,  χρειάζεται κόπο και συνεργασία
Είναι δίπλα μου το προσωπικό και είμαι δίπλα τους και από κοινού προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα  μας.
 
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Οι υπάρχουσες συνθήκες και οι ανάγκες μιας περιοχής πρέπει να διαμορφώνουν και τις τελικές επιλογές της κυβέρνησης, ως προϋπόθεση συζήτησης  για τον τρόπο και τις υποδομές φιλοξενίας προσφύγων, εάν αυτό συμβεί.
Αναφορικά με τη  δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων  ,δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τη πλευρά του αρμόδιου υπουργείου και των αρμόδιων υπηρεσιών, άρα δε μπορώ να εκφράσω και μία ολοκληρωμένη άποψη.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη φιλοξενία προσφύγων. Βέβαια σε κάθε περίπτωση δε πρέπει να φτάνουμε στα άκρα, αποστρεφόμενοι την ανάγκη υποστήριξης, δοκιμαζόμενων λαών.