• «ΑΠΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ » - Ειδική αναφορά στην αντιπαράθεση Βουλευτή και Δημάρχου |

Αντώνης Κασσιμάτης ( Δημοτικός Σύμβουλος – Επικεφαλής  «ΖΑΚΥΝΘΟΣ  ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΗ»)

«Χαρακτηρίζεται από ανησυχία εξέλιξης της πανδημίας.
Δεν ζούμε σε μικρόκοσμο, σήμερα είδαμε τι έγινε σε σχολεία της χώρας.
Δυστυχώς τα κενά και οι ελλείψεις δείχνουν κοινά περιστατικά
Έγινε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την παιδεία, μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης.
Παρά του ότι είχαμε ζητήσει να παρευρεθούν και από την εκπαιδευτική κοινότητα, στη συνεδρίαση δυστυχώς, με εξαίρεση το κ. Γεωργάνο και της προέδρου δάσκαλων  και νηπιαγωγών, δεν υπήρξε κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος δεν κάλεσε, αν και θα μπορούσε να υπάρχει πλούσια συμμετοχή. Αυτό είχε έννοια να γίνει πραγματικά. Αυτό προέκυπτε και ως αναγκαιότητα, δεδομένου ότι μια μέρα πριν, έγινε μια εσπευσμένη διαδικασία και τη τελευταία στιγμή κυριολεκτικά, καλεστήκαν οι δ/ντες να εφοδιαστούν με το απαραίτητο υλικό ώστε να ανοίξουν τα σχολεία
Πολλοί διευθυντές ανέφεραν ότι ήταν μια διαδικασία της τελευταίας στιγμής και ήταν και ενοχλητικό γιατί εκείνη τη  στιγμή ο δήμαρχος προσπαθούσε να γράψει τις ελλείψεις.
Προχειρότητα για να κλείσουμε άρον-άρον την κατάσταση. Το να γίνονται όλα την τελευταία στιγμή, είναι για το θεαθήναι.
Το τρίτο που ήθελα να παρατηρήσω ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα σε βουλευτή και δήμαρχο, κάτι που δεν είναι καλό, γιατί σε τέτοια ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει κοινή στάση και να έχουν ξεκαθαριστεί ζητήματα  ώστε να βελτιώσουμε την εκπαίδευση.
Αυτό εγω το επισημαίνω γιατί είναι προφανές ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να υπάρχει μία συμφωνία των τοπικών αυτοδιοικητικών προσώπων, για να λύνονται ζητήματα. Το επισημαίνω σαν πρόβλημα.
Η συζήτηση χθες, γινόταν και σε μία περίοδο που η Ζάκυνθος ξέρουμε ότι είχε μπει σε ειδικό καθεστώς , υπήρξαν απαγορεύσεις… Δεν είμαστε και ένας νομός σχετικά καλά. Ερχόμασταν να συζητήσουμε με αυξημένα τα επιδημιολογικά φορτία.
Βεβαίως μπορεί να ασκήσει κανείς σοβαρή κριτική και στην πολιτική της κυβέρνησης .
Είχε γίνει και το περίφημο φιάσκο με τη διανομή των μασκών. Το να μη μπορούμε να δώσουμε μάσκες ξεπερνά κάθε έννοια ικανής διαχείρισης και δείχνει κενά στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.
Δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγωδία. Πράγματι οι όποιες ελλείψεις βρέθηκαν στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, επισκιάστηκαν από αυτό το γεγονός.
Τα κρίσιμα θέματα ήταν η αραίωση των παιδιών στα τμήματα, είναι θέμα  προβληματικό. Ο σχεδιασμός του υπουργείου ήταν ανύπαρκτος στο να σπάσει τα πολυπληθή τμήματα αφού όμως είχε  διορίσει περισσότερους εκπαιδευτικούς.
Το βασικό πρόβλημα ήταν οι διορισμοί, υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που λείπουν και στη Ζάκυνθο περίπου 25 δημοτικά σχολεία, έχουν τουλάχιστον ένα    δάσκαλο γενικής κατεύθυνσης που λείπει και καλύπτεται με rotation των άλλων δασκάλων.
Άρα ενώ έχουμε κενά στην πλήρη κάλυψη του δάσκαλου γενικής κατεύθυνσης, πάσο μάλλον να μιλάμε , για να αραιώσουμε τα μεγάλα τμήματα.
Στα σχολεία της πόλης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
Ενώ υπήρξαν άλλοι δήμοι σε νομούς, όπου ήταν στο ίδιο επιδημιολογικό καθεστώς με τη Ζάκυνθο και οι δήμαρχοι αρνήθηκαν να ανοίξουν τα σχολεία αν δεν προηγούταν τεστ σε εκπαιδευτικούς. Δεν το λέω τυχαία, υπάρχει άλλο ζήτημα. Είδαμε  πως το πληρώσαμε με τους τουρίστες που έρχονταν   χωρίς τεστ. Αν έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία, θα κλείσουν , κάτι που δεν πρέπει ν α συμβεί. Βεβαίως είναι πολιτικές αποφάσεις, είδαμε όμως πως μας στοίχισε στον τουρισμό. Φαίνεται ότι θα το αντιμετωπίσουμε με τα σχολεία με ότι αυτό συνεπάγεται. Αποδεικνύεται ότι τελικά χάνεις αυτό που θέλεις να κερδίσεις.
Υπάρχει ζήτημα με τις καθαρίστριες. Έγινε η διαδικασία από το δήμο, φτάσαμε να έχουμε πάλι 53 καθαρίστριες για 77 κτίρια, εκ των οποίων οι 23 ήταν με τρίωρες συμβάσεις
Ο κ. Σπίνος μου είπε ότι είναι ίδιες οι ώρες με πέρυσι. Ναι αλλά δεν είμαστε στο ίδιο καθεστώς με πέρυσι.
Έχει σταλεί ένα κείμενο στο οποίο γίνεται διαβούλευση.
Επίσης ένα άλλο ζήτημα που θέσαμε χθες εμείς,  είναι το θέμα της μεταφοράς των μαθητών και κατά πόσο υπάρχουν προδιαγραφές.
Αυτές οι προτάσεις που κατέβηκαν ήταν κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων και γι αυτό υπάρχει η διαμόρφωση των ζητημάτων τα οποία πρέπει να προχωρήσουν».

  • ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ | IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 
https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent