ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΘΩΝΑΙΟΥ (Θεματική αντιπεριφερειάρχης οικονομικών – πολιτισμού ΠΙΝ) , ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ ΣΤΟ IONIANRADIO.GR , ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΟΥ ΕΓΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ: «ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΙΝ ΑΠΌ ΤΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟ, ΤΟΤΕ ΠΟΥ Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΥΠΕΓΡΑΦΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ;» - ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΗΣ : «ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑI ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ , ΟΤΑΝ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ»
Η Κ.ΜΟΘΩΝΑΙΟΥ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ…
"Ήταν ίσως η πιο δύσκολη συμμετοχή μου σε περιφερειακό συμβούλιο
Στο παρελθόν είχαμε πολλά δημοτικά συμβούλια με αντιδράσεις αυτό όμως ήταν κάτι πρωτόγνωρο
Η κ.Μπαλού,  το έφερε θέμα, στο περιφερειακό στη Κεφαλονιά και έγινε κάτι ανάλογο όπως το 2017
Συμμετείχαν οι πολίτες… τα περιφερειακά συμβούλια είναι ανοιχτά, ο πολίτης που μας στέλνει εκεί , έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει και να πει και την άποψη του
Ήταν εκεί περίπου στα 300 άτομα.
 
Αρχικά όμως να σταθούμε στην ανακοίνωση των συλλόγων ξενοδόχων
Είναι απορίας άξιο , γιατί εγκαλούν την περιφερειάρχη;
Προκύπτει ότι πήρε απόφαση υπέρ των υδρογονανθράκων ή υπέγραψε σύμβαση εξόρυξης , το περιφερειακό συμβούλιο;
 
Δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το έκαναν στη προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση, τότε  που ο Σταθάκης έβαζε την υπογραφή του; Γιατί ο κ. Γαλιατσάτος δεν έκανε τότε δημοψήφισμα;
 
Καλεστήκαμε στο περιφερειακό όχι για να πούμε ναι ή όχι, αλλά σε μία συζήτηση. Το θέμα θέλει ειδική γνώση , για αυτό η περιφερειάρχης ,ζήτησε να είναι στο περιφερειακό συμβούλιο η γ.γ φυσικού πλούτου και υδρογονανθράκων, ο γεν.δ/ντης περιβάλλοντος και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας αξιοποίησης υδρογονανθράκων, όπου τέθηκαν ερωτήματα και δόθηκαν απαντήσεις. Επιπλέον έγιναν αναφορές στη παρακολούθηση της σεισμικότητας στην περιοχή. Ζητήθηκε να λειτουργήσει το παρατηρητήριο, αν γίνουν και όταν γίνουν εξορύξεις και να έχει εκπροσώπηση η περιφέρεια..

Σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, αποφάσισε κατά πλειοψηφία,  στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί διαχρονικά από τις κυβερνήσεις της χώρας και ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή για την πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη της σταδιακής απεξάρτησης της χώρας από την κοστοβόρα εισαγωγή ενέργειας προς την πορεία μετάβασής της στην καθαρή ενέργεια, θέτει απαράβατες προϋποθέσεις, όπως αυτές τέθηκαν κατά το παρελθόν από προηγούμενα Περιφερειακά Συμβούλια, που είχαν στόχο την πρόληψη και διαφύλαξη της περιοχής της Περιφέρειάς μας από οποιοδήποτε κίνδυνο που θα μπορούσε να προκληθεί από την ενέργεια αυτή.
Είναι μία απόφαση που πήρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ.Σταθακη το 2017. Εμείς δεν πήραμε καμία απόφαση. Ο κόσμος έπρεπε να μιλήσει .
Η απόφαση που πήραμε που θα σταλεί; Δεν μας ζητήθηκε κάτι. Δεν μας ζητήθηκε να γνωμοδοτήσουμε από τη κυβέρνηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
 
Προχωρώντας περαιτέρω στο πλαίσιο αυτό, θα απαιτήσει από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές, την συμμετοχή της ΠΙΝ στο «Παρατηρητήριο», ώστε να διασφαλίσουμε την πλήρη ενημέρωσή, αναφορικά με την πρόοδο της τεχνικής διαδικασίας, με στόχο την εξασφάλιση στον απόλυτο βαθμό της μη ύπαρξης του ελαχίστου διακυβεύματος σε οποιοδήποτε θέμα, των συμφερόντων των Ιονίων Νήσων.
Παράλληλα να εξασφαλισθεί η οικονομική ωφέλεια της ΠΙΝ με την καταβολή των προβλεπόμενων νομοθετημένων πόρων, προς όφελος των πολιτών των Ιονίων Νήσων και επιπλέον την άμεση λειτουργία του Ταμείου που έχει δημιουργηθεί για την ευημερία των Ελλήνων Πολιτών, με τη διοχέτευση εθνικών πόρων και την ανάπτυξη της χώρας κατά το πρότυπο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
 
Εγώ δεν είμαι υπέρ των εξορύξεων όταν αυτές θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Όμως με τις μελέτες που έχουν γίνει θεωρώ ότι δεν θα γίνει τίποτα στο νησί μας.
Διάβασα του  Τσελέντη τις δηλώσεις. Τα βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
Εάν και εφόσον φτάσουμε στις εξορύξεις πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να σέβεται το τουρισμό, γιατί είμαστε σεισμογενής περιοχή
Είναι ένα θέμα που θέλει ειδική γνώση και γι αυτό έφερε και τους ειδικούς
.
Τοπικές κοινωνίες, περιβάλλον, τουρισμός και πολιτισμός δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση πως είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο της περιοχής μας, το οποίο και εμείς θα διαφυλάξουμε σε μια αδιαπραγμάτευτη βάση".

Ολόκληρη την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε στο :  http://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ 29/11/2019)