• «Μέχρι τώρα δυστυχώς και αυτό είναι πρόβλημα η περιφερειακή αρχή, ίσως αυτό είναι το μοντέλο της κ.Κράτσα, λειτουργεί κατά γράμμα των κυβερνητικών αποφάσεων, κάτι που δημιουργεί προβλήματα. Το κεντρικό κράτος, έχει στρεβλή αντίληψη για το τι συμβαίνει στη περιφέρεια και έχει ακόμη μεγαλύτερη στρεβλή αντίληψη, για τα ιόνια νησιά»

ΓΙΑ  ΚΡΑΤΣΑ, ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΚΗ

  • «Υπάρχει μία στρέβλωση. Ενώ λειτουργούν ως μία παράταξη εμφανίζονται ως 3, παίρνουν χωριστό χρόνο να μιλήσουν, αλλά τοποθετούνται σε ίδια βάση. Όσο επιχειρούν στην ίδια κατεύθυνση και οι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μία υποκρισία»

Θεόδωρος Γαλιατσατος (τ.Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων)

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Υπάρχει μία αμηχανία στους επαγγελματίες του τουρισμού και διστακτικότητα πως θα λειτουργήσει όλο αυτό το ευρωπαϊκό σχέδιο που μέσα εντάσσεται και η Ελλάδα και  κυρίως πως θα γίνουν οι συνεννοήσεις, που θα επιτρέψουν την μετακίνηση από χώρα σε χώρα
Είναι μείζον θέμα και όλοι περιμένουμε να δούμε τι περιορισμοί θα δοθούν και μαζί με το γεγονός που κάποιοι έχουν αμφιβολίες αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο μικρό χρονικό διάστημα της φετινής περιόδου.
Θέλει τη προσοχή όλων και κυρίως της κυβέρνησης, γιατί ειδικά για τα νησιά μας ο τουρισμός είναι τα 4/5 της οικονομικής δραστηριότητας. Άρα μια αποτυχία που θα οδηγήσει επαγγελματίες σε αδράνεια ή έξοδο από την επαγγελματική δραστηριότητα θα δημιουργήσει ύφεση και πρόβλημα στις θέσεις εργασίας
Είναι το μείζον ζήτημα για το ιόνιο και θα πρέπει όσοι έχουν δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης, και να συνεργαστούν με αποδοτικό τρόπο κυρίως όμως το παιχνίδι παίζεται στο πως θα στηρίξει η κυβέρνηση χωρίς περιστροφές. Εδώ θα κριθούν όλα!

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Πώς να περιγράψουμε μία συνηγορία που εκφράζει η κ.Κράτσα στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που δεν έχουν αντιστοίχιση στις πραγματικές μας ανάγκες και θίγει τις εδαφικές υποδομές στην περιφέρεια ιονίων νήσων;
Οι υποδομές διαλύονται και δημιουργείται μία διοικητικού τύπου δομή με μηδέν αρμοδιότητες και αντίστοιχα λειψούς πόρους. Στοιχειωδώς αυτό θα έπρεπε να έχει την αντίδραση της περιφερειακής αρχής. Αντιθέτως η κ.Κράτσα λέει, ότι είναι εξυγίανση και εμφανίστηκε ευχαριστημένη.
Είναι  μεγάλο λάθος και το πρόβλημα τα επόμενα χρόνια θα δείξει ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες σε αυτούς που αμέλησαν να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη. Δεν ξέρω μέχρι που θα φτάσουν.
Είναι βέβαιο ότι μέσα στο νόμο υπάρχουν διατάξεις που αναφέρουν ότι σε ηπειρωτικές περιοχές θα επιτρέπεται σε εταιρείες  να έχουν πρόσβαση για γεώτρηση χωρίς έγκριση δημόσιου φορέα. Αυτό είναι μία κακή αρχή
Η λογική που λένε ότι οι περιοχές natura ήταν απροστάτευτες είναι λάθος, συμβαίνει τελείως το αντίθετο. Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στο υπουργείο περιβάλλοντος από τον υπουργό . Πρακτικά, καμία παρέμβαση και πρόσβαση δεν θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες
Αν ήταν τόσο ωραίες οι προθέσεις της κυβέρνησης γιατί δεν κάλεσε τους δημάρχους και τους βουλευτές σε μια συζήτηση; Στο ερώτημα αυτό που ετέθη επανειλημμένα, δεν υπήρξε καμία απάντηση. Θα έπρεπε να τους είχε καλέσει και να πάνε μαζί σε ένα σχέδιο, που θα είχε μαζί και τη συναίνεση. Μάλιστα απέτυχε και να τους πείσει η κυβέρνηση ότι είχε δίκιο. Οι νησιωτικές περιοχές δεν ακολουθούν το μοντέλο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Χρειάζεται αυτονομία λειτουργίας. Αυτό το μοντέλο τώρα βιαίως αλλάζει. Και τα 4 νησιά είναι σε μία φάση που οι εργασίες της επόμενης ημέρας είναι επί θήρας.
Αυτό που θα προκύψει, είναι ένα σχήμα μέχρι να περάσουν στο νέο όργανο οι ΦΟΔΣΑ. Όταν οι δήμαρχοι είναι απέναντι πώς θα επιβληθεί ενιαία λειτουργία;
Ο φόβος μας είναι ότι το μοντέλο αυτό θα προσθέσει προβλήματα στη διαχείριση και η κυβέρνηση έχει το χρόνο να το τροποποιήσει
Αυτό το επιχείρημα που λένε περί πρόστιμων,  τι εννοούν; Τα πρόστιμα στην Ε.Ε.,  θα πληρωθούν έτσι ή αλλιώς. Εμείς δεν έχουμε πειστεί.
Μέχρι τώρα δυστυχώς και αυτό είναι πρόβλημα η περιφερειακή αρχή, ίσως αυτό είναι το μοντέλο της κ.Κράτσα, λειτουργεί κατά γράμμα των κυβερνητικών αποφάσεων, κάτι που δημιουργεί προβλήματα. Το κεντρικό κράτος, έχει στρεβλή αντίληψη για το τι συμβαίνει στη  περιφέρεια και έχει ακόμη μεγαλύτερη στρεβλή αντίληψη, για τα ιόνια νησιά. Το διαπίστωσα και  5 χρόνια σαν περιφερειάρχης και μάλιστα με φιλικές κυβερνήσεις. Πρέπει να λαμβάνεται και η άποψη της τοπικής κοινωνίας.
Ο κ.Αλεξάκης κρύφτηκε πίσω από μία διατύπωση όμως είχε εξασφαλιστεί η πλειοψηφία και με τη σύμπραξη κ. Σπύρου
Είναι γεγονός ότι καταγράφονται αυτά, είναι κρίσιμες στιγμές για τη λειτουργία της περιφέρειας ιονίων νήσων.
Εμείς δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε. Τώρα η περιφερειακή αρχή δεν δίστασε να πάει απέναντι σε όλους τους δήμους. Έπρεπε να πει στην κυβέρνηση σταμάτα, θα συζητήσουμε με τους δημάρχους και θα το δούμε αργότερα.
Υπάρχει μία στρέβλωση. Ενώ λειτουργούν ως μία παράταξη εμφανίζονται ως 3, παίρνουν χωριστό χρόνο να μιλήσουν,  αλλά τοποθετούνται σε ίδια βάση. Όσο επιχειρούν στην ίδια κατεύθυνση και οι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μία υποκρισία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ | IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 
https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent