ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Χρήστος Ξένος - Καπετάνιος (Επιχειρηματίας Ξενοδόχος)
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ, Ο Κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΕΝΟΣ-ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ, ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΟ IONIANRADIO.GR, ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ, ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ «ΣΚΛΗΡΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ», Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΠΗΧΕΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ, ΕΝΩ ΕΠΕΣΗΜΑΝΕ ΌΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΆΡΞΕΙ …. ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΣΗΜΕΙΟ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο Κ. ΞΕΝΟΣ ΈΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΤΙ « Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΕΝΑ ΑΘΛΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ… ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ»
ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΕΚΤΕΝΩΣ , ΣΤΟ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ, ΚΑΝΟΝΤΑ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΕΥΘΕΩΣ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ SLOTS, ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΕΝΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΕΔΩΣΕ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
ΤΕΛΟΣ ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΗΚΕ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ , ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΕΝΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ,ΟΠΩΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ. ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΔΗΛΩΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ «Επί της ουσίας είναι μια ένωση και κρατάς και τους συλλόγους. Αν φτιάξεις ένα σύλλογο και ατονήσουν οι υπόλοιποι, δεν θα υπάρχει η ίδια ενεργητικότητα.
Με ενδιαφέρει πολλά άτομα από πολλούς διαφορετικούς χώρους , ενεργά άτομα και προέδρους εναλλάξ από τις περιοχές, ώστε να μην δημιουργείται καθεστώς αντιπαλότητας. Ούτε θα είναι ο πρόεδρος του συλλόγου Λαγανά για παράδειγμα και πρόεδρος της διοικούσας. Όχι ένας για πολλές προεδρίες που θυμίζει σύστημα απολυταρχικό
Εμένα δεν με χαλάει η ένωση, όμως προσπαθώ να ενεργοποιήσω περισσότερους ξενοδόχους και αν δε λειτουργήσει η διοικούσα επιτροπή , τότε ας πάει ο χώρος μας, σε μια ενιαία ‘Ενωση Ξενοδόχων»

Χρήστος Ξένος - Καπετάνιος (Επιχειρηματίας Ξενοδόχος)

 Υδρογονάνθρακες

Από εποχής Κώστα Καραμανλή είχε αρχίσει το θέμα των εξορύξεων. Η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου συνέχισε το θέμα ένθερμα με τον Μανιάτη. Στη συνέχεια το προχώρησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μετά ο Τσίπρας προχώρησε σε συμβάσεις

Οι περιφερειακές αρχές, αντέδρασαν όσο αντέδρασαν αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι. Τώρα είναι τετελεσμένο το γεγονός. Βεβαίως, οφείλουν να μας ενημερώσουν και να έχουμε άποψη και κανένας μας δεν θέλει τις εξορύξεις στο ιόνιο. Να σκεφτούμε όμως ότι αν πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη,  δεν πρέπει όλοι να λέμε όχι εγώ.

 Είναι αυστηρή λέξη, το «εγκαλούν» και δεν νομίζω οι σύλλογοι ξενοδόχων, είχαν τη πρόθεση να τη συγκαλέσουν, για  να τη συνετίσουν.  Θελουμε όλους τους νέους άρχοντες της περιοχής μας να τους στηρίξουμε, δεν τους επαινούμε , τους κρίνουμε. Κανείς δεν είχε πρόθεση να κόψει κεφάλια. Μπορεί να γίνει και αυτό να βγει μια νέα διατύπωση, πιο ήπια και η οποία θα λέει οπωσδήποτε ότι κανένας ιόνιος πολίτης, δεν θέλει εξορύξεις στη περιοχή. Ίσως αυτή η διατύπωση να είναι αυστηρή. Σαφές όμως είναι, ότι δεν θέλουμε και τις εξορύξεις στο ιόνιο, αλλά δεν μπορούμε όμως και να πούμε όχι, στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

 Αυτό που προέχει, είναι να υπάρξουν διασφαλίσεις, αν γίνουν οι εξορύξεις, γιατί δεν είναι και εύκολο να πούμε ότι θα καταφέρουμε να το αποτρέψουμε, να γίνουν με προϋποθέσεις που θα είναι διασφαλισμένη η περιοχή μας.

