ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Με την εκτίμηση ότι «το 80% της τουριστικής περιόδου έχει χαθεί»  ο πρώην πρόεδρος ξενοδόχων της Δ.Ε Αρκαδίων, κ. Θοδωρής Κολπονδίνος,  επισημαίνει την  ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν κυρίως  τα ξενοδοχεία με  μια πολύ μικρή φετινή σεζόν, με ελάχιστα έσοδα και πολλές οικονομικές ,και όχι μόνο, προκλήσεις.
«Ο κλάδος βρίσκεται σε μια μόνιμη  αβεβαιότητα. Η ανησυχία είναι έκδηλη  από  όλους τους συναδέλφους καθώς δεν υπάρχουν κρατήσεις και όσες υπάρχουν είναι λίγες και περιορισμένες . Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αβεβαιότητα αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο  και με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και με το ενδεχόμενο νέων κρουσμάτων» συμπλήρωσε.
«Δεν υπάρχουν  εισπράξεις πως θα πληρώσουμε τις όλο διογκούμενες οικονομικές υποχρεώσεις μας»  δηλώνει ο κ. Κολπονδινος και αποτυπώνει την δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει  όχι μόνο ο κλάδος των ξενοδόχων, αλλά, και το υπόλοιπων τουριστικών επιχειρήσεων  εστιάζοντας ακόμη περισσότερο  το ενδιαφέρων του  στην μείωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων  γεγονός που τις  οδηγήσει σε πραγματικό αδιέξοδο, σε συνάρτηση με την έλλειψη  ρευστότητας στην αγορά.
Σίγουρα  ο ρεαλιστικός στόχος για την φωτεινή τουριστική σεζόν  είναι να διασωθούν όσα περισσότερα γίνεται όμως πόσο εφικτό είναι αυτό; Εδώ ο κ. Κολπονδινος δηλώνει «μην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να ταξιδέψουν ενώ εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η οικονομική τους κατάσταση γεγονός που του περισσότερους τους απομακρύνει από την επιθυμία τους να ταξιδέψουν»
Στην ιδία συνέντευξη ο κ. Κολπονδίνος  δήλωσε ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με τον αριθμό των ξενοδοχείων που θα επαναλειτουργήσουν ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός την άμεσης ανάγκης αλλαγής νοοτροπίας και στρατηγικής για τον τουρισμό. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δυο ακόμη σημεία στη συνέντευξη του κ. Κολπονδίνου  , η δήλωση του για τα μέτρα της κυβέρνησης «Άλλο δεν θέλω και άλλο δεν μπορώ» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε η «Κυβέρνηση θέλει ,αλλά, δεν μπορεί» καθώς και η διαπίστωση «Κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης η τουριστική οικονομία έσωσε την χωρά τώρα;»

Θοδωρής Κολπονδίνος (Επιχειρηματίας-Ξενοδόχος – τ.Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίων)

"Πρέπει να χαμογελάμε για να ισορροπούμε τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε όλοι

Βρισκόμαστε δυστυχώς σε αχαρτογράφητα νερά, τα μηνύματα δεν είναι ευχάριστα και έχουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις από ημέρα σε ημέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα, και θα τολμήσω να πω, ότι ένα 80% της τουριστικής σαιζόν , έχει χαθεί.

Δεν ξέρω αν ο χρόνος ο υπολειπόμενος είναι αρκετός, για να περισώσει ότι είναι δυνατόν. Δεν θέλω να καταστροφολογώ , αλλά δεν υπάρχει ψυχολογία από τους τουρίστες. Προτεραιότητα  είναι η ασφάλεια που είναι και η ανησυχία τους ,όπως και σκέπτονται ότι θα ταξιδέψουν και θα τηρούν όρους, κάτι όχι ευχάριστο για τον καθένα..

Βέβαια θα πρέπει να ξεκινήσει η σαιζόν, για να δούμε πως θα εξελιχτεί. Όλοι απευχόμαστε το γεγονός να υπάρξει  εξέλιξη του ιού.

Αν δεν μπορεί να το διαχειριστεί η χώρα μας,  ένα πιθανό, νέο  κύμα του ιού, θα γυρίσει μπουμερανγκ και θα υπάρξει δυσφήμιση, τη στιγμή μάλιστα ,που έχουμε τα πρωτεία σαν χώρα, στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Βέβαια από την άλλη, έχουμε την οικονομική πανδημία, που όλοι μαζί θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, παίζοντας όμως πρωταρχικό ρόλο η κυβέρνηση..

Θα πρέπει να καταλάβουμε, ότι τα μέτρα, δεν καλύπτουν τις ανάγκες, αλλά ούτε και τις ιδιαιτερότητες της αγοράς. Υπάρχουν κάποια εργαλεία που ευνοούν λίγες επιχειρήσεις , εργαλεία που προέρχονται από την Ε.Ε, Όμως, για να στηριχτεί στο σύνολο η αγορά , αν θέλουμε να κρατήσουμε σαν ατμομηχανή τον τουρισμό, τότε  όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχτούν,  Οι επιχειρήσεις τους 2-3 τελευταίους μήνες  δεν έχουν έσοδα , δεν έκαναν εισπράξεις. Πως μπορούν  να είναι τυπικές στις υποχρεώσεις που έχουν;

Θα πρέπει να κατανοήσουμε, ότι η χώρα μας προέρχεται από βαθιά ύφεση των τελευταίων χρόνων και είναι λογικό να μην έχει τα εργαλεία να δώσει στήριξη στις επιχειρήσεις. Δεν θεωρώ ότι δεν θέλει… Άλλο δεν θέλει , άλλο δεν μπορεί… Θα πρέπει να βλέπουμε την πραγματική αγορά. Η στήριξη δεν έρχεται μόνο με τη μείωση στο ΦΠΑ… Έχει σχέση και με τα έσοδα.

Το σημαντικότερο που έπρεπε να δοθεί έμφαση, είναι, στη πραγματική  ρευστότητα, για να τονωθεί η αγορά  και να μην  πέσει σε πολύ βαθιά ύφεση.

Αν την προηγούμενη φορά, οι τουριστικοί προορισμοί δεν την  βίωσαν την ύφεση, αυτή τη φορά θα συμβεί το αντίθετο. Σε εποχές με πανδημία ο τουρισμός είναι αυτός που πλήττεται.

Επίσης να τονίσουμε, ότι όλες οι επιχειρήσεις στα δύσκολα χρόνια, παλέψαμε, αγωνιστήκαμε, στηρίξαμε   τον τουρισμό,, καταγράφοντας ρεκόρ κάθε χρόνο και σημαντικές επιδόσεις.

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για την τουριστική σαιζόν, παρόλο που υποτίθεται ότι ξεκινάει σε λίγες ημέρες. Κανείς μας δεν ξέρει ακόμη, αν θα ανοίξει ή όχι.

Το σίγουρο είναι, ότι κανένας δεν θέλει να μην ανοίξει. Αυτό που θα δείξει όμως την εξέλιξη για το αν θα ανοίξει κάποιος  ή όχι , είναι οι προϋποθέσεις,  δηλαδή η πληρότητα,, η ρευστότητα,, η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που θα πρέπει να συγκριθούν με των άλλων χωρών καθώς και  η εφαρμογή των πιο αυστηρών κριτηρίων, μέσα από αυτά. Πιστεύω ότι είναι νωρίς ακόμη.

Στο Τσιλιβί   υπάρχει επισκεψιμότητα όχι τόσο τις καθημερινές, αλλά τα σαββατοκύριακα. Όμως κινούνται περιορισμένα . Η κίνηση στη παραλία επηρεάζεται από τα μηνύματα που δεχόμαστε .

Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουμε σαν ζακυνθινοί , να αναλογιστούμε και να σκεφτούμε είναι το  να αλλάξουμε πορεία ως προορισμός.  Αναφέρομαι ως προς την νοοτροπία μας αλλά και τις δομές που θ α πρέπει να έχει το προϊόν μας. Η εξάρτηση από τους tour operators,  ίσως να κάνει ζημιά.

Βέβαια χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία από πολλούς, για να τεθούν νέοι ορίζοντας για το νησί μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μέσω συνεργασίας πρέπει να αλλάξουμε σελίδα για τη Ζάκυνθο.

Οι φορείς θα πρέπει να λειτουργήσουν ώστε να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε τα καλύτερα για τον τόπο μας μας. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται καθημερινά…

Στον Πλάνο έχουμε έναν δραστήριο πρόεδρο, που ασχολείται και τα δείγματα φανήκαν από την πρώτη ημέρα.. Θα πρέπει όμως, να ομολογήσουμε ότι είμαστε και τυχεροί που δεν έχουμε τουριστική κίνηση, γιατί τότε η έλλειψη των βασικών υποδομών, θα είχαν φανεί... "                            


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ | IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 
https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent