ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΛΕΣΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ, ΑΝΑΦΟΡΙΚΆ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ «ΔΕΝ ΘΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣΩ…» - ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ – ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΛΕΣΣΑΣ | «ΘΑ ΣΗΚΩΣΩ ΤΟ ΓΑΝΤΙ … ΤΟ ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΙ Η  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»
«ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ… ΑΜΕΣΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ, Ο κ.ΠΛΕΣΣΑΣ ΔΗΛΩΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΤΙ ΔΙΕΡΕΥΝΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ , ΕΝΩ ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΜΕ ΝΟΗΜΑ «ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΔΡΑΜΩ ΣΕ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ»
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ , ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ, ΚΑΤΑ 50% , ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ, ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΜΩΛΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΜΕΡΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΛΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΥΓΗΡΙ, ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΌΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ.

Αναστάσιος Πλέσσας (Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου)

 

Είναι δύσκολο το έργο της λιμενικής επιτροπής, το λιμάνι είναι η βιτρίνα του νησιού και ότι έργο γίνεται δεν είναι έργο ενός ανθρώπου , του προέδρου , αλλά και των 8 μελών της λιμενικής επιτροπής που μαζί αποφασίζουν.

Προσπαθώ να είναι ενεργοποιημένα όλα τα μέλη, να είναι ενημερωμένα, για ότι θέματα  τρέχω και που έχω την ευθύνη.

Η αυτοδιοίκηση μου αρέσει και θέλω να προσφέρω στη Ζάκυνθο. Μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία, θα παλέψω και στο τέλος της θητείας, θα έχουμε πιστεύω θετικό απολογισμό. Το θέλω και το πιστεύω.

Ανέλαβα 26/2 και το πρώτο που έβαλα στόχο, ήταν η απομάκρυνση των κάδων, από την παραλιακή.

Ποτέ δεν υπήρχαν κάδοι στην παραλιακή, το θέμα προέκυψε από όταν πρόεκυψαν οι όγκοι απορριμμάτων στο δρόμο επί Κολοκοτσά και τότε επέλεξαν τη μετατόπιση τους στη παραλιακή

Αυτό που βιώναμε, να είναι τόνοι  τα σκουπίδια και οι τουρίστες να τρώνε απέναντι στα εστιατόρια, με προσέβαλε σαν πολίτη, πρώτα.

Μετά το ραντεβού με το κ.Λαζαρη συναντήθηκα με τον πρόεδρο της κοινότητας ζακυνθίων, τον κ,Κώστα Πέττα και τον κ. Διονύση Μαρούδα, επόπτη καθαριότητος. Περπατήσαμε την παραλιακή και  υπήρξε ταύτιση απόψεων ότι είναι ανάγκη να απομακρυνθούν.

Αύριο θα αποσταλεί έγγραφο στο πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, που αρμοδίως θα ζητήσει με αίτημα του στο δημοτικό συμβούλιο τη χωροθέτηση. Θεωρώ ότι είναι θέμα ημερών. Για μένα αυτό είναι στοίχημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτώ να μείνουν οι κάδοι στη παραλιακή, που είναι η βιτρίνα του νησιού την οποία θα  την προασπίσω

Από την επόμενη εβδομάδα θα εξελιχτούν έργα υψίστης σημασίας. Μπαίνει σε φάση εξωραϊσμού και ανακατασκευής

Πραγματικά φέτος η χρονιά να εκτελεστούν με ήπιο τρόπο να είμαστε έτοιμοι για το 2021 Θα εκπονηθεί νέα κανονιστική, θα φύγουν τα νάυλον. Πρέπει αυτά, κάποια στιγμή να τελειώσουν.

