• Διονύσης Ακτύπης (Βουλευτής Ζακύνθου)

«Με στενοχωρεί αυτό το γεγονός γιατί έχω κάνει συναντήσεις με το δήμαρχο που έχω προκαλέσει μάλιστα εγώ προσωπικά, για να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση στα προβλήματα της Ζακύνθου.
Οι υποδομές άπτονται του κυβερνητικού προγραμματισμού… αυτά που είναι τα μεγάλα θέματα και  αφορούν το δήμο ,έχουν να κάνουν με στερεά και υγρά απόβλητα, καθαριότητα, βιολογικό ποιότητα νερού.
Όμως τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει, δεν μπορείς να διεκδικήσεις τίποτα αν δεν υπάρχει μελέτη κοστολογημένη. Πρέπει να κάνεις μάλιστα και επικαιροποίηση αν υπάρξει μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει περάσει από όταν φτιάχτηκε
Εγώ δεν είχα διένεξη με τον δήμαρχο, δεν τον γνώριζα. Μπορεί κάποιος που βλέπει ότι αντιδρώ να λέει ότι δεν θέλω να βοηθήσω το δήμαρχο. Κατά καιρούς έχει εξαπολύσει και επίθεση ότι ο βουλευτής δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί του.
 • Ότι μου έχει ζητήσει το έχω κάνει. Μου ζήτησε χρηματοδότηση για το α γυμνάσιο – λύκειο… βγήκαν 375 χιλιάδες ευρώ
 • Μια αίθουσα στο Μουζάκι που χρειαζόταν, ήρθε και φτιάχτηκε
 • Δυο κοινοτικά γραφεία σε Αμπελοκήπους και Άγιο Λέοντα, φτιάχτηκαν, όπως  και μια σειρά άλλα ζητήματα τακτοποιήθηκαν,  που άπτονται της δημοτικής αρχής…
Είμαι εδώ γι α να βοηθήσω αυτό το τόπο και θέλω τη  συνεργασία του. Όμως, όπως διαπιστώσατε χθες, δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Δεν θέλει να κάνει ούτε επικαιροποιήσεις σε μελέτες που υπάρχουν , γιατί τα θεωρεί άχρηστα χρήματα. Έχουμε ευρωπαϊκά προγράμματα και δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τα χρήματα. Υπάρχει το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ και όσοι έχουν μελέτες θα απορροφήσουν χρήματα.
Η κυβέρνησης  έβλεπε ότι υπάρχει σε μικρούς δήμους πρόβλημα και πάρθηκε απόφαση , αυτοί οι δήμοι να μπορούν να συνεργαστούν και με ιδιωτικά γραφεία ώστε να γίνουν μελέτες. Μόλις ακούστηκε αυτό  χθες το βράδυ, έγινε το έλα να δεις.
 • Εγώ σε συνένωση με τις κτηριακές υποδομές, βρίσκομαι σε συνεργασία για το Κ8 ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΡΙΚΟ , που μετά  το σεισμό που έπεσε ,έμεινε έτσι.  Θα γίνει μία μελέτη  και προχωράμε και για το ζήτημα της Δερματούσας…   
Το πρωτεύον είναι οι μελέτες. Τα χρήματα θα βρεθούν. Αυτό προσπαθούσα να του εξηγήσω χθες. Ποτέ δεν είχαμε στελεχωμένες υπηρεσίες για να έχουμε μελέτες. Γι αυτό και περάσαμε το νόμο, για να μπορέσουμε να κάνουμε μελέτες   σε εξωτερικά εκτός του δήμου, μελετητικά ιδιωτικά γραφεία.
Δεν γίνεται αν δεν δαπανήσεις χρήματα να απορρόφησης.