Έχω πλησιάσει μηχανή εξόρυξης στην Αμερική  και δεν μυρίζει καθόλου. Το πιο σημαντικό θα ήταν να πληρώνεται ένα υψηλό ασφάλιστρο που θα πάει εις βάρος της ζημιάς αν ποτέ προκύψει ζημιά. Το ασφάλιστρο είναι το καλύτερο από όλα σε όλα τα επίπεδα.

 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Έχω τη γνώμη, ότι ο δήμος πρέπει να επιβάλει, η ανακύκλωση να γίνεται στη πηγή των ξενοδοχείων. Και αν θέλει να δώσει κίνητρο με μείωση τελών . Αλλά ακόμη και να μη συμβεί αυτό, να γίνεται ανακύκλωση στα ξενοδοχεία. Πέρυσι είχαμε μία αύξηση σαν κλάδος 40% στα τέλη. Ας μην έχουμε μείωση αλλά να γίνεται ανακύκλωση στους χώρους μας.

 Είχαμε μιλήσει με το κ. Αρετάκη πριν αναλάβει δήμαρχος. Είχαμε μιλήσει για το θέμα , διαχείριση εργολάβοι δημοσίων έργων. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία αταξία στη  σχέση κράτους – εργολάβου. Είναι ένας μεγάλος βραχνάς που θέλει ο Αρετάκης να σπάσει αυτό το απόστημα. Φοβάμαι όμως, μη κάνοντας «την εγχείρηση γίνει κάποια ζημιά στον ασθενή». Πρέπει να υπάρξει μία μέση λύση.

Επειδή είναι ακόμη αρχή, γιατί λίγο διάστημα είναι που έχει αναλάβει, θα είμαστε άδικοι αν τον κρίνουμε αυστηρά. Ας τον αφήσουμε να οργανώσει λίγους ακόμη μήνες τη σκέψη του  και τις πράξεις του.

Στην Ελλάδα είναι κράτος εν κράτη, το θέμα των απορριμμάτων και θέλει πολύ λεπτή προσοχή, μη πάμε κόντρα στο ρεύμα, που είναι άθλιο. Ναι στο περιορισμό της λαμογιας, ναι στο περιορισμό της αθλιότητας. Με προσοχή όμως,  μήπως αυτό το σύστημα είναι ισχυρό και μας οδηγήσεις σε προβλήματα.

 Τα slots είναι οι άδειες προσγείωσης-απογείωσης, που είναι προς το παρόν 50 πτήσεις  την ημέρα. Η ζήτηση είναι για 80 πτήσεις,  χωρίς να διαφημιστούμε περισσότερο αλλά δε μπορεί  το αεροδρόμιο της Ζακύνθου να εξυπηρετήσει. Η fraport  έχει την οικονομική ευχέρεια  να το αλλάξει, όμως εμπλέκονται 2-3 υπουργεία για να προχωρήσει στην αποκατάσταση του ραντάρ. Ο Φιλιποπολλίτης προσπάθησε πριν 2-3 χρόνια για την εγκατάσταση του ραντάρ και δεν τα κατάφερε. Υπάρχουν και tour operator που λένε ότι προσπαθούν να έρθουν και δεν υπάρχουν slots.

Όμως η Ζάκυνθος, έχει περιθώρια να δεχτεί τoυς παραπάνω επισκέπτες;  αναφέρομαι σε οργάνωση και υποδομές. Π.χ στο Λαγανά έχει μείνει ένας δρόμος εδώ και 50 χρόνια. Λείπει βούληση και οργάνωση. Ας  δούμε πετυχημένους  περιορισμούς όπως η Μαγιόρκα που  δέχεται 24 εκατομμύρια κόσμο. Ούτε κυκλοφοριακό υπάρχει και δέχεται 24 εκατομμύρια ένας τόπος λίγο μεγαλύτερος από τη Ρόδο.

 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η ίδρυση του δεν θα ήταν άσχημο. Όμως πως θα οργανωθεί; Αυτονόητα που μπορούν να γίνουν σε λίγες ημέρες, όπως να μην μπαίνουν αυτοκίνητα στη πόλη παρά ο δήμος να  βάλει mini bus ή να μπουν λεωφορεία ξενοδοχείων , που είναι παροπλισμένα το χειμώνα και να μην επιτρέπεται στη παραλιακή το παρκάρισμα.

Πολιτική απόφαση θέλει. Ο Πάνος Λιβέρης είναι καλό μυαλό, το έχουμε κουβεντιάσει και μπορούσε να γίνει χωρίς κόστος και να βλέπουμε να πλημυρίζει η πόλη με ποδήλατα και mini bus. Άρα λείπει η πρωτοβουλία. Θα μπορούσαν να υπάρχουν 200 ποδήλατα δωρεάν. Πρέπει να φέρουμε εδώ το δήμαρχο Τρικάλων, να μας διδάξει, που ό άνθρωπος έχει απογειώσει τα Τρίκαλα. Έχω σκεφτεί να τον καλέσω το Πάσχα, με 5 λεωφορεία δημότες του, τους οποίους θα φιλοξενήσω εγώ.

Ελπίζω ο κ.Αρετάκης με τη βοήθεια και  των υπολοίπων συνδυασμών να βοηθήσουν στην εξέλιξη.

 ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

Πάντα θα λέω την άποψη μου με ένα παράδειγμα.

Ο τ.υπουργός τουρισμού κ.Σκουλάς είχε καλέσει τους πρόεδρους των ενώσεων πανελλαδικά . Είχα πάει κι εγώ και μας ρώτησε για τα προβλήματα των περιοχών μας. Μιλήσαμε όλοι αλλά  ο ίδιος  δε μίλησε καθόλου. Μας είπε μόνο  μία φράση, «θα πάτε στα μέρη σας και σε επίπεδο χωριού θα κάνετε συλλόγους. Θα οργανωθείτε στις κατά τόπους περιοχές, θα λύσετε τα προβλήματα και όταν μείνουν 1-2, θα έρθετε στο υπουργείο να τα λύσουμε»

Πραγματικά τότε φτιάξαμε ένα σύλλογο στη πόλη, βάλαμε τη Βίκη Κοτσώνη πρόεδρο και πρώτο μέλημα μας ήταν,  να πάρουμε ιδιωτικό βυτίο για  να μεταφέρουμε δωρεάν τα λύματα. Έτσι λύσαμε το αποχετευτικό πρακτικά. Φτιάξαμε το πεζοδρόμιο του χωριού.  Και στον Αλυκανά και Αλυκές, έγινε κάτι αντίστοιχο. Σε κάθε ευρύτερη περιοχή πρέπει να λειτουργούν τοπικά, για να λύνουν τα τοπικά τους προβλήματα.

Είναι μεγάλο το μέγεθος των ανθρώπων που θα προσφέρουν, αν υπάρχουν σύλλογοι ανά περιοχές.

 Αυτά τα 3-4 εντεκαμελή, θα βγάλουν μια διοικούσα επιτροπή μιας ομοσπονδίας , με πρόεδρο και Δ.Σ. Αυτός ο πρόεδρος θα πρέπει να εναλλάσσεται  μεταξύ Λαγανά, Χώρας και Αρκαδίων.

 Επί της ουσίας είναι μια ένωση και κρατάς και τους συλλόγους. Αν φτιάξεις ένα σύλλογο και ατονήσουν οι υπόλοιποι, δεν θα υπάρχει η ίδια ενεργητικότητα.

Με ενδιαφέρει πολλά άτομα από πολλούς διαφορετικούς χώρους , ενεργά άτομα και προέδρους εναλλάξ από τις περιοχές, ώστε να μην δημιουργείται καθεστώς αντιπαλότητας. Ούτε θα είναι ο πρόεδρος του συλλόγου Λαγανά για παράδειγμα και πρόεδρος της διοικούσας. Όχι ένας για πολλές προεδρίες που θυμίζει σύστημα απολυταρχικό

Εμένα δεν με χαλάει  η ένωση, όμως προσπαθώ να ενεργοποιήσω περισσότερους ξενοδόχους και αν δε λειτουργήσει η διοικούσα επιτροπή , τότε  ας πάει ο χώρος μας, σε μια ενιαία ένωση

 ΝΑΥΑΓΙΟ

Επειδή το Ναυάγιο, είναι μια ποσότητα χρυσού 24 καρατίων , το 1990 βρεθήκαμε σε ανατολικές χώρες να διαφημίζουμε τη Ζάκυνθο. Τους λέγαμε ότι υπάρχει η παραλία του ναυαγίου που γνώριζαν. Έδειξαν ενδιαφέρον να έρθουν στο νησί μας. Έχει ακουστεί ότι στις προτεραιότητες ενός κινέζου είναι μία φορά στη ζωή του να το επισκεφτεί.

Με την αθλιότητα που μας δέρνει όμως, καταφέραμε να μη το έχουμε ανοιχτό. Δε μπορείς να πας από επάνω να το δεις παρά μόνο αν κάνεις 2 χλμ με τα πόδια από τον Άγιο Γεώργιο Κρημνών και άλλη τόσα χιλιόμετρα για να επιστρέψεις. Το χειρότερο είναι, που δεν επιτρέπεται και αν πας κοντά, σου παίρνουν τις πινακίδες.

Οι κινέζοι λένε ότι θα κόψουν τη Ζάκυνθο, άρα θα χάσουμε μία αγορά που είναι σε εξέλιξη. Παρόλα αυτά δεν ασχολείται κανείς. Είναι τρίτη προτεραιότητα μετά τα slots και τα σκουπίδια. Πρέπει να λυθεί σήμερα και όχι αύριο. Μας απασχολούν οι ανοησίες α-β-γ μορφής και οι κόντρες. Είναι άθλιοι αυτοί που φέρνουν προσχώματα διάφορα και αυτοί που δεν ενδιαφέρονται.

Η βλακεία ήταν, που όταν τέθηκε θέμα να δοθεί άδεια και να γυριστεί  film δεν το εκμεταλεύτηκαμε… Έχουμε το χρυσάφι και το έχουμε κρύψει.

 ΤΕΛΗ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ

Εν πρώτοις όσοι συνάδελφοι δεν τα πληρώνουν να τα πληρώσουν. Δεν θέλω να ακούω να λένε την καραμέλα ότι οι ξενοδόχοι δεν πληρώνουν. Να έρθουν να με ελέγξουν πρώτα εμένα και μετά τους άλλους και τέλος να πάνε στον απλό πολίτη. Όλοι πρέπει να είμαστε απόλυτα σωστοί αλλά πρέπει και αυτοί να είναι συνεπείς απέναντι μας. Δεν συμβαίνει βέβαια αυτό.

Επειδή η δημοτική αρχή είναι φρέσκια,  δεν πρέπει να ξεκινήσουμε αντιπαραθέσεις.

Δεν είναι λογικό κάποιοι να πληρώνουν σε μία ρύθμιση 10 ετών και κάποιοι στην ώρα τους. Θεωρώ λοιπόν τον εαυτό μου αδικημένο. Άρα ο δήμαρχος έχει δίκιο, να μη συμφωνεί στις 120 δόσεις. Διευκολύνει… όμως…. Είναι θέμα νοοτροπίας.

Μερικοί νομίζω, είμαστε παραπάνω εαυτούληδες, από ότι πρέπει

Βέβαια αν είναι νόμος, δεν το συζητώ , θα πρέπει να εφαρμοστεί. Όμως και οι αντιπολιτεύσεις να μην λαϊκίζουν μέσα στο δήμο.

  

   THOMAS COOK

 Η THOMAS COOK ήταν μια άρρωστη επιχείρηση επί χρόνια,  άρα αργά ή γρήγορα θα είχε το αποτέλεσμα που είχε. Το λυπηρό είναι, ότι κάποιοι έχασαν χρήματα όμως η αγορά θα βρει την ευθεία της. Το κράτος θα έπρεπε να είναι αρωγός και στηρίξει με κάθε τρόπο.

Αν το πρόβλημα των slots λυθεί, δεν θα υπάρxει πρόβλημα.

Οι αντιπαραθέσεις χωρίς νόημα, δεν εξυπηρετούν κανέναν

  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ 01/12/2019)
φωτογραφία : αρχείου