Σήμερα το απόγευμα μετά το περιφερειακό συμβούλιο , ζήτησα ακρόαση από την περιφερειάρχη. Μιλήσαμε παραπάνω από  μία ώρα , ενδιαφέρετε για τη Ζάκυνθο, με παρακάλεσε να ξεκινήσω εγώ, θέλει και η ίδια να αλλάξει η ζακυνθινή εικόνα, να φύγει αυτό το πλαστικό και με παρακάλεσε να το ξεκινήσω

Ο κόσμος όσο τον ακούς παίρνεις πράγματα σωστά και εξάγεις θετικά συμπεράσματα, φτάνοντας σε αποτέλεσμα καλό για όλους.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα είναι στον τραπεζοειδή , σε ένα τμήμα 200 μέτρων στη στράτα μαρίνα και στον εγκάρσιο μόλο.

Είναι σημαντικό έργο , και στο διάστημα της καραντίνας το τρέξαμε αυτό το θέμα, γιατί δεν θέλαμε αυτό να μείνει στα χαρτιά και είμαστε στη φάση της υλοποίησης. Μιλάμε για έργο της κλίμακας των 2.900 εκατομμυρίων ευρώ.

Και ο κ. Ζηβας παρά τα χρόνια του, έτρεξε πάρα πολύ και έχει συμβάλει στο να είμαστε σε αυτό το σημείο σήμερα.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα μου,  που ταλανίζει τη τουριστική μαρίνα, είναι τα 2 βυθισμένα σκάφη , ενώ υπάρχει κι ένα τρίτο έτοιμο να βυθιστεί. Υπάρχουν άλλα 3 εγκαταλελειμμένα και κάποια άλλα έξω από τη μαρίνα

Δυσάρεστη εικόνα στη περιοχή που επιβαρύνει και δημιουργεί απορία. Αν αρθούν αυτά τα προβλήματα θα υπάρξει τακτοποίηση των ημερόπλοιων

Είμαι σε συζήτηση με μία εταιρεία. Είναι δύσκολο το εγχείρημα. Πρέπει να επιλέξεις εταιρεία που έχει τη δυνατότητα, γιατί θα κοπούν εδώ τα πλοία και θα πρέπει να συζητηθούν και κάποια θέματα οικονομικά. Θα συντρέχει και ο γνώμονας συμφέροντος του λιμενικού ταμείου

Στόχος μου μέσα στο καλοκαίρι, είναι όλα να έχουν απομακρυνθεί. Έχει μπει αυτός ο στόχος στο στόχαστρο του πρόεδρου και μέσα στο καλοκαίρι θα το ολοκληρώσω.

Το λιμάνι είναι ανοικτού τύπου, όχι κλειστού και πρέπει να υποστηρίζει τη καθαριοτητα όλη τη διάρκεια της ημέρας. Θα εγκαταστήσουμε δίκτυο με κάμερες για να υπάρχει ασφάλεια. Κάμερες θα μπουν και πίσω από το λιμεναρχείο και σε όλο το λιμάνι μέχρι και στο πόρτο , θα είναι  εξελιγμένης γενιάς με ζουμ και σύγχρονης τεχνολογίας .

 

Η άποψη μου για τους χώρους που υπάρχουν κατά μήκος της παραλιακής όσο αφορά τα τραπεζοκαθίσματα είναι, αν κάποιο γειτονικό κατάστημα δεν λειτουργήσει και επιθυμεί να αναπτύξει τραπεζοκαθισματα να του δοθεί ο χώρος.

Στη περίπτωση που αιτούνται για τραπεζοκαθίσματα επί του οδοστρώματος, έχω επιφυλάξεις. Δεν είναι δυνατόν να παραχωρηθεί δρόμος που είναι σε κυκλοφορία. Υπάρχουν θέματα ασφάλειας. Τους είπα ,ότι το πρώτο είναι, να δούμε αν επιτρέπεται από θέμα νομιμότητας. Αφού η τροχαία , το λιμεναρχείο και η π περιφέρεια πουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει  με νομιμότητα και ασφάλεια , θα το δούμε.