 • Βγήκε χρηματοδότηση για τα  ληξιπρόθεσμα χρέη δήμων. Κάποιοι του είπαν ότι «ο βουλευτής δεν έχει μερίδιο, να δίνει τα χρήματα στη Ζάκυνθο;»
Δεν ήθελα να εμπλακώ γιατί δεν είχα μεσολαβήσει γι αυτό. Κανένας δεν είχε ανάμειξη . Είχε αποφασιστεί από ένα πρόγραμμα από το 2012 να μπορέσει να μειώσει τα χρήματα των δήμων.
Ζητήθηκε από τους δήμους να ανεβάσουν στη διαύγεια τα ποσά που οφείλουν προς τρίτους. Ο δήμος ανέβασε τα πεντέμισι εκατομμύρια. Θα μπορούσε να ανεβάσει και 7 και 8 και θα τα έπαιρνε.
Είπα στο δήμαρχο αν θέλει να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο, κάτι που δεν το έχει κάνει. Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό, πρέπει να ενημερωθούν ότι είναι για να ξεπληρωθούν, αυτές , οι οφειλές. Ούτως ή άλλως ευθύνη έχουν οι οικονομικές υπηρεσίες. Προσπάθησε ο δήμαρχος να πληρώσει τη ΔΕΗ της ΔΕΥΑΖ, όμως του ειπώθηκε ότι αυτά τα χρήματα είναι να πάνε προς συγκεκριμένους. Είπα μάλιστα να δούμε τις οφειλές στη ΔΕΗ, να ζητήσουμε χρηματοδότηση, για να μειώσουμε και αυτά τα κόστη.
Προστατεύοντας τους θεσμούς δεν θέλω να επεκταθώ. Πήγαμε στη ΔΕΗ χωρίς πρόταση ,μας είπε η ΔΕΗ ότι αυτά τα χρήματα, αν η επιχείρηση του δήμου δεν μπορεί να τα καταβάλει, τότε ο δήμος έρχεται σαν εγγυητής. Μέχρι και σήμερα η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε ποτέ.
Έχω επικοινωνία με το κ.Σπίνο, το Πρόεδρο το κ.Κακολύρη και τους αντιδημάρχους.
Το βράδυ όταν κερδίσαμε τις εκλογές μου έλεγαν ότι «είναι η χρυσή ευκαιρία για τη Ζάκυνθο… κι εσύ που ξέρεις το δήμο να βοηθήσεις να προχωρήσουμε…»
Από αυτά που περάσαμε το 2007, ο δήμαρχος δεν γνωρίζει, τίποτα. Είμαστε εδώ, όλοι μαζί ενωμένοι, να πάμε μπροστά, δεν περισσεύει κανένας. Ο δήμαρχος οφείλει να προχωρήσει και να καταλάβει ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν στο δημόσιο τομέα όπως στον ιδιωτικό
Το λιμάνι έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση του. Προχωράμε για τη προβλήτα και  μέρα την ημερα θα γίνει η συνάντηση …
 • Σε πείσμα αυτών που θέλουν να κάψουν το νησί, βλέπεται πόσα αεροπλάνα και ελικόπτερα πετάνε, όταν κάτι προκύψει κάτι που δεν υπήρχε παλιά
 • Στο νοσοκομείο άνοιξε η ΜΕΘ, κάνουμε προσπάθεια για το έλλειμμα των γιατρών.
Αυτά που δεν προχωράνε είναι τα του δήμου. Πρέπει να τον πιάσουμε από το χέρι και να πάμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε, μελέτες, χρηματοδοτήσεις…
 • Και για τα σχολεία πρέπει να γίνει καθολική μελέτη. Επίκειται το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ,  που έχει επιλέξιμες δαπάνες για τα σχολεία. Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, αρκεί να είμαστε έτοιμοι, αρκεί να έχουμε μελέτες
Εδώ στην Αττική κάποιοι είναι γάτες και ήδη είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν χρήματα. Εμείς μέχρι να το καταλάβουμε τα χρήματα θα έχουν τελειώσει
Δεν  είμαστε εδώ να κοντράρουμε το δήμαρχο. Οι μελέτες για το α΄ γυμνάσιο, ξεκίνησαν Δεκέμβριο ,  ολοκληρώθηκαν 26/5 και σε 15 ημέρες    βρέθηκαν τα χρήματα. Οι μελέτες είναι το πρόβλημα, πρέπει να το καταλάβει αυτό ο δήμαρχος
 
 • Ειδικά μέτρα στη Ζάκυνθο
Δεν θα συμφωνήσω ότι ανοίξαμε χωρίς να έχουμε σχέδιο… Θεωρώ ότι υπήρχε σχέδιο και ποτέ δεν είπαμε ότι δεν θα έχουμε κρούσματα
Δεν είπαμε ότι είμαστε θωρακισμένοι όσο αφορά τα κρούσματα, αλλά ότι είμαστε θωρακισμένοι, όσο αφορά την υγεία και ότι είμαστε έτοιμοι υγειονομικά να αντιμετωπίσουμε αν κάτι συμβεί.
Πρέπει να ξέρετε ότι όσο αφορά τον τουρισμό, πήρε μεγάλο κομμάτι από τη μικρή πίτα η Ζάκυνθος.
Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο τέλος, οφείλεται στην κακή συμπεριφορά την πολιτών της Μ. Βρετανίας που έρχονταν. Εικόνες συνωστισμού μέσα στο αεροπλάνο, στη παραλία του Λαγανά… οι συγκεκριμένοι δεν ήθελαν  να καταλαλούν ότι πάνω από όλα έπρεπε να προστατέψουν τους εαυτούς τους.
Δεν μπορεί ακόμη κι εγώ, να έχω γνώσεις στατιστικολογίας ή επιδημιολογίας. Αυτοί που είναι δίπλα στην κυβέρνηση είναι αυτοί που μας έκαναν φωτεινό παράδειγμα παγκόσμια. Οι ίδιοι είναι και τώρα.
Δεν μπορούμε να είμαστε σε παρατεταμένο  lockdown.Πρέπει να δούμε και το θέμα της οικονομίας. Επομένως ας έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτή την επιτροπή. Θα γίνουμε χάβρα, αν δεν ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη ομάδα. Στην επιτροπή υπάρχουν άνθρωποι διαφορικών πολιτικών απόψεων , αλλά οι αποφάσεις που παίρνουν  στο τέλος, είναι ομόφωνες.
Κάτι δε λειτούργησε στο Λαγανά, θα το δούμε, γιατί ο κορωνοιός ήρθε και θα μείνει για πολύ διάστημα.
 • Ειδικό καθεστώς, αλλά ανοίγουν τα σχολεία; (ερώτηση δημοσιογράφου)
Τα παιδιά που πάνε στο σχολειά θα έλεγα ότι έρχονται από μια προστατευμένη κοινωνία  , δεν έχουμε το συνωστισμό , ίσως είμαστε οι καλύτεροι που ανοίγουμε τα σχολεία, γιατί προσέχουμε και δείχνει ότι πέφτει η συχνότητα των κρουσμάτων. Τα παιδιά τα παρακολουθούμε και βλέπουμε αν πρέπει να γίνουν τεστ.
Πρέπει από το δήμο, να κοιτάξουν την κατανομή των καθαριστριών. Πρέπει να το δουν αυτό. Πολλές παραιτήθηκαν ακριβώς γι αυτό.  Επίσης τα κενά που υπάρχουν, άμεσα πρέπει να καλυφθούν. Εδώ είμαστε, για να πάμε στα υπουργεία. Οι μονιμοποιήσεις θεωρώ ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνουν, βγαίνουν διαγωνισμοί, όμως αυτή τη δύσκολη στιγμή δεν τους προλαβαίνουμε.
Είμαι μαζί με αυτούς που το λένε  δεν διαφωνώ».

 • ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ | IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 
https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent