ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Μαρίνος Στουφής (Αντιπρόεδρος Β’ Επιμελητηρίου Ζακύνθου -  επικεφαλής «ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ)

 
Πριν 2-3 ημέρες είχαμε επισημάνει ότι η  κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει κάποια μέτρα με αυτούς που θα είχαν πληρωμές σήμερα 31/3. Θα μπορούσε να είναι πιο ευέλικτο το κομμάτι, να υπήρχε μία αναστολή για τον Απρίλιο ώστε να μπορέσουν όλοι να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ήταν μία αστοχία πιστεύω, για τον Απρίλη , επειδή είδανε πως αντιδρά η κοινωνία, γιατί ένα μικρό ποσοστό έχει πάρει την ομπρέλα των μέτρων, βάση των μέτρων της κυβέρνησης
Ξεκινά από αύριο, ένα τρίτο πλαίσιο και εντάσσει νέους ΚΑΔ, όπως πρατήρια υγρών καυσίμων, διαχείριση απορριμμάτων, από 1-10/4 ξεκινάνε οι αιτήσεις για το ποσό των 800 ευρώ και τρέχουν επισης 2 ζητήματα.
Από 2-10/4 θα υπάρχει δ/νση στο υπουργείο οικονομικών, ώστε να παίρνουν πίσω την προκαταβολή που είχαν δώσει οι επιχειρήσεις, με μορφή δανείου. Θα υποβάλλουν το αίτημα τους και θα γίνεται αυτή η επιστροφή της καταβολής, η οποία χαρακτηρίζεται επιστρεπτέα. Τον πρώτο χρόνο θα είναι άτοκο τα άλλα τέσσερα θα έχει επιβαρύνσεις.
Εγώ δε συμφωνώ γιατί ενώ  δυναμώνει την ρευστότητα στις επιχειρήσεις ,  υπάρχει δανεισμός με χαμηλό επιτόκιο. Θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 120 δόσεις και να είναι άτοκες. Είναι χρήματα που δίνονται στο κράτος και είναι σαν προκαταβολή.
Είναι θετικό μέτρο, αλλά, ναι μεν, αλλά…
Επίσης το σοβαρό που θέλω να επισημάνω, έχει σχέση με την έκδοση των επιταγών που είναι από 31/3 έως και 30/5. Όλες οι επιχειρήσεις αυτές  θα έχουν αναστολή 75 ημερών. Όμως θα πρέπει οι επιχειρήσεις να μαζέψουν τις επιταγές τους , να τις συγκεντρώσουν, γιατί για να είναι σε ισχύ, θα πρέπει να ανέβουν σε ένα σύστημα, να καταχωρηθούν σε μία ηλεκτρονική εφαρμογή από 30/3 και έχει δοθεί προθεσμία γι αυτό μόνο 3 ημερών.
Δεν μπορεί εμείς που είμαστε κλεισμένοι στα γραφεία μας να έρχεται και να μας δίνει αυτό το μέτρο και να μας δίνει 3 εργάσιμες ημέρες
Σήμερα μπαίνοντας μέσα στις εφαρμογές, είδαμε ότι μέχρι το μεσημέρι δεν κατάφερα να ανοίξω αυτή την εφαρμογή. Αν δεν μπουν μέσα σε αυτή τη διαδικασία και δεν ανέβουν τα αξιόγραφα σε αυτή την πλατφόρμα οι επιταγές θα πρέπει να πληρωθούν.
Για να επιτύχει όλο αυτό το πακέτο, και εδώ θα πρέπει να κάνουμε παρέμβαση όλοι οι φορείς να παλέψουμε ,  όχι για επιταγές μέχρι 31/5, αλλά επιταγές που έχουν δοθεί μέσα την ομαλοποίηση της διαδικασίας.
Εμείς θα κοινοποιήσουμε ένα έγγραφο στον αντιπεριφερειάρχη, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία επιστολή και στον βουλευτή και θα καταθέσουμε και μία αίτηση στο επιμελητήριο, με όλα αυτά, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε διεύρυνση και πλήρη εφαρμογή αυτών που λέμε.
 
Τη Δευτέρα είχαμε διοικητική επιτροπή. Δυστυχώς για άλλη μια φορά από ότι διαπίστωσα ενώ πήραμε σημαντικές αποφάσεις και να πάμε άμεσα σε διοικητικό συμβούλιο, για να πάρουμε αναλώσιμα για το νοσοκομείο και  μάσκες και αναπνευστήρες,  συνολικού κόστους 12.000 ευρώ, έπρεπε να έχει φύγει πρόσκληση για διοικητικό συμβούλιο. Δυστυχώς μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει γίνει αυτό που εμείς θα κάναμε χθες.
Χθες κάναμε τη συνεδρίαση τηλεφωνικά…
Το ταμείο του επιμελητηρίου σήμερα  δεν το γνωρίζω αλλά θεωρώ ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι πάνω από 300.000 ευρώ. Δεν είμαι οικονομικός επόπτης, το λέω με επιφύλαξη.
Θα πρέπει να συνεδριάσει διοικητική επιτροπή για να είναι μέσα στη πρόκληση και ΔΣ
Επειδή είδα σήμερα και τα email μου μέχρι τις 5 που ήμουν στο γραφείο, κάθισα να δω και έψαξα για τι είχε γίνει. Εκεί είδα, ότι η πρόσκληση της Δευτέρας δεν είχε σύγκληση ΔΣ.
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του ...