Δεν θα αυθαιρετήσω , δεν θα συνδράμω σε αυθαιρεσία. Θα πρέπει να είμαστε εγκρατείς, να έχουμε και δείγματα τουριστική κίνησης. Πρόωρα προβάλλουν αυτό το αίτημα. Έχουμε κάποιο δείγμα αυξημένες τουριστική ς κίνησης;

Όπως μιλούσαν για  μείωση τελών του δήμου. Τοποθέτησα και είπα ότι το κάθε πράγμα θα έπρεπε να έρθει σε συζήτηση στην ώρα του.

Το 50% των τελών βρίσκεται σαν θέμα σε λιμενική επιτροπή για συζήτηση και προς ψήφιση

Είπα και στο υπουργείο ότι οι μειώσεις μπορεί να πάνε και περισσότερο αν η τουριστική κίνηση δεν είναι ικανοποιητική. Το 50% είναι η χρυσή τομή.

Είμαι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων , ασχολήθηκα με την αυτοδιοίκηση σε δύσκολα χρόνια, είμαι εδώ, είμαι πάλι παρών, δεν έχω πρόβλημα να τσαλακωθώ, αγαπώ τον τόπο μου και με ενδιαφέρει να του προσφέρω. Πρέπει η Ζάκυνθος να προχωρήσει μπροστά, να αλλάξει όψη

Αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι το καλύτερο για την επόμενη γενιά .Είμαστε υπεύθυνοι εμείς και όλοι εμείς θα πρέπει να σταθούμε με υπευθυνότητα, ώστε να δώσουμε πνοή και να πάμε μπροστά. Πρέπει να επαγρυπνούμε και ότι μπορούμε να το αλλάξουμε.

Εμποροπανήγυρις μετά την άρση των μέτρων παραμένει στο να μη πραγματοποιηθεί, από ότι γνωρίζω. Δεν υπάρχει επίσημα κάτι σε αυτό το θέμα. Είναι πολύ νωρίς ακόμη να το συζητήσουμε. Ακόμη δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα επίσημα.

Αναφορικά με το κατάστημα στο πορτο,  υπάρχει μία σκέψη,  γιατί υπήρχαν κάποια τ.μ εκτός άδειας και θέμα με την πέργκολα. Το κτίσμα και η πέργκολα τώρα είναι νόμιμα και είμαστε στη διάθεση να πραγματοποιήσουμε πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Ο εγκάρσιος μόλος, οι αψίδες στη νέα μελέτη δεν υπάρχουν, θα καταργηθούν

Το λιμενικό ταμείο θα προασπίσει τη διατήρηση της καθαρής θάλασσας. Να υπάρχει συμπεριφορά των ημερόπλοιων, να υπάρχει  έλεγχος από λιμενικές αρχές. Όμως κατα τη διάρκεια που πλέει ένα πλοίο δεν έχουμε αρμοδιότητα. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να είναι σφραγισμένες οι δεξαμενές, άδειες και όταν επιστρέφει το πλοίο να υπάρχει λυματοφόρο που θα λαμβάνει τα λύματα

Αυτό θα τηρηθεί απαραιτήτως. Όπως είναι επικίνδυνο,   δεν μπορεί να ελεγχτεί απόλυτα. Είναι ένα θέμα που έχει δυσκολία. Ας μπορέσουμε να το περιορίσουμε στη πηγή του που είναι το λιμάνι.

Στο μυαλό μου είχα και το μάστερ πλαν που πρέπει ν α προχωρήσει. Η  χώρα μας θα λάβει αρκετά χρήματα και είναι η ευκαιρία μας ν α υλοποιήσουμε το τμήμα της κρουαζιέρας.

Μου είπε η περιφερειάρχης ότι θα είναι δίπλα μου και θα πάμε μαζί. Το ίδιο και ο βουλευτής. Είμαστε όλοι σύμφωνοι και σύσσωμοι θα προχωρήσουμε.

Ο στόχος και των τριών μας, είναι να υλοποιηθεί το μάστερ πλαν, για το καλό της Ζακύνθου
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ | IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 
https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent